Hayata dönüş!

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki Muhammet Yakut aniden ortaya çıkan aşırı terleme, sırt ve göğüs ağrısı, başta karıncalanma şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı.

Haberler 11.01.2017 - 12:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulp ilçesinde Aort damar yrtlan 18 yandaki Muhammet Yakut, doktorlarn zamanla yararak, üç saat süren ameliyatla yaama döndürüldü. Yakut, hala okta olduunu belirterek yaam savan kazand için çok mutlu olduunu söyledi.

lk olarak babas fark etti

Kulp lçesinde yaayan 18 yandaki Muhammet Yakut, evlerinin bahçesinde zaman geçirirken aniden göz kararmas, terleme, göüste ar yaayarak bir anda yere yld. Bu srada yaknnda olan babas hemen Muhammetin yanna kotu ve Onu en yakn salk merkezine götürdü. Burada yaplan ilk müdahaleden sonra doktorlar Muhammetin durumunun pek anlalamadn belirterek acilen Diyarbakrda tam donanml bir hastaneye sevk edilmesi gerektiini söyledi. Bu andan itibaren zamanla yar balad ve Muhammet Yakut, hzl bir ekilde Memorial Dicle Hastanesine getirildi. Burada yaplan acil müdahaleden sonra Muhammetin aort damarnda yrtk tespit edildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanlar Prof. Dr. Binali Mavita ve Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan tarafndan deerlendirilen Muhammetin acilen ameliyata alnmas gerektii, aksi takdirde zaman geçtikçe yaam risk altna girecei söylendi. Ailesi, hiç düünmeden ameliyat kabul etti ve Muhammet, Prof. Dr. Binali Mavita ile Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan tarafndan ameliyata alnd. Yaklak 3 saat süren ameliyat sonunda Muhammet salna kavutu.

Gözlerim karard, gösüm yrtlyor gibi oldu

imdiye kadar hiçbir hastalk geçirmediini ve doktora pek gitmediini dile getiren Muhammet Yakut, Her ey bir anda geliti, gözlerim karard, gösüm yrtlyor gibi oldu, terlemeye baladm ve yere yldm. O srada babam yaknmdayd hemen yanma kotu ve beni en yakn salk merkezine, oradan da Memorial Dicle Hastanesine götürmü. Bu srada olanlarn farknda deildim, gözümü açtmda odadaydm ve ameliyat olduum söylendi. Neticede salma kavutum, üniversite snavna hazrlandm bu günlerde artk tek hedefim doktor olmak, çünkü bu vesileyle doktorluun ne kadar kymetli ve kutsal bir meslek olduunun farkna vardm.

Geç kalnsayd hastamz u an aramzda olmayabilirdi

Muhammet Yakutun 3 saat süren ameliyatn gerçekletiren doktorlardan Prof. Dr. Binali Mavita, Hastamz bize geldiinde tam olarak tan konulamamt. Yaptmz tetkikler neticesinde aort diseksiyonu gelitiini tespit ettik ve acilen ameliyat gerektiini hastamzn ailesine ilettik. Aile ameliyat kabul ettiini bize iletti ve hastamz Muhammet Yakutu ameliyata aldk. 3 saatlik baarl bir ameliyat neticesinde Muhammet salna kavutu, biz de kalp ve damar cerrahisi ekibi olarak çok mutlu olduk. çünkü 18 yanda bir gencin yaamn kysndan dönüüne tanklk ettik dedi.

Genç yalarda görülme ihtimali 100 binde 1

Genellikle 50 yandan sonra görülen aort diseksiyonunun yakn zamanda sanatç Oya Aydoann yaamna mal olduunu anmsatan Prof. Dr. Binali Mavita, Diseksiyon gerçekletiinde, eer hasta acilen ameliyata alnmazsa her geçen saat %1 orannda ölüm riski artryor. Dolaysyla diseksiyon vakalarnda hastalar acilen ameliyata almak gerekir. Hastamz Muhammet Yakutun durumu gerçekten ilginçti çünkü 18 yanda bu hastalk çok nadir görülür. Aort diseksiyonunun bu yalarda ortalama 100 binde 1 görülebildiini söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git