Hemoridal Hastalığında Utanma!

Özellikle hemoroidal hastalıkları olan kişilerin utanma duygusu yüzünden tedaviden kaçındığını söyleyen Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, minimal invaziv yöntemler adı verilen yöntemlerle hemoroidal hastalıkların ameliyatsız şekilde tedavi edilebildiğine dikkat çekti

Haberler 16.07.2017 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda basur, mayasl olarak ifade edilen; barsak sisteminin sonland ksmda, her insanda var olan hemoroidal yastkçklarn bask, örselenme gibi nedenlerle imesi, sarkmas ve kanamaya elverili hale gelmesine hemoroidal hastalk denmektedir. ve sosyal hayat youn olanlarda, orta ya dilimindekilerde, hamilelerde ve hemen hemen her yata insanmzda görülebilmektedir

Bir hastalk düünün ki bir yl içinde ülke nüfusunun %4ü buna yakalansn. Peki, her insann hayat boyunca bu hastalkla karlama ihtimalinin %75 olmasna ne derdiniz? te buna hemoroidal hastalk (basur) diyoruz.

Bu kadar sk görülen bir hastalkta hastalarmzn tedavi olamamalarndaki en büyük neden utanma duygusudur. çocukluktan itibaren bizlere öretilen önemli ve insani duygudur utanmak. Sanlann aksine sosyokültürel seviye ya da sosyoekonomik seviye ile ilikisi bulunmamaktadr.

Ortalama bir ay içerisinde muayene ettiim ve ilem uyguladm 200 hastann yaklak %80ni Hocam buraya kadar geldim ancak muayene olmaya çok utanyorum ifadesini kullanyor. Özellikle kadn hastalar, Kadn doum uzman muayenesinde bile bu kadar utanmyorum hocam eklinde ifadeler kullanyor.

HASTA MUAYENES

Bir hastalk düünün ki utanmalardan dolay onunla yaamaya katlanan yüzbinlerce insan olsun. Hasta muayenesi öncesinde muayene ortu ile hastalarn utanma duygusu azaltlmas salanabilmektedir. Hastalar muayene ortu ile daha rahat muayene olduklarn ve utanma duygusundan uzaklatklarn ifade etmektedirler.

Hastalarmz utanma duygusu yüzünden Hemoroid bata olmak üzere tüm makat hastalklarnn erken dönemde olan ameliyatsz tedavi ansn kaybetmesine neden olmaktadr.

Özellikle bu Utanma duygusunu kendine çkar salamaya çalan firmalar internetten sata sunduu Salk Bakanlnn onay olmayan ilaçlar ve bitki kürleri ile hastalarmzn saln tehlikeye atmaktadrlar. Sonuçta bu duygu yüzünden hastalarmz kaçnlmaz ve tedavisi daha zor olan durumlara neden olmaktadr.

UTANMA DUYGUSU

Utanma duygusu yerini bilimsel yöntemlere ve doktorlara olan inanca braktnda tp bilimin geldii nokta ve teknolojinin sunduu frsatlar, uzman ellerde daha etkin, daha kesin ve hzl çözümler sunmaktadr. Minimal invaziv yöntemler ad verilen bu yöntemlerle, hemoroidal hastalklar ameliyatsz ekilde tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemler anestezi de gerektirmemekle beraber durumdan olumsuz etkilenebilecek hastalarda sedasyon(hafif uyku hali) altnda uygulanabilmektedir. lem sonras ar hissedilmemekte, igücü kayb yaanmamaktadr. Yat gerektirmeyen bu yöntemler hastalarn konforlu bir biçimde evine gönderilmesine ve hastaln tekrarlanma riskinin düürülmesine frsat tanmaktadr.

Ana Sayfaya Git