"Hepatit B'yi artık anne karnında engelleyebiliyoruz"

"Hepatit B'yi artık anne karnında engelleyebiliyoruz. Annede eğer hepatit B hastalığı varsa, doğuma yakın anneye bir tedavi veriyoruz. Doğar doğmaz, bebeğe hem aşı hem de bir serum uyguluyoruz. Anneden bebeğe geçişini tamamen azaltarak, bebeğimiz kurtulmuş oluyor"

Haberler 18.03.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve nfeksiyon Hastalklar Dernei (KLMK) Genel Sekreteri Doç. Dr. Süda Tekin, Hepatit Byi artk anne karnnda engelleyebildiklerini belirterek, Annede eer hepatit B hastal varsa, douma yakn anneye bir tedavi veriyoruz. Doar domaz, bebee hem a hem de bir serum uyguluyoruz. Anneden bebee geçiini tamamen azaltarak, bebeimiz kurtulmu oluyor. dedi.

Tekin, bulac hastalklarn hastalk yapabilmesi için vücuda girmesi gerektiini, özellikle solunum yoluyla ilgili rahatszl bulunan insanlardan uzak durmann art olduunu söyledi.

Haprma, öksürük, aknts olan hastalarn evden çkmamalarn önerdiklerini aktaran Tekin, sk el ve yüz ykamann, ortamn sürekli havalandrlmasnn bulac hastalklarn bakasna geçmesini engellediini dile getirdi.

Özellikle solunum yoluyla bulaan hastalklarn, bakl basklanm kiiler için risk tadna dikkati çeken Tekin, solunum yolu rahatszl bulunanlarla, bakl basklanm kanser tedavisi gören, çok yal, bakma ihtiyac olan kiileri az temas ettirmek gerektiini dile getirdi.

Kan yoluyla ve cinsel yolla bulaan hastalklarn da hepatit B, C ve D olduunu anlatan Tekin, kanla bulaan hepatit Bnin 1983ten beri uygulanan alar sayesinde dünyann birçok yerinde oldukça azaltldn belirtti.

- Hepatit C, artk tamamen tedavi edilebiliyor

Tekin, Türkiyede, özellikle Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde yaklak 10 yl önce hastaln çocuklarda görülme oran yüzde 8-9 iken bunun uygulanan alama politikalar ve tedaviler sayesinde yüzde 4lere kadar gerilediini söyledi.

Türkiyede son güncel bilgiye göre 109 bin kaytl hepatit B hastas olduunu aktaran Tekin, u bilgileri verdi:

Tedavinin uygun ekilde sürdürülmesiyle hem yeni kiilerin hasta olmas engellenecektir hem de uygun tedavi olmazsa hepatit Bye bal karacier sirozu, kansere ve organ nakline kadar giden süreçte azalmalar yaanacaktr. Hepatit Byi artk anne karnnda engelleyebiliyoruz. Annede eer hepatit B hastal varsa, douma yakn anneye bir tedavi veriyoruz. Bu kadnlarn mutlaka hastane ortamnda doum yapmas gerekiyor. Doar domaz, bebee hem a hem de bir serum uyguluyoruz. Anneden bebee geçiini tamamen azaltarak, bebeimiz kurtulmu oluyor.

Hepatit C hastalna da deinen Tekin, Hepatit C hastal son 4-5 yldr dünyada uygun tedavilerle tamamen tedavi edilebiliyor. Ülkemizde tedavi eriim programlaryla 18 bin kii hepatit C virüsü nedeniyle tedavi almakta. Tedavilerle hepatit C tamamen vücuttan atlabilmekte. Eskiden daha çok korktuumuz karacieri, siroz geliimi bu hastalarda artk önlenebilmekte. dedi.

- HIV tedavisinde kemik ilii nakli

HIV, AIDSin cinsel yolla bulatn, dünyada 36-37 milyon civarnda HIV hastas bulunduunu ifade eden Tekin, bunun tedavisinin olduunu ancak tamamen vücuttan atlamadn belirtti.

Bu yl mart aynda iki yeni hasta, kemik ilii nakliyle HIVden kurtuldu. Bunlar güzel gelimeler ama herkese uygulanmas u an söz konusu deil. diyen Tekin, korunmasz cinsel ilikide bulunanlara mutlaka tarama testi yaptrmalarn önerdi.

Toplumda özellikle HIV, AIDS konusunda yanl bir alg olduunu vurgulayan Tekin, unlar kaydetti:

Oysa ki bunlar korunmasz cinsel iliki ve kan yoluyla bulayor. HIV, AIDSli kiilerden uzaklama veya toplum dna itme, iten atma ve damgalama uygulanyor, bu çok yanl. Ayn ortamda bulunmak, ayn yemei yemek, ayn kyafeti, ortak tuvaleti kullanmak, tokalamak, sarlmak, basit öpüme gibi sosyal ilikilerle asla bulamaz. Bu insanlarn darya itilmesi, çaltrlmasnn engellenmesi, ayn okul ortamnn kullanlmamas eklindeki yaklam yanl bir algdr.

Ana Sayfaya Git