Hemoroidal hastalıkta ağrısız cerrahi

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege büyük abdest alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınmanın hemoroide neden olduğunu söyledi.

Haberler 08.05.2017 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hemoroidin belirtisi makatta kanamada kanser riski olduunu belirten Genel Cerrahi Uzman Doç. Dr. Bahadr Ege büyük abdest alkanlklarndaki yanllar ve knmann hemoroide neden olduunu belirterek hastaln makattan kanama, makatta meme olumas, bazen aknt ve kant eklinde kendini gösterdiini ifade ediyor.

Makatta kanama, hemoroidal hastaln belirtisi olabilecei gibi bata barsak kanseri olmak üzere hayat tehdit edici hastalklarn ya da anal yrtk gibi dier hastalklarn da belirtisi olabilir. Halk arasnda basur ya da mayasl olarak bilinen hemoroid, anal kanaldaki yastkçklarn sarkmas ve skarak kanamas ile karakterize olan yaygn görülen bir hastalktr.

HEMORODN EN YAYGIN SEBEPLER

Hastaln ana nedeni uzun süreli kabzlktr. Kaltmsal özellikler de en sk görülen etkenler arasndadr. Ancak hemoroidin esas nedeni defekasyon (büyük abdest) alkanlklarndaki yanllar ve knmadr. Ayrca toplumumuzda en yaygn görülen hastalklar arasnda yer alr.

HEMOROD TÜRLER

Hemoroidin, iç ve d hemoroid olmak üzere iki tipi bulunduunu anlatan Bahadr Ege, ç hemoroidler genelde arsz d hemoroidler ise arl olur. D hemoroidde kan phtlarsa tromboze hemoroid oluur ve çok iddetli arya neden olur dedi.

HEMOROD BELRTLER VE TEHS

Hemoroidde en sk görülen ikayetler makatta kanama, makatta meme olumas, bazen aknt ve kant eklindedir. Tan anal muayene ve rektoskop (anal kanala kl bir cihaz) ile incelenerek konulur. Makattan kanama çok önemli bir belirti olup mutlaka ciddiye alnmaldr. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden hekime bavurulmas gerekir.

HEMORODN EN Y TEDAVS KORUNMADIR

Hemoroid tedavisinde korunma çok önemlidir. Korunmada dikkat edilmesi gerekenlerin banda düzenli beslenme geliyor. Bunun için kepekli ekmek, bol meyve, sebze ve su tüketilmesi gerekir. Baharat, alkol, turu gibi tahri yapc maddelerden özellikle uzak durulmaldr. Düzenli tuvalet alkanl, fazla knmama, ar yük kaldrmama çok önemlidir. Dier taraftan, sigara içmek, alkol, ar kahve tüketme ve obezitenin (imanlk) de hemoroidal hastaln geliimine katks bulunuyor. Hastalara gerektiinde posal diyet uygulamas yaptrlr. Tek bana posal diyet uygulamas hemoroidal hastaln tedavisi için yeterli olmayabiliyor.

KOLONOSKOP YAPILMASI GEREKR

Hemoroid sorununda tedavide ineyle kurutma skleroterap, band ligasyonu ve cerrahi ans bulunuyor. En uygun yönteme hasta ve hekimin birlikte karar vermesi gerekiyor. lk aamada, hastaln kesin tansnn konulmas ve evresinin belirlenmesi gerekiyor. Bu belirtilerin altnda yatan kanser, kolit gibi daha önemli bir patolojinin atlanmamas ya da ekarte edilebilmesi için hemen her zaman baz kolonoskopi gibi endoskopik tetkiklerin de yaplmas gerekmektedir.

HEMOROD TEDAVS

Hemoroidal hastaln tans kesinletirildikten sonra uygulanacak tedavi hastaln evresine göre deiiyor. çou erken evre vakalarda (evre 12) baz diyet önerileri, dklama alkanlklarnn düzeltilmesi, baz bitkisel katklar ve/veya baz ilaçlar ile tedavi ediliyor. Daha ileri evrelerde (evre 23) ise sarkan hemoroidal dokularn sabitlenerek hastaln yok edilmesine yönelik anoskopik baz girimlere bavuruluyor. Bu giriimler, ayn endoskop gibi ayaktan (hastaneye yatrlmadan) uygulanyor. Kurutucu madde enjeksiyonu (enjeksiyon skleroterap), band ligasyonu ve infrared laser uygulamas yöntemlerinin ustaca uygulandklarnda tedavi baarlar daha yüksek gösteriyor. Tamamen arsz olan bu yöntemlerle pek çok hastada ameliyat gereklilii ekarte ediliyor. çok ilerlemi vakalarda (evre 4) ve kombine iç ve d hemoroidlerin varlnda da cerrahi tedavi gerekebiliyor. Bu bölge ameliyatlarnn arl olmas nedeniyle, son yllarda gelitirilen baz yeni teknolojiler kullanlyor. Ultrasonik dissektör (LASER) ya da PPH stapler kullanarak gerçekletirilen ameliyatlar sonras baar oran ve hasta konforu son derece yüksek olarak gösteriliyor.

Ana Sayfaya Git