Hepatit kontrol edilemezse karaciğer yetmezliğine yol açabilir

Bulaşıcı olan hepatit hastalığı, erken teşhis edilmediğinde karaciğer yetersizliği başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Doktorlar bu yüzden önlem alınması için uyarıyor.

Haberler 30.07.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 Temmuz Dünya Hepatit Farkndalk Gününde Enfeksiyon Hastalklar ve Mikrobiyoloji Uzman Dr. Ramazan Gözüküçük hepatite kar alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

Eller aracl ile her besin ve maddeden bulaabiliyor

Hepatit A, virüsü tayan dk ile kirlenmi su ve besin maddelerinin (sebze ve meyveler) azdan alnmas ile bular. Bulamada ellerin rolü büyüktür. Virüs ellerde saatlerce canl kalabilir. Okullardaki sra ve kap kollar, tuvaletlerdeki musluklar virüs tayan dk ile kirlenebilir. Buralardan eller aracl ile azdan bulama daha kolay ve yaygn olur.

Cinsel iliki öncesi mutlaka önleminizi aln

Hepatit B ve C, kan ve vücut svlar ile bular. Buradaki temel mekanizma, virüsle bulam kan ya da vücut svlarnn, yeni bir kiinin dolam sistemine bulamasdr. Bu nedenle di çekimi gibi tbbi giriimler, kan nakilleri, cinsel iliki balca risk faktörlerini oluturur. Hepatit Bde ise cinsel yolla bulama ön planda iken; Hepatit Cde kan yolu ile bulama ön plandadr. Hepatit Bli kiilerin cinsel partnerleri mutlaka güvenli seks için önlem almal (prezervatif kullanm gibi) ve en önemlisi alanmaldr.

Her hepatit bulac deildir

Hepatit B ve C geçiren kiiyi ziyaret etmek veya tayc olan biriyle sosyal ilikiler güvenlidir; çünkü bu virüsler gündelik el skmak, kucaklamak, sarlmak, öpmek gibi olaan temasla bulamaz.

Hepatit her zaman belirti vermeyebilir

A ve B virüsleri ile oluan bulac sarlklar ülkemizde çok yaygndr. Hepatit geçiren kiide bazen hiçbir bulgu olmayabilir. Özellikle, çocuklarn büyük çounluunda ve yetikinlerin de bir ksmnda sarlk ortaya çkmayabilir veya silik kalabilir. çocuklarda belirtiler daha hafif ve ksa süreli olduu için özellikle küçük ya grubundaki çocuklarda hastalk tehis edilmeden geçip gidebilir. Bazen de ateten eklem arlarna kadar varan ciddi bir tablo oluabilir. Ancak sklkla görülen belirtiler; halsizlik, itahszlk, karn ars, bulant, cilt ve göz renginde sararma ve idrar renginde koyulama eklinde görülebilmektedir.

Hepatitten üpheleniyorsanz mutlaka kan testi yaptrmalsnz

Hepatitlerde kesin tan kan testi ile konulur. Bu nedenle hepatitten üphelenilen bir durumda hiç vakit kaybetmeden en yakn salk kuruluuna bavurulmaldr.

Düzenli doktor kontrolü en iyi önlem

Akut hastalkta özel bir tedavi yoktur. Baz hastalarn, hastanede yatarak tedavi olmalar gerekebilir, serum ve dier ilaçlar kullanlr. Hastaya sindirimi kolay yiyecekler verilir. Ya az yiyecekler önerilir. Üzüm, bal gibi glikozdan zengin besinlerin menüde yer almas uygundur. stirahat önerilir. AKUT hastalk genel olarak 4-6 haftada kendiliinden iyileip ifa ile biter. B virüsü hepatitinde, hasta görünürde iyilemi olsa bile, virüs, 6 aydan sonra hala kanda bulunmaya devam ediyorsa, hastalk kronik döneme geçmi demektir. Bu kiiler için düzenli doktor kontrolü esastr.

lerleyen hepatitlerde karacier kontrol altna alnmaldr

lerleyen (kronikleen ) hepatit B ve hepatit C enfeksiyonlar için tedavi seçenekleri vardr. B ve C virüsü taycs, hasta olmasa bile, kan ve dier vücut svlar ile hastal bakalarna bulatrabileceini bilmelidir. Her 4-6 ayda bir karacier fonksiyon testlerini yaptrmaldr. Alkol almaktan kaçnmal, herhangi bir nedenle ilaç almak zorunda kalrsa bunu doktoruna danmaldr.

Hepatit için mutlaka önlem aln!

Hepatit A için;

Eer Hepatit A ya kar baklnz yoksa mutlaka alann.

Dk demi su ve yiyeceklerle bulat için; her tuvaletten sonra, yemek hazrlamaya balamadan ve yemek yemeden önce mutlaka ellerinizi ykayn.

Hepatit B ve C için;

Hepatit Bye kar baklnz yoksa mutlaka alann.

Di frças, jilet, trnak makas gibi kiisel bakm malzemelerinizi kimseyle paylamayn.

Güvenli seks için mutlaka prezervatif kullann!

Dövme, piercing gibi giriimlerin riskli olduunu unutmayn.

laç bamlnz var ise enjektörünüzü paylamayn.

Hepatit B tayc ya da hastasysanz tbbi bir giriim öncesi mutlaka hekiminize haber verin!

Hepatit B tayc ya da hastasysanz kesinlikle kan ve organ banda bulunmayn!

Ana Sayfaya Git