Hebatit öldürüyor

Her yıl 1,5 milyon insan hepatitten hayatını kaybediyor

Haberler 29.07.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada 400 milyon hepatitli hasta var ve yaklak 1,5 milyon insan hepatit nedeniyle yaamn yitirdi. Küresel bir salk problemi haline gelen ve insanlarn saln tehdit eden hepatit virüslerine kar farkndalk oluturmak amacyla Dünya Salk Örgütü, 28 Temmuzu Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediyor.

Dünya Salk Örgütü 28 Temmuz tarihini Dünya Hepatit Günü olarak kutluyor. Örgütün amac bu gün aracl ile hepatite dikkat çekerek, üye ülkeler arasnda koordinasyon salamak, dayanmay arttrmak, insanlar hepatit konusunda bilinçlendirip farkndal arttrmaktr.

Laboratuvar testleri önemli

Hepatitin en önemli belirtisi cilt ve göz aklarnn sararmas, idrarn çay rengi çkmas, bulant, kusma, itahszlk ve karn ars gibi belirtilerle ortaya çkan hepatitin, her zaman sarlk belirtisiyle seyretmeyeceine dikkat çeken Yakn Dou Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Nedim çakr, Sarln hepatite bal olup olmad ancak laboratuvar testleriyle ortaya konabilir dedi.

Dövme yaptranlar dikkat

Hepatite neden olan virüsler (A, B, C, D, E tipleri) farkllk göstermekte olup, bulama açsndan ikiye ayran çakr öyle konutu: Hepatit A ve E, yiyecekiçeceklerden bulaabilir. Hepatit B, C ve D ise kan ve vücut svlar ile veya doum srasnda anneden bebee bulaabilir. D hepatiti, B hepatitinin kardeidir ve ancak B hepatiti varsa bular. Yani B hepatit virüsü, Dye Süt annelii yapar. Kan ürünlerinin nakli, kulak delinmesi, dövme yaptrlmas, di tedavisi, manikür, pedikür veya cinsel iliki srasnda B, C ve D hepatitleri, hastalarn vücut svlarndan salkl kiilere bular.

Hepatit, siroz ve karacier kanserine yol açabilir

Hepatitlerin üzerinde bu kadar srarla durulmasnn nedeni, kan ve vücut svlar ile bulaan türlerinin sklkla kroniklemesi olduuna dikkat çeken çakr, Bu kronik hepatitlerin hepsi olmasa da bir bölümü uzun yllar sonra siroza, bu sirozlularn bir bölümü de karacier kanserlerine yol açabileceini belirterek unlar ekledi: Karacier sirozu ve kanserleri kronik B, C ve D hepatitlerinin en önemli komplikasyonu olarak kabul edilir. Ancak her kronik B, C ve D hepatitinde sirozlama görülmez. Bazen bu virüsler hastaya zarar vermeden karacierde sessizce ve sinsice yerleip kalabilir. Biz bu durumdaki hastalara Tayc diyoruz.

A ve B hepatitlerine kar a gelitirildi

DSÖ, dünyada 400 milyon hepatitli olduunu, her yl yaklak 1,5 milyon insann hepatit nedeniyle yaamn yitirdiini bildirdi. Bu ölümlerin çou B ve C hepatitinin kroniklemesi ile görülüyor. Kronikleerek siroz ve karacier kanserlerine yol açma riski olan hastaln en azndan B türünün asnn olmas önemli bir anstr diyen çakr, te DSÖ, Dünya Hepatit Günü gibi kampanyalarla konuya dikkat çekerek, Her tür hepatitin bulamasn engellemeyi, A ve B hepatit alarnn kullanmn arttrarak salkl kiileri baklamay, özellikle C hepatit virüsüne ait a keif çalmalarn desteklemeyi, bu yolla hepatiti kontrol altna alarak hastaln ve yol açt ölümlerin önüne geçmeyi amaçlyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git