Haydi gebeler aşıya

Grip aşısı olarak hem kendinizin hem bebeğinizin hayatını kurtarabilirsiniz. Aşı ölü virüslerden elde edildiği için, gebeliğin hangi ayında olduğunuza bakmaksızın aşıyı yaptırmanızda sakınca yoktur.

Haberler 23.12.2017 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Grip, gebelikte, dier dönemlere göre daha iddetli geçirilen bir enfeksiyondur. Gerek baklk sistemindeki deiiklikler, gerekse solunum ve dolam sistemine binen ekstra yük nedeniyle eskiden ayakta atlatabildiiniz bu enfeksiyonu çok daha iddetli geçirirsiniz hatta hastanede yatmanz gerekebilir. Maalesef gebelikte tans konmam ve komplike olmu olgularda akcier iltihab (zatürre) hatta ölüm görülebilir.

NçN GEBELKTE GRP AISI ÖNERYORUZ?

Grip srasnda görülen yüksek ate, bebeinizde sinir sistemi anomalilerine neden olabilir. Ama grip as olursanz hem kendinizi hem de bebeinizi (koruyucu hücreler kan yoluyla bebeinize de ulaacaktr) bu enfeksiyondan koruyabilirsiniz.

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, gebelik esnasnda grip as olmann yarar ve gereklilii konusunda çok önemli bilgiler verdi;

GRP NEDR?

Grip, influenza virüsünün neden olduu solunum yollarn tutan bir hastalktr. Yüksek ate, öksürük, göüs ars, kas ars ve yorgunluk balca belirtileridir. (Her gribal enfeksiyonda ate olmayabilir)

çocuklarda ve ergenlerde bulant, kusma da belirtilere eklenebilir.

Gribin yaylmas, gripli kiinin öksürme, haprma ve konumas srasnda etrafa yaylan virüs damlacklaryla gerçekleir.

Üstelik bu öyle hzldr ki, kar tarafn hasta olduunu anlayana kadar enfeksiyon size bulam olabilir. En bulatrc dönem hasatln balangcndan itibaren 5-7 gündür.

GRBE KARI EN Y KORUNMA YÖNTEM AIDIR

Gribe kar korunmann ilk adm a olmaktr. Gebelik esnasnda olunan grip as hem sizi hem de doum sonras birkaç ay süreyle bebeinizi gribe kar koruyacaktr. Yaplan çalmalar salkl bireylerde ann yüzde 60 orannda koruyucu olduunu göstermitir. Dünya üzerinde her yl milyonlarca gebe kadn güvenle bu ay yaptrmaktadr. Canl a olmad için güvenilirdir. (ilk üç ayda bile güvenle yaplabilir) Amerikann Kamu Sal ve Hastalklar Kontrol Etme ve Önleme Birimi CDC, tüm gebelere grip as yaplmas gerektiinin altn çizmektedir.

KMLER GRP VE KOMPLKASYONLU GRP çN RSK ALTINDADIR?

5 yandan küçük (özellikle 2 ya alt) çocuklar

65 ya üstü yetikinler

Gebeler

Bakm evinde yaayanlar

Salkçlar

GEBELKTE ERKEN TEDAV ÖNEMLDR

Eer gribe yakalandysanz mutlaka istirahat edin. Eer öksürük ve nefes darl gibi belirtiler de eklenirse veya istirahat etmenize, yeterli sv almanza ramen iyileme bulgular izlenmezse mutlaka hastaneye bavurun. Grip için kullanlacak antiviral ilaçlar, 48 saat içinde balanrsa, ciddi komplikasyonlardan sizi korur.

NE ZAMAN AI OLMALI?

A için en ideal dönem ekim ay sonuna kadar olan dönemdir. Ama grip sezonu nisan ayna kadar sürdüünden a her zaman uygulanabilir. Hastaln en yaygn olduu ay ise ubat aydr. Adan iki hafta sonra baklk balar.

BEBEE GRP AISI YAPILAMAZ

Bebein korunmas çok önemlidir çünkü bebeklerde grip en ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Üstelik altnc ayna kadar bebeklere grip as yaplamaz. (Bu nedenle evdeki dier aile bireyleri de alanmaldr.)

Ayrca bir önceki yl a yaptrm olsanz bile her yl yeni etkenler ortaya çkacandan ay yinelemelisiniz.

A ölü virüslerden elde edildii için, gebeliin hangi aynda olduunuza bakmakszn ay yaptrmanzda saknca yoktur.

BUNLARI UNUTMAYIN

- Hastaysanz, krgnlk ve ateiniz varsa a olmak için belirtilerin geçmesini bekleyin.

- Daha önce a nedeniyle alerjik reaksiyonlar yaadysanz, a yaptrmayn.

- Yumurtaya kar alerjisi olanlar, a sonras benzer sorunlar yaayabilir. Bu yüzden bir süre yumurtadan kaçnmak gerekebilir.

Ana Sayfaya Git