Her 100 hastadan 6'sı yanlış doktora gidiyor

Sağlık Bakan Yardımcısı Birinci: "Normalde dünyanın her tarafında, Türkiye'de de benzer rakamlar var. Her 100 kişiden 6'sı yanlış branşa başvuruyor" dedi.

Haberler 13.12.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Yardmcs uayip Birinci, Türkiyede her 100 hastadan 6snn hastanelerde yanl branlara bavurduunu, gelitirilen Neyim Var uygulamas ile bu sayy azaltmay hedeflediklerini söyledi.

Birinci, salkta hekimlerden hastalara tüm datalara herkesin ulaabilecei bir sistem kurmaya çaltklarn, sal veriyle yönetme kültürünü etkin hale getirmek istediklerini söyledi.

Salktaki dijitalleme çalmalar kapsamnda büyük baar kazanan e-Nabz ve Hayat Eve Sar (HES) uygulamalarnn ardndan yaklak 1,5 ay önce Neyim Var adl yeni bir uygulamay hayata geçirdiklerini hatrlatan uayip Birinci, bu sistemde hastalara ikayetleri dorultusunda hangi bran bavurmalar gerektiinin önerildiini anlatt.

Dünyada benzer mobil uygulamalar olduunu ifade eden Birinci, O uygulamalar üzerinden gittik ama bunu yaparken dünyada ilk olarak e-Nabzdaki datadan faydalanarak kiiye özel raporlar üretsin istedik. Temel çk noktamz uydu: nsanlar yanl brana gitmesinler, ikinci basamaa gereksiz yere gitmesinler, aile hekimiyle ilerini görsünler. Hem maliyet hem salk sisteminin üzerindeki yük azalsn hem de gerçekten kii hasta olmad halde hasta muamelesi görmesin, kendisine de hasta muamelesi yapmasn. dedi.

- Sistem kendi kendine öreniyor

Uygulamay hayata geçirebilmek için öncelikle nitelikli veri toplamak gerektiinin altn çizen Salk Bakan Yardmcs Birinci, Bu uygulamay 5 yl önce yapamazdnz, ancak gerçekten nitelikli veri toplarsanz, yapay zeka araçlarnn yorumlayp, kiiye sorulmas gereken sorular sorup cevap vermesini salayabilirsiniz. diye konutu.

Uygulamann yaklak 1,5 aydr hizmette olduunu kaydeden Birinci, öyle devam etti:

Neyim Var uygulamasn 1,5 aylk bir süreçte 10 milyon insanmz deneyimledi. nsanmz çok merakl. Acaba neyim var? diye uygulamaya bakp hastaneye gitmeyen de çok insan var. Belki de kayglarn azaltmz. Sistem kendi kendine örenen bir sistem. Örnein hekim hangi tany koyuyorsa, sistemin ön gördüü tanlardan biri deil, farkl çktysa sistem de kendi kendine öreniyor. Nitelikli bir yapay zeka çaltryor arkada. Aslnda hekime de yardmclk yapyor.

- e-Nabz 56 milyon kii, HESi 82 milyon kii kullanyor

Salk Bakan Yardmcs uayip Birinci, Neyim Var uygulamasnn yanl brana gitme orann ne kadar azaltacan zamann göstereceini belirterek, Normalde dünyann her tarafnda, Türkiyede de benzer rakamlar var. Her 100 kiiden 6s yanl brana bavuruyor. ifadelerini kulland.

Neyim Var uygulamasnn bal olduu e-Nabzn daha az data kapsaml bir versiyonunun Avustralyada kullanldn anlatan Birinci, unlar söyledi:

Avustralyada 10 ylda birkaç milyonu geçememi uygulama baznda. Bugün e-Nabz 56 milyon kii kullanyor. HESi 82 milyon kii kullanyor. Türkiyede hemen hemen herkesin bir HES kodu var. u anda trafiine bakyorsunuz, e-Nabz ile beraber dünyada bu kadar çok uzun süre bal kalnan bir proje yok. Hem e-Nabz hem de HES bu kadar talebi karlyor ve bütün bunlar yaparken büyük firmalara ait herhangi bir veri taban kullanmyorsunuz, açk kaynak kullanyorsunuz. Hepsi Türk mühendisler tarafndan üretilmi. O lisanslara vereceiniz parann çok çok altnda parayla bütün sistemi dönütürdüünüz bir yapdan bahsediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Salk Bakanlnn u anda dünyada açk kayna en çok kullanan bakanlk olduunu vurgulayan Bakan Yardmcs Birinci, En çok kullanan salk bakanl demiyorum, en çok kullanan bakanlk. Dünyann en iyi dijitallemi Salk Bakanl. Tek bir eksiimiz var, biz bütün bunlar yaparken bunlar kendi insanmza çok anlatamyoruz ama Batllar görünce Türkiyede nasl bir altyap olduunu biliyorlar. Duyduklar zaman hayranlklar artyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git