Her 3 saniyede bir kişi demansa yakalanıyor

Koç Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Erkol, günümüzde dünyada her 3 saniyede bir kişinin demans hastası haline geldiğini belirterek, hala dünyada 50 milyon demanslı kişi olduğunu bildirdi.

Haberler 24.09.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Erkol, halk arasnda bunama olarak da bilinen demansn, kiinin çeitli beyin ilevlerinin zaman içerisinde giderek bozulduu klinik bir durumu anlatan hastalklar topluluunun genel ad olduunu söyledi.

Genel olarak görülen belirtilerin, bellek, planlama, organizasyon bozukluklar, düünme ve yarglayabilme ile dil ve tanma, yön bulma ve alet kullanma ve baz durumlarda da davransal sorunlar olduunu aktaran Erkol, bunlarn ancak günlük yaam aktivitelerini etkileyecek aamaya ulamas halinde demans tans konulabildiini ifade etti.

Gökhan Erkol, demansa yol açan hastalklarn banda, tüm demanslarn yaklak yüzde 60ndan sorumlu olan alzaymrn bulunduunu vurgulayarak, unlar kaydetti:

Dier önemli demans nedenleri arasnda frontotemporal demans, Lewy cisimcikli demans ve vasküler (damar kökenli) demans yer alr. Bu saylanlarn dnda demansa yol açan daha birçok hastalk vardr. Dünyada yal nüfusun giderek art demansn daha sk görülmesine neden olmaktadr. Hala 65 ya grubunda yüzde 5 orannda görülen demansn skl her 5 ylda bir iki katna çkmaktadr. 85-90 ya arasnda neredeyse her 2 kiiden biri demans hastasdr. Günümüzde dünyada her 3 saniyede bir kii demans hastas haline gelmektedir. Hala dünyada 50 milyon demansl kii vardr.

- Her 3 kiiden 2sinin demansla ilgili fikri yok

Prof. Dr. Gökhan Erkol, demans hastalarn bakm ve salk harcamalarnn 1 trilyon dolarn üzerinde olduunu ve 2030da bu rakamn iki katna çkacan düünüldüünü dile getirerek, 2050de tüm dünyadaki demansl insan saysnn 150 milyona ulaaca tahmin edilmektedir. Ülkemizde de yal nüfusun giderek artyor olmas, bizim de bu salk sorununu derinden hissetmemize yol açmaktadr. Bu yüzden demans için önümüzdeki yüzyln en önemli salk sorunlarndan biri olarak söz etmek hiç de yanl olmaz. diye konutu.

Demansn sosyal, ekonomik, snfsal ya da corafi snr tanmadn, her toplumda ve her sosyoekonomik düzeyde insanda görülebildiini vurgulan Erkol, öyle devam etti:

Bununla beraber, nüfusun ve yal nüfusun çok olmas nedeniyle hastalarn yüzde 70 kadar az ve orta gelirli ülkelerde yer almaktadr. Hemen tüm dünya ülkeleri neredeyse bir salgnm gibi yaylan bu hastalk karsnda plansz olarak yakalanm durumdadr. Bu yüzden, Dünya Salk Örgütü bata olmak üzere, Uluslararas Alzheimer Birlii, ülkemizde onunla balantl çalan Türkiye Alzheimer Dernei ve benzeri birçok farkl ülkenin ilgili kurulular hastaln daha fazla tannr hale gelmesi ve tedavi çalmalarnn yaygnlatrlmas için uramaktadr. Yaplan aratrmalar, toplumda yaayan her 3 kiiden 2sinin demans konusunda hemen hiçbir fikrinin olmadn göstermitir. Demans tansnn gecikmesindeki en önemli neden, bu hastala ait belirtilerin yalln normal bir sonucu olarak görülmesidir.

Hastalar doktora gitmekten veya götürülmekten alkoyan bir baka nedenin de bunama tansnn kiinin üzerine bir etiket gibi yapmas olduuna dikkati çeken Erkol, Tablonun hastalk olarak tannr ve kabul edilir olmas, hastalarn kar karya kaldklar bunama damgasyla da daha rahat mücadele edebilir hale gelmelerine yardm edecektir. Ayrca hastaln hiçbir nedeni tamamen tedavi edilemese de birçok belirtisi için kullanabileceimiz ilaçlarn var olmas, hastaln erken tannmas gerekliliinin önemli nedenlerinden biridir. deerlendirmesini yapt.

Ana Sayfaya Git