Hepatit'ten 6 adımda korunmanın yolu!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; dünyada 325 milyon kişi hepatit B ya da C virüsüyle birlikte yaşıyor. Üstelik bu kişilerin 290 milyonu, hastalık genel olarak sessiz seyrettiği için hepatit hastası olduğundan habersiz.

Haberler 28.07.2020 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR-Prof. Dr. Nurdan Tözün, her gün 4 bin kiinin viral hepatite bal hastalklardan hayatn kaybettiine dikkat çekerek, Adan Eye 5 çeidi olan viral hepatit hastalnda B, C ve D hepatitleri uzun vadede kronikleebildii için daha büyük önem tayor. Tedavi edilmeyen hepatit B ve C kronik hepatit, siroz ve karacier kanserine kadar ilerleyebiliyor. leri karacier hastalnda bu hastalarn çou, eer canl vericisi yoksa, kadavradan nakil beklerken hayatn kaybediyor diyor. A ve E hepatitleri ise kroniklemeseler de, ciddi salgnlara yol açabiliyor ya da risk gruplarnda ölümcül karacier yetmezliiyle sonuçlanabiliyorlar. te bu nedenle eskiden ad sessiz katil e çkm olan bu hastalk için bu yl Dünya Hepatit Birliinin (WHA) benimsedii slogan, gizli milyonlar bulalm olarak belirlendi.

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Nurdan Tözün bu denli olumsuz tablo sergileyen hepatitle ilgili yürekleri ferahlatan 2 olumlu nokta olduunu belirterek, bunlar öyle sralyor: Birincisi hepatit Bnin asnn olmas ve yok etmese de, virüsü basklayan güçlü ilaçlara sahip olmamz. kincisi ise hepatit Cnin henüz as olmasa da, neredeyse yüzde 100e yakn ifa salayan antiviral ilaçlarn olmas. Yeter ki hastaya test uygulansn, tan konulsun ve tedavi uygulanabilsin. Aslnda hijyen tedbirleriyle hepatitten büyük oranda korunmak mümkün olabiliyor. Prof. Dr. Nurdan Tözün, hepatitten korunmann 6 yolunu anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Yurt dnda bu kurallar çok önemli

Hepatitin sk görüldüü ülkelere gitmeden önce mutlaka a olun. Hepatit A ve hepatit Eden korunmak için gittiiniz ülkelerde emin olmadnz besinleri tüketmeyin. ie suyu için ve pimi gdalar yiyin. Durgun sulardan toplanan ve çi yenen istiridyelerin hepatit A kayna olduunu da unutmayn. Kan yolu ve cinsel yolla bulaan hepatit B hastalnn asn daha önceden olmu iseniz antikor düzeyine baktrn. Hepatit Bnin sk görüldüü ülkelerde uzun süre kalacaksanz hepatit B asn mutlaka yaptrm olmanz gerekiyor.

Tek kullanmlk olmas art!

Gerek hepatit B gerekse hepatit C en sk kan yoluyla, cinsel yolla ve damar içi ilaç için ortak enjektör kullanlmasyla bulayor. Bu nedenle kulak delme, piercing, akupunktur, dövme, manikür ve pedikür gibi kozmetik ya da alternatif tedavi uygulamalarnda, tek kiilik ve steril ine ya da alet kullanlmasna dikkat edin.

Elleri sk sk ykamaya devam

Covid-19 pandemisi nedeniyle artk ellerimizi sk sk ykamay alkanlk haline getirdik. Elleri sk ykamak bizi ayn zamanda özellikle az yoluyla bulaan hepatit A ve hepatit E den de koruyor.

Bu eyalarnz sakn paylamayn

Hastalkl kiinin kann tayabilecek olan di frças, trnak makas ve tra bça, manikür/pedikür aletleri gibi kiisel eyanz hiç kimseyle paylamamaya özen gösterin.

Doru sanlan yanllara dikkat!

Toplumdaki yaygn inann aksine, hepatit B havuzlardan geçmiyor. Yemek kaplar, mutfak aletleri, klozet ve banyolardan ya da sarlma, öksürük, ter, gözya, böcek/sinek sryla da bulamyor. Ancak açk yaralardan ya da srma ile bulaabiliyor. Gerek hepatit B gerek hepatit C en sk kan yoluyla, cinsel yolla ve damar içi ilaç için ortak enjektör kullanlmasyla bulayor.

Hepatit A ve Hepatit B için a olun

Hepatit A ve B alarnz yaptrmanz, yüzde 100e yakn koruma salyor. Salk çalan iseniz veya hepatit bulamas açsndan riskli bir meslekte çalyorsanz, a olmay asla ihmal etmeyin. Tüm yenidoanlar ve özellikle de annesi hepatit B taycs olan bebekler doum sonras hemen alanmal. Ayrca hepatit C ya da dier nedenlere bal kronik karacier hastalnz varsa, hepatit A ve hepatit B asn mutlaka yaptrmalsnz.

Ana Sayfaya Git