Hem lezzet hem sağlık deposu, ama!

Yemeklere lezzet katarken sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getiren baharatlar, sofralarımızın vazgeçilmezleri… Eski çağlardan itibaren şifa niyetine kullanılan baharatlar; günümüzde de birçok hastalığa karşı koruyucu etki gösterebiliyor veya hastalık semptomlarının azaltılmasında destekleyici rol oynayabiliyor.

Haberler 07.07.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Baharat; çeitli bitkilerin tohum, çekirdek, meyve, çiçek, kabuk, kök ve yaprak gibi ksmlarnn bütün halde veya parçalanarak kurutulmas, öütülmesi ile elde edilen; gdalara renk, tat, koku ve lezzet verici olarak katlan doal bileikler veya bunlarn karmdr. Yemeklerimizi lezzetlendirirken salk veren baharatlar tüketirken baz noktalara ise dikkat etmek gerekiyor. çünkü en faydal diye bilinen bitkiler bile ilaç gibi görülüp ar tüketildiinde zararl hale gelebiliyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can, baharatlarn hem faydalarn hem de tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Zerdeçal

Zerdeçal, içerdii antioksidan bileikler sayesinde saln korunmasnda önemli bir baharat.Bitkinin ana bileeni olan kurkumin polifenolik özellikleri sayesinde inflamasyonun temel rol oynad birçok hastalkta tedavi edici özellik gösteriyor. Ayrca çeitli kanser türlerinde önleyici ve tedaviye yardmc etkiler de gösterebiliyor. Safra kesesi hastalklar olan kiilerin zerdeçal tüketmemeleri gerekiyor. Zerdeçaln aktif bileenlerinin ortaya çkmas için zeytinyal yemeklere 1 çay ka kadar ekleyebilirsiniz.

Tarçn

Tarçn güzel kokusu ve lezzetinin yan sra kabzl önleyici, gaz söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip olan salkl bir baharat. Tip 2 diyabetik hastalarnn günde 1 çay ka tarçn tüketmelerikan ekerinin, trigliseritin (TG) ve total kolesterolün dümesine yardmc olabiliyor. Fazla miktarda tarçn tüketimi yüksek kumarin içerii sebebiyle toksik etkilere sebep olabilecei için günlük alm 1 çay ka olarak snrlandrmak gerekiyor.

Zencefil

Özellikle, içeriindeki güçlü bir antienflamatuar ve antioksidan etkiye sahip gingerolsayesinde tbbi bir bitki olarak da kullanlan zencefilin sala birçok faydas bulunuyor. Bulantya iyi gelen, kas arlarn gidermeye yardmc olan, kan ekerinin dengelenmesini ve ar gaz birikimini önleyerek sindirimi destekleyen, souk algnl ve gripte olumlu etkilere sahip zencefili günde yaklak 1 çay ka kadar tüketebilirsiniz. Buna karn hamilelikte zencefil tüketimi önerilmiyor.

Kimyon

Türk, Latin, Hint ve Arap mutfann yan sra eski çalardan beri ifal bir bitki olarak da kullanlan kimyon gaz giderici etkiye sahip. Baklk sistemini güçlendirebilirken, kalp-damar sal ve diyabet üzerinde olumlu etkilerde de bulunuyor. Siyah kimyon tohumlar, protein, karbonhidrat, mineraller ve ya asitleri de dahil yaklak 100 farkl kimyasal bileen içeriyor. Kimyonun ilaç gibi görülmesi ve ar tüketilmesi dier bütün baharatlarda olduu gibi baz olumsuz yan etkilere yol açabildiinden dikkatli olmak gerekiyor. Kimyonu tek bana tüketmek yerine yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Safran

Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Ana vatan Güneybat Asya olan ve acms bir tad bulunan safran; parfümeri, cilt maskeleri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanmlar dnda ifa verici bitki olarak tüketilir. Yemeklere altn sars renk katan safran güçlü bir antioksidandr. Depresif belirtileri azaltabilir. Anti-kanser etkiler gösterebilir. tah basklayarak kilo kaybna yardmc olabilir. Kalp hastal risklerini azaltabilir. Kan ekeri seviyesini düürebilir. Alzheimer hastalarnda hafzay kuvvetlendirebilir. Ancak hamilelikte bebek üzerindeki olumsuz etkilerinden dolay tüketilmesi önerilmez. Salkl insanlarda safran tüketimi 1 çay kan geçmemelidir diyor.

Nane

Taze veya kurutulmu olarak tüketilebilen nane özellikle sindirimi kolaylatrc ve mideyi rahatlatc etkiye sahip. Nane; pankreas, göüs ve karacier tümör geliimini yavalatabilirken; kolon, deri ve akcier kanserlerini önlemeye yardmc olabiliyor. Bulantya kar naneyi limonla kaynatp içebilirsiniz. Ayrca nane tüketmek anti-mikrobiyal etkiler de gösterebiliyor. Naneyi yourda, tatlya, salataya veya yemee katarak salkl etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ancak reflü hastal olanlara nane tüketmeleri önerilmiyor.

Pul biber

Eski çalardan beri kullanlan baharatlardan biri olan pul biber; sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiye sahip. A ve C vitamini açsndan zengin olan pul biber, bakl koruyor, tükürük üretimine yardmc oluyor, bu özellii ile sindirim saln destekliyor ve az kokusunu önlemede de katksalyor. Pul biber ayrca migren arlarn azaltmada yardmc olabiliyor.

Kini

Beslenme ve Diyet Uzman Deniz Nadide Can Antioksidan bakmndan zengin olan kini baklk sistemini güçlendirir, içerdii anti-bakteriyel bileikler sayesinde vücudu enfeksiyonlara kar korur. Az kokusunun önlenmesini ve azda oluan yaralarn iyilemesini destekler. Kalsiyum açsndan zengin olan kini kemik salnn korunmas ve gelitirilmesine de yardmcdr diyor.

Muskat

Geleneksel Hint Mutfanda en çok kullanlan baharatlardan olan muskat (hint cevizi), son yllarda Türk mutfanda da kullanlmaya baland. Yemeklere ayr bir lezzet veren, içerdii antienflamatuar ve antioksidan bileikler sayesinde kronik hastalklara kar koruma salayabilen muskat, sindirim sistemine yardmc oluyor. Yorgunluk ve strese kar da olumlu etkilere sahip olan muskat dier baharatlarda olduu gibi arya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git