Her 10 kişiden 1'inde var ama fark edilmiyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Sefa Aktı radyofrekans ve PRP gibi yeni uygulanmaya başlanan yöntemlerle, her 10 kişiden 1’inde görülen topuk dikeni hastalığının iyileştirilebildiğini söyledi.

Haberler 21.04.2017 - 08:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Akt, kortizon ineleriyle yaplan topuk dikeni tedavisinin de baarl olduunu ancak tekrarlama riski olduunu belirterek u bilgileri verdi:

Halk arasnda topuk dikeni olarak bilinen plantar fasiitis rahatszl en sk sebebi plantar fasiya dediimiz ayak kubbesini dengeleyen ba yapsnn topuk kemiine yapma yerinde olan zedelenme ve buna bal olarak gelien iltihabi durum. Hastalk ilk önce bu zedelenmeyle balyor, sonra zedelenen fasiann üzerine kalsiyum birikmesi ile çekilen filmlerde dikensi görünüm oluuyor. Bu nedenle topuk dikeni olarak adlandrlyor. Her 10 kiiden birinin çekilen ayak filminde topuk dikeni görülüyor. Fakat filminde topuk dikeni olan hastalarn sadece yarsnda topuk ars oluyor. Yani hastada arya yol açan durum topuk dikeni deil, plantar fasia dediimiz ba yapnn iltihab. Dolaysyla bu dikenin krlmas veya alnmas hastal tedavi etmez.

SABAH YERE LK BASTIINDA ARI HSSEDYOR

Topuk bölgesinde ar ile kendisini gösteren hastaln genellikle sabah yataktan kalkp ilk admn att zaman olutuunu belirten Dr. Akt belirtileri ile ilgili unlar söyledi:

Ar dinlendikten sonra ilk bast zaman da meydana geliyor. Daha fazla ayakta kald, yürüdüü zamanlarda ar artyor. Topuk dikeni çok sk görülen bir hastalk ve baz hastalarda kendiliinden iyileebildii için aamal tedaviyi tercih ediyoruz. lk olarak ar kesici iltihap giderici ilaçlar kullanlabilir. Hastann normalde ayak tabanna yük binen bölgenin deitirilmesi tercih edilir. Yük binen bölgenin deitirilmesi için daha çok plantar ark takviyesi olan silikon tabanlklar tercih edilir. Piyasada topuk dikeni terlii olarak satlan terlikler de ayak kubbesini destekliyorsa faydas olabilir. Alnan terliin düz olmamas, ayak çukuruna denk gelen ksmn yüksek olup ayak kubbesini desteklemesi önemli. Bu tedavilere ek olarak egzersiz tedavisi de önemli. Ayrca baldr germe egzersizleri ve ayak fasiasn germe egzersizleri en etkili egzersiz yöntemleri.

KORTZON TEDAVSNDE TEKRARLAMA RSK VAR

Tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgi veren Dr. Akt sözlerine öyle devam etti:

Bu yöntemle tedavi olan hastalarda rahatszln tekrarlama riski var. Yaplan kortizon inesi plantar fasiadaki iltihab geçirerek balangçta ary geçirebiliyor. PRP uygulamas da yaplan ine tedavilerinden güncel olan. Bu uygulama sayesinde topuun kanlanmas artarak iltihabn iyilemesi salanyor. ESWT uygulamas, yani halk arasndaki adyla topuk dikeni krma tedavisiyle gerçekten topuk dikeni krlmaz. ESWT tedavisinde topua verilen ok dalgalar ile topuk bölgesinin kanlanmas, beslenmesi arttrlarak iltihabn iyilemesi salanr. Henüz ülkemizde birkaç merkezde uygulanmaya balanan radyofrekans, etkin bir yöntem. Uygun hastalara uygulandnda bir defada yüzde 90a kadar baar elde edilebiliyor. Bu ilemin dier yöntemlerden fark, tek seansta kalc sonuca ulalmas. Bu yöntem, arya neden olan ve plantar fasiite bal ary tayan küçük boyutlu sinirleri radyofrekans (RF) enerjisi ile yakmaya dayanyor. Poliklinik ortamnda rahatlkla uygulanabiliyor. Hasta bir günlük istirahat sonras iine dönebiliyor.

Ana Sayfaya Git