Haziranda rahatlarız!

Bilim Kurulu Üyesi Ünal: Tedbirler iyi olmak kaydıyla haziran başında rahatlama olabilir

Haberler 27.03.2020 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, virüsün Türkiyeye dier ülkelere göre daha geç geldiini, bundan dolay çok önemli zaman kazanldn söyledi. Koronavirüse kar mücadelede en önemli önlemlerden birisinin elleri sk ykamak olduunu vurgulayan Ünal, Ellerinizi sk sk ykayn, olmuyorsa el dezenfektan kullann, olmuyorsa kolonyayla temizleyin. Kalabalk yerlere girmeyin, aranza mesafe koyun. Bulama zinciri en net nasl krlr? Bir araya gelmemekle, evden çkmamakla, sonra elini temizlemekle. çünkü eline bulasa bile hemen ykarsan buradan krdn zinciri diye konutu..

EVDE KAL UYARISI

Virüsün yaylmasn engellemek için vatandalardan zorunlu olmadkça evden dar çkmamalarn isteyen Ünal, Evden darya çkyorsan ondan sonra getirdiin paketi istediin kadar sabunla yka. te yallarmza yasak getirildi. Niye getirildi? Yallar sevmediimizden, darda dolamasn diye deil, onlarn cann korumak için getirildi. çünkü çok net, hangi ülkeye bakarsanz bakn 65 yatan sonra ölüm oranlar artyor. Bütün ciddi enfeksiyonlarda böyledir bu zaten dedi. Ünal, evden çkmak zorunda olanlarn ise sk sk sabunla ellerini ykamasn ve sosyal mesafeye uymalarn istedi.

EVDEN çIKMAYACAKSIN

Koronavirüse kar mücadelede bütün ülkelerin vaka saysnn hzla artarak tbbi kapasitenin üstüne çkmasn engellemek için çaltklarn anlatan Ünal, öyle konutu:

Diyelim 100 birim kapasiteniz var, 99 hasta geldii sürece iler iyi, ama 101 hasta gelirse, 200 hasta gelirse talyada, spanyada olan bu. Hasta birden gelince salk kapasitesini at, çamarhanelere çekip hasta yatrdlar. Bütün derdimiz ilk etapta arttaki bu diklii krmak. nallah kapasitemizi amayan yerde dönecek ki biz herkese gerektii gibi hizmet verelim. Bunu engellemenin yolu ne? Yeni vaka olmayacak. Yeni vaka nasl olmayacak? Evden çkmayacaksn. çkmak zorunda kalrsan da elini her zaman ykamak, gerekirse maskeni takmak.

HAZRAN BAINDA RAHATLAMA OLACAINI UMUYORUM

Ünal, verilerden yola çkarak vaka saysnda tepe noktasna ne zaman ulalacana yönelik bilimsel hesaplamalar yaplabildiini, ancak bunlarn hepsinin yine tahminlerden ibaret olduunu kaydetti. Ünal, virüs tehlikesinin ne zaman ortadan kalkacana ilikin kendi tahminini ise öyle açklad:

Vatandalarmz her eye çok riayet ederse, evden çkmazsa, ellerini ykarsa, esas destek orada, kilit nokta oras, yani bu benim kiisel tahminim böyle giderse yaz aylar civarnda, yaz aylarna gelirken bir rahatlama olacan umuyorum. Tabi kalbimin bir köesi böyle olsun istiyor ama mümkün olduu kadar syrlp baktm zaman tedbirler çok iyi olmak kaydyla inallah Haziran bana falan bir rahatlama olacan umuyorum.

ÖNÜMÜZDEK GÜNLER GÖSTERECEK

çinden sonra en çok vaka saysnn görüldüü ülkeler olan talya ve randa sokaa çkma yasann, ilk vakann ortaya çkmasndan yaklak 15 gün sonra ilan edildiinin hatrlatlmas ve Türkiyede sokaa çkma yasa karar alnmas ihtimalinin sorulmas üzerine Prof. Dr. Ünal, unlar kaydetti:

ran ile talya ile karlatrmak çok doru olmayabilir. Orann dinamikleri baka, daha erken girdi, art talya dünyadaki yal nüfusu en yüksek olan ikinci ülkedir. Ölümlerin yüksek olmasnn neden olduunu anlayabilmek lazm, her ülkeyi takip ediyoruz. Oradan alacamz dersler var, ama hangi basamakta hangi tedbir alnacak meselesi Salk Bakanlnn sorumluluunda. Ona danman gibi çalan Bilim Kurulu var. Bilimsel veriler deerlendiriliyor, ama bu sonunda devletin verebilecei bir karar. Gerektii zaman mutlaka alnr. Önümüzdeki günler gösterecek. Vaka says önemli faktörlerden biri, ama ülkenin dinamikleri, benim aklmn ermedii ekonomik faktörler gibi baka bir sürü faktör var. O yüzden kolay bir karar deil.

LAç TEDAVSNE CEVAPLAR BALADI, Y GDYORUZ

Koronavirüs hastalarnn tedavisinde kullanlmak üzere çinden ve dier ülkelerden getirilen ilaçlarn kullanlmaya balandn belirten Ünal, ilacn solunum cihaz destei gibi tedaviler ile birlikte kullanldna iaret etti. Ünal, Tabii ilaç tek bana mucizevi bir ey deil. laç tabii ki virüsün çoalmasn yavalatan bir ey, ama bakn bu viral bir enfeksiyon, yüzde 93-94ü kendiliinden iyileecek. Hastaneye gidenlerin de önemli bir ksm kendiliinden iyileecek. Ama iyileirken vücutta yapt hasar ölüme neden olabilir. Önemli olan o vakti atlatmasna yardmc olmak. laç vereceiz ki virüsü kontrol edelim daha fazla hasar yapmasn. Buna rehberler hazrland, kime ne zaman hangi ilaç verilecek? Bütün bilimsel çalmalar çkardk. Perembe günü Salk Bakanlnda çinden bir ekiple telekonferansla görüeceiz, deneyimlerini paylaacaz, dünya topyekün bir savan içerisinde, tedaviyle ilgili olan sorularmz soracaz. çünkü onlar bizden çok daha önde, u kadar bin hastay tedavi ettiler, o deneyimleri kendi ülkemize aktarmak için uraacaz dedi.

laç tedavisine olumlu yant veren hastalarn olduunu ifade eden Ünal, Ben kendi hastanemdeki deneyimi söyleyebilirim ancak, çok ükür tedavilere cevaplarmz balad. yi gidiyoruz, iyileiyor hastalar. Ama net mesaj kaçrmayalm ne olur: Evde otur, ellerini yka mesajn verdi.

Ana Sayfaya Git