Her 3 kişiden 2’si yorgun!

Modern çağın yoğun koşuşturmacası içerisinde pek çoğumuz yorgun olduğumuzu söylüyoruz ama hekime görünmeyi genellikle aklımızın ucundan bile geçirmiyoruz. Hele de havaların soğuyup güneşin yerini iyiden iyiye yağmura bıraktığı bugünlerde her 3 kişiden 2’sinde yorgunluk görülüyor. Yorgunluk hali sabahları zor uyanma, işe gitme isteksizliği, tüm gün uyku halinin devam etmesi ve yemeklerden sonra daha da uyku ihtiyacının artması şeklinde olabiliyor.

Haberler 06.10.2017 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Dr. Kerim çkm Elbette ksalan günler, hava scaklnn deimesi, okullarn açlmas ve i temposunun artmas bu ikayetleri artrmakta ancak baz hastalklar da unutmamak gerekli. Bahar yorgunluu ile karabilen hastalklarn banda tiroit hastalklar, kanszlk, vitamin eksiklikleri, insülin direnci ve hipoglisemi ile kalp ve damar hastalklar gelmekte. O nedenle yorgunluunuz hele de 2 ay amsa mutlaka hekime görünmeniz gerekir diyor. Dr. Kerim çkm, sonbahar yorgunluuyla karabilen 6 sorunu anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

TROT HASTALIKLARI

Sabahlar kalkmakta zorlanyorsanz, uykunuzu alamam gibi hissediyor, gün içerisinde sürekli akam olsa da eve gidip uyusam diyorsanz tiroit hastalnz olabilir. Yine su içsem yaryor! diyeceiniz ekilde kilo veremiyor üstelik alyorsanz ya da kabzlk ve cilt kurumas, ar üüme ya da sürekli terleme gibi ikayetleriniz varsa mutlaka hekime görünmeniz gerekiyor. Ülkemizde her 3 kiiden birinde görülen tiroit hastalklarnn belirtileri çou zaman göz ard edilip, günlük youn kouturmaca arasnda bu ikayetler için hekime gitme ihtiyac duyulmayabiliyor. Oysa ihmal edilen ve tedavisine balanmam tiroit hastalklar ileride kalp yetmezlii ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabiliyor.

ANEM

çabuk yoruluyor, bir i yaparken zorlanyor hatta nefes nefese kalyorsanz, hissettiiniz çarpnt sklklar arttysa kanszlk belirtileri olabilir. Önceden demir, vitamin B12, folik asit tedavileri alm ve sonra brakmsanz anemiden üphelenmeniz gerekir çünkü kanszlk tekrarlayabiliyor. Ülkemizde her 4 yetikinden 1inde görülen kanszl tedavi edilmediinde kan hastalklar gibi sorunlara yol açabiliyor. Zaman geçirmeden hekime görünmenizde fayda var.

VTAMN EKSKLKLER

Kendinizi enerjisiz, bir i yapmaya isteksiz hissediyorsanz, saçlarnz daha çok dökülmeye baladysa, trnaklarnz güçsüz ve daha kolay krlyorsa nedeni özellikle B12, D vitamini ve folik asit eksiklii olabilir. Hele de bu ikayetler günden güne artyor ise mutlaka tetkik yaptrmanz ve hekimin önerileri dorultusunda vitamin takviyelerinizi aksatmadan kullanmanz gerekiyor. Ar doz vitamin alm toksikasyona yani zehirlenmeye yol açabileceinden hekime görünmeden kullanmayn.

NSÜLN DRENC

Kilo vermekte zorlanyor hatta deil kilo vermek, aksine istikrarl bir ekilde yava yava da olsa kilo mu alyorsunuz? Yemeklerden sonra uyku bastryor biraz ekerleme yapma ihtiyac m hissediyorsunuz? Son zamanlarda cannz daha çok tatl-ekerli gdalar m çekiyor? nsülin direncini yabana atmayn ve mutlaka bir hekime görünün. çünkü insülin direnci tedavi edilmediinde diyabete neden olabiliyor. Tedavisinde beslenme alkanlklar da önemli rol oynuyor. Bu nedenle dengeli beslenmeye dikkat etmek ve her gün yarm saat düzenli tempolu yürümek çok önemli.

KALP-DAMAR HASTALIKLARI

Eskiden daha uzun mesafe yürüyebilirken imdi daha çabuk yoruluyor, durup dinlenmek ihtiyacnz oluyorsa, zaman zaman efor yaparken hatta istirahat ederken göüs ars, tkanklk hissediyorsanz aman dikkat! Kalp-damar hastalklar açsndan doktora görünme zaman gelmi demektir, ihmal etmeyin.

HPOGLSEM

Acbadem International Hastanesi ç Hastalklar Uzman Dr. Kerim çkm Yemek yediniz, üzerinden bir saat geçti geçmedi tekrar acktnz. Elleriniz titremeye, hafif terlemeye ve çarpnt hissetmeye baladnz. Acil olarak tatl-çikolata yeme ihtiyac duyuyorsunuz. Büyük ihtimalle kan ekeriniz düüyor. Hipoglisemi ata denilen bu durumda vakit kaybetmeden doktora gitmeniz önemli. Aksi halde kan ekeri düüklüü ve baylma gibi durumlara neden olabilir diyor.

Ana Sayfaya Git