Hepatit C virüsü karaciğeri vuruyor!

Hepatit B, hem siroz hem de karaciğer kanseri gelişim riskini arttırması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi.

Haberler 27.07.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hepatit B hem tüm dünyada yaygn olarak görülmesi, hem siroz ve karacier kanseri geliim riskini arttrmas açsndan önemli bir toplum sal problemi.

HEPATT BDEN KORUNMANIN EN ETKN YOLU AI YAPTIRMAK

Dünyada yaklak 400 milyon kiinin Hepatit B virüsüyle enfekte olduu ve tedavisiz kalmalar durumunda her dört hastadan birinin siroz, karacier yetmezlii ve karacier kanseri gibi komplikasyonlarla hayatlarn kaybedecekleri düünülüyor. Ülkemizde de 3 milyon kiinin bu virüsü tad belirtiliyor.

Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, alnacak önlemlerle hastaln büyük oranda önlenebildiine iaret ederek, Hepatit B, kan ve cinsel yolla bulaan bir virüs. Kan nakli, korunmasz cinsel iliki, damar içi ilaç bamllarnda ayn enjektörün kullanlmas ve anneden bebee doum srasnda bulaabiliyor. Bunlarn yan sra trnak makas, tra bça ile di frças gibi kiisel eyalarn ortak kullanmyla da geçebiliyor. Dolaysyla bu tür bulama yollarna kar önlem almak çok önemli. Hepatit Bden korunmann en etkin yolu ise hepatit B as yaptrmak diyor.

Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, bu nedenle çocuklarn doduklar andan itibaren, yetikinlerin ise bulama açsndan yüksek riskli bir i kolunda çalyorlarsa biran önce hepatit B as yaptrmalar gerektiini vurguluyor ve bulama açsndan yüksek risk tamayan kiilerin de istee bal herhangi bir yata a olabileceklerini söylüyor.

HEPATT CDEN 10 KAT DAHA BULAICI

Hepatit B virüsü d ortamda bir hafta canl kalabiliyor ve Hepatit Cden 10 kat, HIVden de 100 kat daha bulac oluyor. Kan ve cinsel yolla bulayor olmas sonucu; diyaliz hastalar, kan hastalklar nedeniyle skça kan ürünleri kullanmak zorunda olan hastalar, uygun steril artlarn salanmad cerrahi ve dövme merkezlerinde ilem yaptran kiiler, çok sayda cinsel partneri olanlar veya korunmasz cinsel ilikiye girenler risk gruplarn oluturuyor. Bunun yan sra Hepatit B ile enfekte olan anneden doan çocuklar özellikle önemli bir risk grubunu oluturuyor. Bu nedenle ülkemizde 1998 ylndan itibaren her yeni doana hepatit B as yaplyor.

KARACERDE CDD HASAR OLUTURABLYOR

Hepatit B virüsü vücuda girdikten sonra kiinin baklk sistemi güçlü ise hastalk oluturmayabiliyor. Ancak vücut direnç gösteremiyorsa virüs karacier hücrelerinin içine yerleiyor ve burada hzla çoalarak siroz ile kanser gibi hastalklara yol Gastroenteroloji Uzman Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, dünyann birçok bölgesinde ve ülkemizde karacier nakli gereksiniminin en önemli nedenlerinden birinin Hepatit B virüsüne bal karacier yetmezlii veya karacier kanseri olduunu vurguluyor. Ülkemizde son yllarda ylda binin üzerinde karacier nakli yapldn belirten Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal, Bu hastalarn yarsna yaknn hepatit B virüsüyle ilikili hastalklara bal nedenlerle karacier nakli gereksinimi olan hastalar oluturuyor diyor.

SNS SNS LERLEYEBLYOR

Hepatit B karacier hasar yaparak hastalk oluturuyor. Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal bu hasar yaparken hiçbir belirti vermeyebildiini ve hastann ilk bavurusunda karacier sirozu veya karacier kanseri tans alabildiini belirtiyor. Hepatit B belirti verdiinde ise aada yer alan yaknmalarla kendini gösteriyor.

Ar halsizlik,

tahszlk,

Göz aklarnda sararma,

Kilo kayb,

Karnda ikinlik (karn içinde su birikmesine bal),

Bacaklarda ödem,

Kanamann zor durmas,

Kanl kusma önemli belirtilerini oluturuyor.

TEDAVDE AMAç VRÜSÜN YAYILMASINI ÖNLEMEK

Hepatit B tedavisinde haftada bir defa cilt altna uygulanan ine tedavileri veya günde bir defa azdan alnan ilaç tedavileri kullanlyor. laç tedavisinde amaç virüsün çoalmasnn ve bu yolla virüsün karaciere zarar verici etkisinin en aza indirilmesini salamak diyen Doç. Dr. Hakan Ümit Ünal sözlerine öyle devam ediyor: Ancak virüsün yaps itibaryla karacier hücrelerinin çekirdek bölgesine yerleen virüslerin vücuttan tamamen atlmas çok düük bir ihtimal oluyor. Üzerinde çallan yeni ilaçlar ise virüsün karacierden tamamen atlmasn amaçlyor. Bu tedaviler kullanma girdiklerinde hepatit B tedavisinde önemli bir milat olaca düünülüyor

Ana Sayfaya Git