Hayvanlarla büyüsünler!

Evcil hayvan bakımı çocuğun fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimine önemli katkı sağlıyor. Hayvanlarla birlikte büyüyen çocuklar daha sosyal, dışa dönük ve girişken davranışlar sergiliyor. Bunun yanında bir hayvanın bakımına şahit olan ve bizzat bunu üstlenen çocuklar, küçük yaştan itibaren sorumluluk bilinci kazanarak büyüyor.

Haberler 13.11.2021 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikoloji Uzman Klinik Psikolog Emine Fettaholu, çocuklar hayvanlarla büyütmenin yararlar hakknda bilgi verdi.

Fobisi olan ebeveynler, çocuklara olumsuz duygularnz yanstmayn

çocuklarn hayvan sevgisi kazanmas çocuk geliiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. çocua hayvan sevgisinin alanmasnda öncelikle anne babann ne derece rol model olabilecei bilinmelidir. Havyan fobisi gibi nedenlerle hayvanlara yaklaamayan ebeveynlerin çocuklarna olumsuz duygularn yanstmamas gerekir. Temizlik konusunda endieleri olan ebeveynler evde hayvan bakmn üstlenmek istemezler. Bu tür durumlarda çocuklarn balk gibi hayvanlarn bakmn üstlenmelerine yardmc olunabilir. Hayvan sevgisini alayabilmek için, eve ailenin ortak karar ile evcil hayvan alnabilir. Bu hayvann bakm konusunda çocuk mutlaka doru bilgilendirilmelidir. Belgesel izlemek, dergi incelemek, ilgisini çekecek hayvanlar hakknda kitap okumak, sokakta yaayan hayvanlara yardmda bulunmak çocua hayvan sevgisini alamakta ilk admlardan saylabilir.

çocuun isteinin bir anlk heves olmadndan emin olun

Ebeveynlerin bir hayvann bakmn üstlenmek konusunda doru kararlar almas gerekir. Aksi halde eve hayvan almak hem çocua hem de hayvana zarar verebilir. Ebeveynler çocuklarnn hayvan bakmn üstlenebilecek düzeyde ve istekte olup olmadklarn öncelikle deerlendirmelidir. çünkü çocuklarn bir anlk istekleri dorultusunda eve alnan hayvanlar, çocuun ve ebeveynin ilgisinin azalmas durumunda yalnzlk, açlk ve ilgisizlik gibi durumlarla karlaabilmekte ya da daha kötü olarak sokaa ya da barnaklara braklmaktadr. çocuklarna hayvan almak isteyen ebeveynler öncelikle onlarn bir hayvanla ayn evi paylamaya hazr olup olmadklarn deerlendirmelidir. Eve hayvan almadan önce çocuklara düecek sorumluluklar konuulmaldr. Hayvann bakmn kimin üstlenecei belirlenmelidir. çocuklar hayvann bakmn üstlenemediklerinde ebeveynler bu durumun devamn salamaldr. çocuklar hayvana sahip çkmadnda ebeveynler hayvann sorumluluunu üstlenmelidir. çocua hayvann bir oyuncak deil, bir canl olduu ve onun üzerinde kendilerinin sorumluluklar olduu anlatlmaldr.

Hayvan bakm çocua pek çok yönden katk salar

çocuklar hayvanlarla büyütmenin salad faydalar öyle sralanmaktadr:

Bir çocuun evdeki hayvan ile birlikte oyunlar oynamas, temas halinde bulunmas, onunla birlikte koturmas fiziksel geliimine katkda bulunur.

Hayvann hareketlerini gözlemlemesi, bir hayvann duygusuna elik edebilmesi çocuun duygusal geliimine yardmc olur.

Hayvan ile birlikte gezmesi, sorumluluunu almas, beslemesi çocuun daha duyarl bir kii olmasna ve akran ilikisine destek olarak sosyallemesine olanak salar.

çocuun farkl türden hayvanlar görmesi, özelliklerini bilmesi, onlar kefetmesi zihinsel geliimine fayda salar.

çocuun hayvan sevgisi kazanmas özgüvenli ve da dönük bir birey olmasna kap açmaktadr. Akranlar ile iletiimi, kendisini kolaylkla ifade edebilmesi için çocuun hayvan sevgisini bilmesi büyük ayrcalktr.

Hayvan sevgisi ile büyüyen çocuklar akranlarna, büyüklerine, canl ve cansz tüm varlklara kolaylkla uyum salar ve dier çocuklara göre kendilerini daha az yalnz hissederler.

çocuun çeitli sorumluluklar arasnda hayvan bakmnn da olmas sorumluluk duygusunun geliimine olanak salar.

Temas ettii, bakmn kendisi yapt hayvana kar yardm etme talebi olduu sürece çocuun fobisi olumaz, empati kurmay örenir, koulsuz sevgiyi kavrar, bakmn üstlendii hayvana sevgisinin artmas ile birlikte merhamet duygusu geliir.

Hayvan sevgisi çocuklarn kendi dünyasnn dndaki canllara kar da sayg duymay ve sevmeyi örenmelerine öncü olur.

Hayvann bakmna ilikin durumlar üstleniyor olmas özgüveni ve özsaygsna yarar salar.

Aile içi iletiimin kuvvetlenmesine olanak salar, ailede evcil hayvann olmas ibirlii ve paylamc davranlarn artmasna olanak tanr.

Ana Sayfaya Git