Hazımsızlığınızın nedeni safra kesesi taşı olabilir

Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor. Beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgisi olan safra kesesi taşlarının küçük boyutta olanları safra kanalını tıkayabileceği için daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Haberler 14.06.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Fatih Takesen safra kesesi ta ve yol açt hastalklar hakknda bilgi verdi.

Farkl hastalklarla kartrmayn

Kadnlarda erkeklere oranla daha sk görülen safra kesesi ta oluumunda; obeziteye yatknlk, yüksek kolesterol, açk tenli olmak gibi risk faktörleri bulunmaktadr. Safra kesesi ta bulunan kiilerin büyük bir çounluu her hangi bir rahatszlk yaanmayabilmektedir. Bununla birlikte;

* Mide ars

* Gaz sancs

* Hazmszlk

* ikinlik

* Kilo kayb gibi belirtiler de görülebilmektedir.

Safra kesesi talar benzer belirtiler nedeniyle; barsak hastalklar, reflü, gastrit, mide ft ve kalp krizi ile kartrlabilmektedir.

Ta küçük diye ihmal etmeyin

Safra kesesindeki talar önemsenmediinde; akut kolesistit ad verilen safra kesesinin iltihaplanmas, ana safra kanalnn tkanmasna bal sarlk, kolanjit ad verilen ana safra kanalnn iltihaplanmas, pankreas kanalnn tkanmasna bal pankreatit, ince barsak tkanklklar hatta talarn safra kesesi duvarnda uzun yllar yaratt iltihaplanmalar sonucu safra kesesi kanserine bile neden olabilmektedir. Safra kesesindeki küçük boyutlu talar safra kanaln tkayabilecei için büyük talara oranla daha ciddi sorunlara zemin hazrlayabilmektedir.

Hamur iinden uzak durun

Özellikle ar yal, kzartma türü ve hamur ii beslenme alkanl safra kesesi ta oluumuna sebep olabilmektedir. Yüksek kolesterol de safra kesesi ta oluumuna zemin hazrlamaktadr. Safrann içerisinde kolesterol, kolesterol tuzlar ve su oranndaki bozulma safra kesesinde ta oluumuna yol açabilmektedir. Hasta su tüketimini azaltrsa, kolesterolü yükselirse bu oran bozulur ve buna bal olarak da ta oluumu balar. Bu nedenle dengeli beslenme çok önemlidir.

Ameliyattan 1 gün sonra evinize

Safra kesesi ta olan hasta eer mide ars, gaz sancs, hazmszlk, ikinlik, kilo kayb gibi ikayetlerden biri ya da birkaçn yayorsa tedavi cerrahidir. Cerrahi yöntem uygulanabilmesi için tan hastay rahatsz etmesi, yaam kalitesini düürmesi gerekmektedir. Kapal yöntemle gerçekletirilen cerrahinin ardndan hasta genellikle 1 gün hastanede kalarak taburcu edilmektedir.Günlük yaamna ve iine ise 1 haftada dönebilmektedir. Karacier safra üretecei için safra kesesinin alnmas hastada her hangi bir eksiklii neden olmamaktadr. Bazen hastalarda cerrahi ilem sonras hazmszlk ikayetleri olabilmekle birlikte bu durum ilaç tedavisiyle düzelmektedir. Safra kesesi alnan hastalara ameliyat sonras özel bir diyet verilmez, beslenme konusunda hastaya herhangi bir kstlama getirilmemektedir.

Yal hastalara ciltten müdahale

Yatalak ya da yal hastalarda safra kesesinde iltihap varsa ameliyat hastann hayatn tehdit edebilir. Bu durumda kolesistostomi ad verilen yöntemle ciltten girerek hastann safra kesesine bir katital yerletirilir. Safra kesesinden safra boaltlp iltihaplanma ortadan kaldrlr. Genel durumu bozuk olan, ameliyat kaldramayacak olan, genelde yal hastalarda bu yöntem uygulanmaktadr.

Ana Sayfaya Git