Her 2 kişiden biri kuru göz hastalığıyla karşı karşıya

Kimi zaman üzüntüden kimi zaman da sevinçten gözyaşı dökeriz. Duygularımıza eşlik eden bu birkaç damla gözyaşının aslında çok önemli işlevleri bulunuyor. Gözyaşı eğer vücut tarafından salgılanmazsa gözde yanma, batma, yabancı cisim hissi gibi birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Tedavi edilmeyen kuru göz hastalığı ilerde görme kaybına kadar gidebiliyor.

Haberler 17.07.2018 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Doktoru Bekir Stk Aslan, kuru göz hastal ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Gözyann en önemli görevi kayganl salamak

Göz kapaklarnn içindeki bezlerden salglanan gözyann, göz kapa ile gözümüzün sürtünmesine bal sorunlara engel olmak gibi çok daha önemli bir ilevi bulunmaktadr. Farknda olmadmz bu salglar kornea ön yüzünde gözya film tabakas adyla andmz bir tabaka oluturur. Bu tabaka üstte ya altta müsin ve ikisinin arasnda sv gözyandan oluur. Göz kapamz belli bir ritimde örnein dakikada 20 defa açlp kapandnda gözya gözde homojen olarak dalr ve göz küresi ile göz kapa arasnda sürtünmeye bal sorunlar da ortadan kaldrm olur. Gözyann yeteri kadar salglanmamas ise önemli bir durumla kar karya olduumuz anlamna gelmektedir.

Kii rahatszl olduunu fark edemeyebiliyor

Toplumun yüzde 40nda kuru göz problemi görülmektedir. Neredeyse her 2 kiiden birisinde görülen bu hastalk herkeste bulgu vermez. Yanma, batma, yabanc cisim hissi, gözde çapaklanma, sabah ilk uyanldnda gözü açmakta zorlanma, akam saatlerinde yorgunluktan göz kapaklarn açma isteinin azalmas gibi belirtileri olabilmektedir.

Kuru göz hastalnn pek çok nedeni var

* Alerjik ve bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle göz kapaklarndaki bezler görevini yapamazsa, salglar göze ulaamaz. Dolaysyla gözde dokusal deiiklikler ve buna bal kuru göz hastal geliebilmektedir.

* Korneada olan deiiklikler pek çok önemli problemin habercisidir. Korneada, yani gözün öndeki bombe ksmnda olan deiiklikler zamanla kontrol edemeyebileceimiz görme kayplarna neden olabilmektedir.

* Kuru göz geliiminin bir dier nedeni ise yine vücudumuzdaki mukozalarda salglar kontrol eden hormonal mekanizmalardr. Bu gelime özellikle adet dönemlerini noktalamak üzere olan kadnlarda sk karlalan bir durumdur.

* Kuru göz, baklk sistemimizi tutan sistemik hastalklarda da ortaya çkabilmektedir.

* çevre kirlilii ve gözün zararl klara maruz kalmas kuru gözün ortaya çkmas için dier nedenlerdir.

Kuru göz hastal tedavi edilmezse kontak lens kullanmnda sknt olabilir. Bir katarakt ameliyat söz konusu ise bu ameliyatta uzak ve yakn gösteren ileri teknoloji lenslerin taklmas doru olmaz ve en önemlisi konforlu bir yaam olas deildir. Onun için bu kiilerde kuru gözün tedavi edilmesi sadece hasta konforu açsndan deil, göz fonksiyonu açsndan da olmazsa olmaz bir yaklam olmaldr.

Bilgisayar kullanmak kuru göz hastalna neden oluyor

Uzun süre bilgisayar kullanmnn yan etkilerinden biri de göz krpma refleksini azaltmasdr. Bilgisayar kullanrken gözlerimizle çounlukla krpmadan hep ayn noktaya bakarz. Kii bilgisayarda oyun oynuyorsa göz krpma refleksi iyice azalr. Göz krpma refleksi azalnca gözya homojen olarak dalmaz ve kuru göz bulgular ortaya çkar. Gözyann homojen dalmna engel olacak kapak ekil bozukluklar da dahil olmak üzere her mekanizma sonucunda kuru göz ile karlalabilmektedir.

Kuru göz tedavi edilmeden lazer yaplmamal

Göze miyop, hipermetrop tedavisi için lazer ilemi yaplmadan önce kuru göz sorununun tedavi edilmesi gerekmektedir. Eer kuru göz hastal tedavi edilmeden lazer uygulanr ise kuru göze bal sorunlar hastay daha fazla rahatsz eder. Lazer tedavisi de bazen kuru göz problemine neden olabilir. çünkü göze lazer uyguland zaman katmanlarda sinir lifleri kesilir ve bu liflerinin kesilmesi kuru göz gelimesini tetikleyebilir.

Tedavide ilk aama ayrntl göz muayenesi

Kii yanma, batma ve gözlerde kuruma hissinden yaknyorsa mutlaka bir göz doktoruna görünmelidir. Kuru göz hastal tans konulduunda buna neden olan faktörler aratrlmaldr. Kapaklarda bir iltihap ya da immünolojik sistemde bir sorun olup olmadna baklmaldr. Kuru göz tablosu ar buharlamayla m alakal, yoksa sadece gözya yapmndaki eksiklikten mi kaynaklanyor, bunlar ayrntl bir ekilde ayrtrlmaldr.

Ayrc tan için bir dizi tetkik gerekir. Gözya miktarnn ölçülmesi, gözya krma zamannn belirlenmesinin yannda gözde iltihap olup olmad bir testle saptanmaldr. Gözya osmolarite testi, tanda çok yardmcdr. Kornea topografisi çekilerek kuruluk adacklarn deerlendirilmesi, kapakta salg yapan meibomium bezlerinin görüntülenmesi karar vermede çok yararl olmaktadr. Gözya tabakasnn olumasnda eksik olan parametre tespit edildikten sonra tedavi yöntemi belirlenmektedir. Tedavi hasta uyumunu da gerektiren uzun soluklu bir süreçtir.

Ana Sayfaya Git