Hayatı kurtuldu

Diyarbakır’da kalp krizi geçiren 53 yaşındaki Ali Gevancı, borç ödemek için yanına giden diyaliz merkezi sahibi Servet Akyıl isimli sağlıkçının kendisini ‘Kriz geçiriyorsun, hastaneye git’ diye uyarmasıyla hayata tutundu.

Haberler 17.06.2019 - 12:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Perakende A.. (DEPSA) l Müdürü Ali Gevanc, kalp krizi geçirdii srada bunu fark etmedi. O srada borç ödeme ilemi için yannda olan bir diyaliz merkezi sahibi Servet Akyl isimli vatandan bunu fark etmesiyle, kendisine Kriz geçiriyorsun, hastaneye git uyarsyla son anda yaplan müdahale ile hayata tutundu.

Kalp krizlerinde ilk iki saat içerisinde kalp damarlarnn açlmas gerekiyor

Tedavi altna alnan Ali Gevancnn salk durumuyla ilgili açklama yapan Memorial Diyarbakr Hastanesinde kardiyoloji bölümünde görevli Doç. Dr. Serkan Akda, hastann dün akam saat 18.00 sularnda göüs ars gelimesi üzerine acil servise bavurduunu, kendilerinin saat 18.40 gibi anjiyoya aldklarn söyledi. Hastay akut kalp krizi üphesiyle anjiyoya aldklarn, ana damarn yüzde 99u takal olduunu belirten Doç. Dr. Akda, Damara müdahale ettik, damar stent yöntemiyle açtk yaklak 15 dakika süren bir ilemle. Hastamz toparlad bugün itibariyle krizi atlatt birazdan taburcu edeceiz. Hastamzn sevindirici taraf u kalp hiç etkilenmedi bu hadiseden. Bunun da en büyük nedeni hzl gelmi olmas, zaman kayb oluturmam olmas. Bu bizim için çok kymetli. Kalp krizlerinde ilk iki saat içerisinde kalp damarlarnn açlmas gerekiyor. Her geçen dakikann, saniyenin önemi var bizim için. Hastamzn zamannda gelmesi, zamannda müdahale edilmesi çok manidard bizim için ve ölüm dahi her türlü riskleri minimanize ediyor hzl davranma olay dedi.

Kalp krizinin ya dütü, 30lu, 20li yalarda hastalarmz var

Göüs ars olursa, iddetli göüs ars olursa özellikle göüs ön bölgesinde göbek çizgisiyle alt çene arasnda en ksa zamanda acil bir merkeze bavurulmas gerektiini açklayan Doç. Dr. Akda, Bunu önemseyin, hele ki youn i stresi ortamnda çalan hastalarmz, insanlarmz bunu çok önemsemeleri gerekir. Kalp krizinin ya dütü, yaa aldanmayn 30lu, 20li yalarda hastalarmz var artk maalesef. Bir dier faktörde sigara faktörü. Hastamzn kolesterol trisigitelleri normal, sigara faktörü var sadece. Tansiyon ekerde yok hastamzda. Hastamzn bu tablodan dolay, bu tablonun olumasndaki en büyük etken sigara, sigara faktörü. Bir kez daha buradan mesaj vermek istiyoruz. Lütfen sigaray brakn, sigaray brakn yaama tutunun diyoruz tüm halkmza, tüm insanlarmza. Hastamzda bugün itibariyle sigaray brakacana söz verdi bize. nallah bir daha içmeyecek. Tek nedeni deil ama en büyük nede sigarayd bu hadise yaanmasnda. Tabi buna i faktörü i stresi de çok çok önemli. Diyarbakrdayz çok scak günler geçiriyoruz dikkat edeceiz. Özellikle 11- 16 aras çok fazla darda gezmemeye çalacaz diye konutu.

Kalp krizi geçiren Ali Gevanc ise dün akam saatlerinde göüs bölgesinde iddetli bir aryla karlatn ama çok da dikkate almadn ifade etti. Dikkate almamasnn sebebi de klimadan veyahut da farkl bir sebepten dolay bir ar diye düündüünü dile getiren Gevanc, sözlerini öyle sürdürdü:

çok da dikkate almamann sebebi ihmal aslnda, birazda ihmal olduunu uanda anlayabiliyorum. yerinde bir müterimizin çok dikkatli her halde beni süzmesinden kaynakl. Özellikle telkinleri dorultusunda ben iin ciddiyetini anlam oldum. Müterimizin telkiniyle ben zamannda doktora bavurdum. Ama çok seri bir ekilde hastaneye intikalden sonra kriz geçirmi olduumuzu anladk. Sa olsun hastanemiz ve doktorlarmzn çok hzl müdahalesinden sonra ükürler olsun salk durumum çok çok iyi. Dier deerlerimin çok düzgün olmasna ramen kalp krizi geçirme riskimin sigaraya bal olduunu doktorumdan örendikten sonra kesinlikle sigaray içmeyeceime, bütün hastalara sigarann ne kadar zararl olduunu en iyi örnei olduumu buradan herkese hatrlatmak istiyorum.

Ana Sayfaya Git