Hemen gebe kalabirsiniz!

Gebeliğin erken döneminde düşük yapan kadınlara genelde yeniden gebe kalmadan önce üç ay beklemeleri söylenir. Fakat son dönemde yapılan yeni bilimsel çalışmalar düşük sonrası, mümkün olur olmaz çabuk gebe kalınabileceğini ortaya koydu.

Haberler 21.03.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, Obstetrik Jinekoloji dergisinde yaynlanan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

Aratrma kapsamnda 20 hafta ya da altnda bir ya da iki düük yapm 18-40 ya arasnda 998 gebelik incelendi. Ektopik gebelikler ya da mol gebelikler çalma kapsam dnda braklm sadece kendiliinden olan düükler çalmaya dahil edilmitir.

Kadnlar, gebelik kayb sonras alt adet döngüsü ya da gebe kalncaya kadar takip edilmilerdir.

Düük sonras üç aydan daha ksa süre içinde gebe kalmaya çalanlar yüzde 53,2 orannda baaryla gebeliklerini douma kadar devam ettirmilerdir. Daha uzun süre bekleyenlerde ise bu oran yüzde 36,1dir.

Gebelik kaybndan sonra üç aydan ksa bir sürede gebe kalanlarda gebelik komplikasyonlar açsndan risk artna rastlanmamtr.

Düük sonras ilk üç ayda gebe kalanlar (yüzde 76,7) üç aydan sonra gebe kalanlarla karlatrldnda (yüzde 23,4) canl douma daha yüksek oranda ulamlardr.

ERTELEMEYN, HAMLE KALIN

Beklemek için fizyolojik bir neden yoksa, duygusal olarak kendini hazr hisseden kadn, gebe kalmak istiyorsa ertelememelidir.

Bu bulgular da ertelemeyi gerektiren patolojik bir neden yoksa erken gebelik kaybn takiben hemen gebe kalnmasnda bir saknca olmadn kantlamaktadr.

Ana Sayfaya Git