Hekimlerin emeklilik maaşı düzelecek

Hekimlerin emeklilik maaşının düşük olduğunu ifade eden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Hem emeklilikteki artışın sağlanması, hem de yıpranma payı için çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Haberler 15.10.2017 - 14:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Ahmet Demircan basn mensuplaryla bir araya geldi. Demircan, Türkiyenin salk konusunda geçen süre zarfnda güzel mesafeler aldn söyledi... Bakan Demircan, OECD ülkeleri içerisinde 10 bin kiiye düen hemire ve doktor says açsndan Türkiyenin ortalamann altnda kaldn belirterek 10 bin kiiye 181 hemire düüyor. Hekim açsnda da 300 asgari olmas gerekirken; biz daha altnda görüntü veriyoruz. Eer bu yl bütçemizde genileme salanrsa personel almn daha bir ileriye tamak istiyoruz diye konutu. Türkiyenin salk hizmetlerini dünyaya sunduuna dikkat çeken Demircan Bu anlamda salk turizmi yakn gelecekte meclise yasay getireceiz. Bu alanda büyük imknlarmz var. Kaplca ve rehabilitasyon imknlarn devreye sokacak ve yal bakm alannda bununla da ilgili düzenlemelerimizi hazrladk. Bunlar önce kamuoyunda tarttrp, sonra Meclise sunacaz dedi.

Yeni bir projenin de müjdesini veren Demircan Salkta tedarik sistemi üzerine bir çalma yapyoruz. Bu bizim için bir problem. 870den fazla hastane ve bu kadar da alm merkezi var. Her hastane makas, cihaz alyor. Bir bahekim yln yarsn bu ilere harcama zorunda kalyor. Doktor bununla zaman kaybetmemeli. Amaç, stok maliyetini düürmek. Bu sistemle almlar bir merkezden yaplacak. Bir market oluturulacak. Bu market e-Market eklinde olacak. Yerli ürünün alnabilmesini istiyoruz. Bu yerli üreticimizin de pazara girebilmesini salayacak bir mekanizmadr ifadelerini kulland.

UZMAN AçIIMIZ VAR

Bakan Ahmet Demircan personel açn kapatmaya yönelik geçen seneye göre daha fazla alm yapacaklarn vurgulayarak Doktor açmz var ama u görüldü ki artk Türkiye 5-6 yl içerisinde pratisyen hekim açn kapatyor. Nerenin ne kadar hekime ihtiyac var, bizim elimizde ne kadar hekim var, bunlar orantl bir ekilde kuraya koyarz. Baktk ki pratisyen hekim ihtiyacmz karlamaya doru geliyoruz. Aile hekimliimizde noksanlmz var onu da kapatyoruz yava yava. Bizim ikinci büyük açmz uzman aç. 6 bin TUS snav için asistan kadrosunu 8 bine çkardk. Bu hem üniversitelerimizi rahatlatacak hem de 5 yl sonra bize uzman dönüleri daha fazla olacak diye konutu.

Salk Bakan, planlanan 12 bin 500 kiinin 9 bin 500ünün alnd geriye kalan 3 bin kiinin ise güvenlik soruturmasnn devam ettiini söyledi. Demircan, bu sürecin OHAL sebebiyle uzadn belirtti. Hekimlerin emeklilik maann da düük olduunu bildiren Bakan Demircan Bu konuda düzeltme için bir gayretimiz var. Bütçe süreci içerisinde inallah bunu çözeriz. Hem emeklilikteki artn salanmas, hem de ypranma pay için çalmalarmz sürüyor. nallah bu müjdeyi en ksa zamanda vereceiz ifadelerini kulland.

ACL SIKINTISINI çÖZÜYORUZ

Bakan Demircan, salkta iddet konusuna da deindi. ifa datan ellere kar el kalkmamas gerektiinin altn çizen Demircan Bunun sebeplerinden biri personel azl. kincisi insan ilikilerinde biz önce kendimizi sorgulamalyz. Günde 100ün üzerinde hastaya bakan doktor bir eye geç cevap verebilir. Bu noktada halkmz sabrl olmal. Bizim acillerle ilgili mekn skntsn çözüyoruz. Personel saysn arttrarak acilleri öncelikli takviye diyoruz diye konutu. Türkiyede dünya ortalamasnn çok üzerinde bir sezaryen uygulanmas yapldn kaydeden Demircan Bu oran yüzde 53. Yani, 100 doumdan 53ü sezaryenle oluyorsa orda büyük bir sknt vardr. Bunu da düzeltecek çalmalar yaplyor dedi.

Ana Sayfaya Git