“Hemoroid sanılan şey aslında rektum kanseri olabilir”

Pandemi nedeniyle sağlıklı yeme alışkanlığının büyük ölçüde yitirilmesi ve hareketsizlik, hemoroide davetiye çıkardı. Inday Klinik uzmanlarından Op. Dr. İsmail Hakkı Ocak, “Hastaların çoğu utanıp, tedavi olmaktan çekiniyor. Oysa kimi zaman hemoroid sanılan şey aslında rektum kanseri olabilir” dedi.

Haberler 07.07.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya nüfusunun yüzde 4,4ünde, Türkiyede ise 45-65 ya aralndaki her 2 kiiden birinde görüldüü tahmin edilen hemoroid, hareketsiz yaam ve düzensiz beslenmeyle giderek yaygnlayor. Pandemi nedeniyle salkl yeme alkanlnn büyük ölçüde yitirilmesi ve hareketsizliin etkisiyle hemoroid vakalarnda art yaandn belirten Klinik uzmanlarndan Op. Dr. smail Hakk Ocak, Hemoroid, toplumumuzda sk görülen, çou zaman olutuu bölge nedeniyle doktora gitmeye çekinilen, uzun süren kanamalardan dolay kanszla neden olan bir hastalktr. Hareketsiz yaam, düzensiz beslenme, uzun süreli ishal, kabzlk ya da genetik yatknlk ve gebelie bal olarak ortaya çkar. Pandemi döneminde sokaa çkma yasaklar ve ofislerin evlere tanmasnn, hastaln görülme skln artrdn tahmin ediyoruz. Ancak hasta saysna ilikin net bir rakam belirtemiyoruz. Hastalarn çou utanp, tedavi olmaktan çekiniyor. Oysa kimi zaman hemoroid sanlan ey aslnda rektum kanseri olabiliyor dedi.

KANAMA VARSA DKKAT

Hemoroid hastalarnda hastaln tipine ve evresine göre çeitli ikayetler olabileceine deinen Inday Klinik uzmanlarndan Op. Dr. smail Hakk Ocak, hastaln belirtileri ve türlerine ilikin u bilgileri verdi:

Balangçta sadece kanama ile kendini gösteren hemoroid, hastaln ilerleyen dönemlerinde makatta ime, ar ve kantya neden olur. Makat bölgesinden kan gelmesinin farkl sebepleri de olabilir. Hemoroid gibi rektum kanseri de kanama yapabilir. Bu nedenle kanamay dikkate almak gerekir. Hemoroid iç ve d hemoroid olarak ikiye ayrlr. ç hemoroid, kanama, ilik, ar, slaklk ve kant olarak, d hemoroid ise ani gelien ilik, ar ve bazen kanama olarak kendini gösterir. Balangçta makatn içinde ve barsan son ksmnda oluan iç hemoroid, hastalk ilerledikçe darya sarkmaya balayarak belirginleir. Daha çok ani ime, sertlik ve ar ile ortaya çkar. lk evrede kanama ile kendini belli eder. kinci evrede tuvalet esnasnda dar çkar, ilik ve kanama yapar. Tuvalet sonras kendiliinden makat içerisine girer. Üçüncü evrede tuvalet sonras elle içeri itildiinde makat içine girer. Makatta ilik, kanama, ar, slaklk ve kanma yapar. Hastaln en ar yaand dördüncü evrede ise tuvalet esnasnda dar çkar ancak tekrar içeriye girmez. Kanama dnda ani ar, ime ve nekroze alanlar (doku ölümü) olabilir.

HEMOROD KANSER BELRTS DEL

Hemoroidin bir kanser belirtisi olmadna ancak makat çatla, anal fistül, makat apsesi, rektum ve barsak kanseri gibi hayat tehdit eden ciddi rahatszlklarn da hemoroid oluan bölgede gelitiine dikkat çeken Op. Dr. Ocak, Hemoroid ikyeti olan hastalarn maalesef çok az bir ksm doktora bavuruyor. Oysa bu tarz ikayetleri olan hastalar genel cerrahi uzman tarafndan mutlaka muayene edilmeli. Tedavide ise ilk muayene yol göstericidir. Kliniimizde gelen hastalarmza mutlaka anoskop denilen ve makat içindeki 5-6 cm mesafeyi deerlendirmemize yarayan kl bir aletle muayene yapyoruz. Gerekli durumlarda hastadan kolonoskopi de isteyebiliyoruz dedi.

AMELYATSIZ TEDAV EDLEBLR

Op. Dr. smail Hakk Ocak, Inday Klinik bünyesinde uyguladklar tedavi yöntemlerini ise öyle anlatt:

Özellikle hastaln yeni balad ve ikayetlerin çok iddetli olmad ilk evrede ilaç tedavisine balanmal. laç tedavisine uzun süre cevap vermeyen, ani gelien durumlarda ya da iddetli kanama ve ar ikayetleri olan hastalar için ameliyatsz tedavi yöntemleri ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde edebiliyoruz. Hastalara anestezi gerektirmeyen Lastik (Rubber) Bant Ligasayonu, nfrared Fo-tokoagülasyon ve Lazerle Hemoroid Tedavisi olmak üzere 3 çeit ameliyatsz tedavi yöntemi uyguluyoruz. çok ilerlememi evrelerde kzlötesi n üreten bir alet yardmyla hemoroid memesi adn verdiimiz dokularda harabiyet ve sabitlemenin yapld nfrared Fotokoagülasyon ve hemoroid memelerinin köklerinden lastik yardmyla balanarak beslenmesinin durdurulmasyla 7-10 gün içeri-sinde kuruyarak kendiliinden dümesini salayan Lastik Bant Ligasayonu yöntemleriyle baarl sonuçlar alyoruz. Hemoroid içerisindeki damarlarn yaklarak söndürüldüü Lazerle Hemoroid ise son yllarda oldukça popüler ve etkili bir tedavi yöntemi. Tüm evrelerde uygulanabilirlii nedeniyle de sklkla tercih ediliyor.

Ana Sayfaya Git