Her 20 çocuktan 1’inde kasık fıtığı görülüyor

Yetişkinlerde genellikle zorlanmaya bağlı olarak gelişen kasık fıtığı, çocuklarda farklı özellikler gösterebiliyor. En sık yaşanan belirtisi kasık bölgesinde görülüp kaybolan şişlikler olan kasık fıtığı, her 20 çocuktan 1’inde görülebiliyor.

Haberler 13.04.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Cerrahisi Op. Dr. Mustafa Akman, çocuklarda görülen kask ft ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Erkek çocuklarda daha sk görülüyor

çocuk ve bebeklerdeki kask ft ile yetikinlerde görülen arasnda sadece isim benzerlii bulunmaktadr. Yetikinlerde genellikle zorlanmayla ortaya çkan kask ft, çocuk ve bebeklerde doutan gelmektedir. Bebekler anne karnndayken yumurtalar kendi karnlar içinde böbreklerine yakn bir bölgededir. Hamileliin son 2 aynda bebeklerin yumurtalar bir kanal içinde kask bölgesine doru inmektedir. Bu kanallar normalde doumdan önce kapanmaktadr. Ancak bu kanallardan bir veya ikisi çeitli nedenlerle kapanmayarak zardan bir kese oluabilmektedir. Kesenin içinde sadece sv biriktii durumlarda halk arasnda Su ft olarak bilinen Hidrosel geliirken ayn keseye barsak gibi organlar keseyi doldurduunda bebeklerde ftk olumaktadr. Her 20 çocuktan birinde görülen kask ft, erkek çocuklarda çok daha sk ortaya çkmakla birlikte kz çocuklarnda da yaanabilmektedir.

Bebeinizin kasndaki ilikler uykuda kaybolabilir

Bebek ve çocuklardaki kask ftnn en sk görülen belirtisi görülüp kaybolan iliklerdir. Bebek uyank ve hareketliyken artan kask bölgesindeki ilikler uykuda ya da srt üstü yatarken azalmakta hatta kaybolmaktadr. Prematüre veya düük doumlu bebeklerde görülme skl neredeyse 3 katna varan kask ftnda huzursuzluk, ar ve kusma gibi belirtiler de yaanabilmektedir.

Tedavide geç kalmamak önemli

çocuk ve bebeklerdeki kask ft zamannda tedavi edilmedii zaman çok daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Dikkatli ve yumuak bir baskyla karn içine gönderilemeyen yani boulmu ftk denen durum barsan ve yumurtann zarar görmesine hatta çürümesine neden olabilmektedir.Bununla birlikte ftk tedavisinin gecikmesi damarlarda oluabilecek bask ve s fark nedeniyle ksrla yol açabilmektedir. Geç kalndnda hayati tehlike ortaya çkarken çürüyen organ ksmlarnn çkartlmas riski

Cerrahi için bebeinizin büyümesini beklemeyin

Yetikinlerle kyaslandnda kask ftnn ortaya çk nedenleri gibi tedavisi de farkldr. Korse, ftk ba gibi araçlarn yarar salamad çocuklarda görülen kask ftnn tek tedavisi cerrahi yöntemdir.tedavisinde yeri bulunmamaktadr. Hidrosel, kordon kisti de kask ft olup, tehis ve tedavileri farkldr. Hidrosel bir yandan önce tedavi edilmezken kordon kisti ise en ksa sürede ameliyat edilmelidir. Baka bir salk sorunu olmayan bebeklerin anestezi almasnda sorun bulunmamaktadr. Genel anestezi altnda gerçekletirilen ameliyatlar yeni domu bebeklerde bile rahatlkla uygulanabilmektedir.

Ayn gün evinize dönebilirsiniz

Cerrahi ilem srasnda ameliyat bölgesine etkili ar kesiciler yapld için sonrasnda çocuu rahatsz edecek oranda ar yaanmamaktadr. Cerrahinin ardndan çocuk taburcu edilmektedir. Genellikle aktivite kstlamasna gerek görülmemektedir. Ancak büyük çocuklarda ar spor aktivitelerinden kaçnma önerilmektedir. Uzman ellerde gerçekletirilen cerrahilerin ardndan ftn tekrarlama ihtimali çok düüktür. Ameliyat bölgesinde ve torbada ileme bal ilikler olabilir, normalde bu ilikler 1-2 ay içinde yavaça kaybolur.

Ana Sayfaya Git