Hepatit B ve D'ye "aşı" kalkan oluyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Oğuz: "Şu anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karaciğerden tamamen atamıyor ve ya da uzun yıllar sonra atabiliyor. En doğru olanı mikrobu vücuda almamak. Bunun için aşılanmak önem taşıyor. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit B'ye karşı aşı yaptırılmalı" dedi.

Haberler 01.10.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tedavi edilmediinde siroz ve karacier kanserine neden olabilen hepatit Bde, mevcut ilaçlarla mikrobun karacierden tamamen atlamad, ancak alama programlar sayesinde hastalk riskinin düürülerek ayn ayla hepatit Dnin de önlenebildii belirtildi.

Türk Gastroenteroloji Dernei Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Ouz, yapt açklamada, hepatitin karacier iltihab anlamna geldiini belirterek buna birçok durumun yol açabileceini söyledi.

Hastalk yapc etkenlerin banda ilk srada virüslerin geldiini ifade eden Ouz, baklk sisteminde genetik bozukluk, ilaçlarn zararl etkileri veya alkol kullanmnn da önemli faktörler arasnda yer aldn vurgulad.

Ouz, hepatit A, hepatit B, hepatit C, hepatit D, hepatit Enin en bilinen mikroplar olduunu anlatarak hepatitle ilikisi tartlan baka virüslerin de bulunduunu belirtti.

Etken virüsler içinde A ve Enin iddetli hepatite neden olduu, B, C ve Dnin uzun dönemde hepatite yol açtn aktaran Ouz, bunlarn tedavi edilmediinde karacier sirozu ve karacier kanserine neden olabildiini bildirdi.

HEPATT B HALA ÜLKEMZDE HALK SALII SORUNU

Hastalk yapc virüsler içinde Türkiyede görülme skl açsndan hepatit Bnin önem tadn aktaran Ouz, çünkü hepatit B virüsü hala ülkemizde halk sal sorunudur. Türkiye hepatit B ile karlama konusunda dünya ülkeleri arasnda orta srada. dedi.

Ouz, dünyada yaklak 240 milyon kiinin hepatit B ile enfekte olduunu ifade ederek ABD gibi alama programn uygulayan ve belli seviyedeki gelimi ülkelerde hastaln görülme sklnn az olduuna dikkati çekti.

Hastaln erken dönemlerde siroz olana kadar belirti vermeyebildiini dile getiren Ouz, u deerlendirmeleri yapt: Baz insanlar bu durumu sarlk eklinde geçirebilir. Kan ve kan ürünleri, kirli bisturi, ine gibi cerrahi malzemeler, di hekimlerinin kulland malzemelerle bula olabilir. Bu nedenle kan ve kan ürünleri hepatit mikroplar yönünden taranr. Erkek berberlerinin kulland usturalar, kadn berberlerinin kulland manikür pedikür makaslar ortak kullanldnda bula riski vardr. Ayrca virüs, anneden bebee geçebilirken, erken çocukluk çanda ayn evde yaayan kiilerde, bakm evlerinde ve yurtlarda yaayanlarda da virüsün bula riski yüksektir. Bu nedenle kiisel koruma tedbirleri tüm toplum için önem tar.

HEPATT B ORANLARINDA DÜÜ KAYDEDLD

Prof. Dr. Ouz, Türkiyede 1998den bu yana alama yapldn anmsatarak ayla ömür boyu korunmann mümkün olduunu vurgulad.

Alama yapldkça hepatit Bye bal siroz ve karacier kanseri görülme sklnn giderek azalacana iaret eden Ouz, bu yaplmadnda sonuçlarn ölümcül olabildiini bildirdi.

Hepatit B bir kez bulatnda kiinin ölene kadar karacierde kaldn anlatan Ouz, hastalk olduktan sonra karacierdeki bulgularn kötüye gitmesini engelleyen ilaçlar bulunduunu söyledi.

Ancak u anda elimizde bulunan ilaçlar mikrobu karacierden tamamen atamyor ve ya da uzun yllar sonra atabiliyor. En doru olan mikrobu vücuda almamak. Bunun için alanmak önem tayor. bilgisini paylaan Ouz, Türkiyede tüm yeni doanlarn, ilkokul çana kadar tüm çocuklarn, 18 yana kadar tüm gençlerin Salk Bakanlnca uygulanan program dahilinde alandn aktard.

Prof. Dr. Ouz, alama programyla Türkiyede de hepatit B oranlarnda düü kaydedildiine dikkati çekerek Önceki yllarda yüzde 5 olan hepatit B taycl yüzde 4ler civarna doru hafif dütü ama bu mikrobu kendiliinden alp sessiz tayanlar ve hastalara bakldnda Türkiyede hepatit B ile karlama oran yüzde 35lerin üzerinde. Bu ise toplumda nerdeyse her 3 kiiden birinin hepatit B virüsü ile karlatn gösteriyor. Bu nedenle korunma ve alanma her eyden önemli. diye konutu.

HEPATT CNN AISI YOK

Karacier sirozuna yol açan hepatit C virüsünün de görülme sklnn tüm dünyada yaklak 180 milyon olduunu ancak Orta Asya ülkelerine ilikin kesin veri bulunmadndan saynn daha yüksek olduunun öngörüldüünü söyleyen Ouz, hastaln bulama yollarnn hepatit B ile ayn olduunu ancak hastalktan korunmak için bir a bulunmadn bildirdi.

Türkiyede hepatit C sklnn yüzde 0,5-2 arasnda olduunu anlatan Ouz, en fazla diyaliz hastalarnda görüldüünü dile getirdi. Ouz, korunmann çok önemli olduuna iaret ederek Günümüzde son 2 ylda yeni ilaçlar bulunduundan artk hepatit C tamamen tedavi edilebiliyor. bilgisini paylat.

Hepatit D virüsünün hepatit B olmadan yaayamad için B mikrobu bulam kiilerde görüldüünü belirten Ouz, unlar kaydetti: Tedavisi çok baarl deil ve B mikrobu ile birlikte alnabilir veya B olan bir kiiye sonradan bulaabilir. Birlikte alnanlarda baklk sistemi hepatit Byi yenerken Dyi de yenebilir. Sonradan alndnda ise ar karacier hastalna neden olur ve hzla siroza çevirir. Hepatit B önlenirse D de ortadan kalkar. Korunmak için hepatit Bye kar a yaptrlmal.

Ana Sayfaya Git