Her 3 kadından biri miyom sorunu yaşıyor

Adet düzensizliğinden, ağrıya, kısırlıktan düşüğe kadar pek çok olumsuz tabloya neden olan miyomlar, kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor.

Haberler 13.03.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Jinekolojik Onkoloji Uzman Prof. Dr. Ahmet Göçmen, miyom ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Miyomun en tipik belirtisi kanama

Miyom her zaman belirti vermeyebilir ancak rahimin iç boluuna yerlemi yani rahim iç duvarnn içerisindeyse baz ikayetlere yol açabilir. Bu ikayetler sklkla ar kanamal regl dönemi yaanr. Bu süreçte parçal ve fazla oranda kanamaya neden olur. Miyomun dier belirtileri u ekilde sralanabilir:

Reglinin uzun sürmesi

Kask ars

Rahmin arka ksmna yerlemise kaln barsaa bask sonucu büyük tuvaleti yapmada sorunlar ve kabzlk

Rahmin ön ksmna yerlemise mesaneye bask yapmas sonucu sk idrara çkma

Karn örten zarlar arasna yerlemesi sonucu idrar kanalna bask sonucu böbrekte büyüme

Rahim boluu, tüplerin uçlar ve rahim azna yerlemesi sonucu infertilite

Gebelikle miyom ikayetleri artabilir

Miyomlarn nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte östrojen kaynakl olduu düünülmektedir. Kadnda yüksek olan östrojen hormonunun menopozla birlikte dümeye balamasyla birlikte miyomlarda da küçülme dikkat çekmektedir. Miyomlarn ayrca gebelik hormonu olan progesteron etkisine bal olarak da büyüdüü görülmektedir. Bu nedenle gebelik öncesi miyom tespit edilmesi durumunda miyomun yerleim yeri ve büyüklüüne bal olarak myomun alnmas hastaya önerilir. Ancak miyomla birlikte gebeliin hiçbir sknt olmadan devam edebildii de unutulmamaldr.

Hangi miyomlar tedavi edilmeli?

Miyom baz belirtileri verirse ameliyatla alnmaldr. Bunun için baz kriterler göz önünde bulundurulur:

1 - Kanamaya yol açan bir miyomsa ve rahim boluuna yerlemise hiç zaman kaybetmeden ameliyat edilmelidir.

2 - Rahim duvarnn içerisine yerlemi yine çok fazla kanamaya yol açyorsa ve bunlarn da büyüklüü 5 cm üzerine çkmsa alnmaldr.

3 - drar torbasna ve kaln barsaa bask yapacak hale gelmise ameliyat edilmelidir

Miyomlar kanserleir mi?

Miyomlar genç ya grubunda risk oluturmamakla birlikte menopoz sonras kitlenin çapnda büyümeye bal olarak kötü huylu tablolarla karlalabilir. Bu nedenle menopozdan sonra büyümeye meyilli miyomlar ya da hzl büyümeyle gelien miyomlar varsa hastaya çok fazla beklemeden ameliyat önerilir.

Tedavi ekli nasl belirleniyor?

Tedavide genellikle genç ya grubunda laparoskopik ve robotik cerrahi tercih edilir. Eer miyom says fazla ve büyüklüü, yerletii yer uygun deilse açk cerrahi tercih edilir. Hasta ileri ya grubunda ve artk miyom sorunuyla uramak istemediini dile getiriyorsa ameliyatla rahim alnr ve problem tamamen ortadan kaldrlr. Ancak genç ya grubunda mümkün olduu kadar rahmin alnmas seçeneinden uzak durulmaktadr.

Miyomlarn tekrarlama riski var m?

Ameliyatn ardndan yaklak 5 yllk süreç içerisinde yüzde 20-25 orannda miyomlarn tekrar çkma riski var. Miyomektomi ad verilen miyom ameliyatnda gözle görülen tüm miyomlar temizlenebilir ancak bir de gözle görülemeyen mikroskobik seviyede küçük olan miyomlar alnamad için bunlarn zaman içerisinde büyüyüp yeniden ortaya çkmas ve ikayetlere yol açma riski bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git