Her şiddet uygulayan, psikiyatrik hasta değil!

Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Meltem Taşdemir Erinç, hayvanlara yönelik şiddet olaylarını değerlendirdi.

Haberler 26.06.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzman Yrd. Doç. Dr. Dilek Meltem Tademir Erinç, hayvanlara yönelik iddet olaylarn deerlendirdi.

Pervaszca uygulanan iddet, yasalara uygun ekilde cezalandrlmaldr

Baz psikiyatrik hastalklarda iddetin bir belirti olarak ortaya çkabileceini belirten Erinç, Ancak unutulmamaldr ki her iddet uygulayan kii psikiyatrik hasta deildir. Hastalk tedavi edilir, pervaszca uygulanan iddet ise yasalara uygun bir ekilde cezalandrlmaldr. Her iddeti hastalk ile ilikilendirmek sosyopatlarn alann geniletir ve yasalarn caydrcln tehdit altna alabilir bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir eklinde konutu.

Her olay, iç dünyamzda farkl duygular harekete geçiriyor

Her olay,her haber, aslnda kendi iç dünyamzda dokunduu yere hatrlatt geçmi deneyime göre farkl duygular harekete geçirir diyen Erinç, sözlerini öyle sürdürdü: Bahsi geçen haber özeline bakarsak, benzer yata siyah bir köpee bakm veren kiilerdeki duygusal yansmas ile köpek fobisi olan birindeki yansmas ayn oranda olmayabilir. Ancak hepimizde harekete geçirdii ortak ey; vicdan,ac duygusu ve hüzündü.

iddet budur dedirtti. Yine olay özeline dönersek bir ksmmz suçluluk duygusu hissetti.O küçücük yavru köpei hep beraber koruyamamamtk. Yine bu suçluluk çerçevesinde onu melek ilan ettik ve resimlerde bana çizdiimiz hare ile rahatlamaya çaltk.Sonra bu da yetmedi vahice kopartlan bacaklarn bir kazaya ihale ederek hep beraber rahatlamaya çaltk,bir insan bunu yapm olamazdinkar ettik.

iddetin ortak taraflar: Acy anlamamak, empati yoksunluu ve vicdanszlk

iddet uygulamann tek bir neden ile tarif edilemeyeceini söyleyen Erinç, Örnein hayvanlar aleminde aç bir hayvann dierine açln gidermek için saldrmas doal hayatta kalma çabas olarak karlanabilir. iddet; cinayet, ikence, darp, sava, terör, bask, sindirme, tehdit, antaj vb. tüm davranlar kapsayabilir. Bedensel saldry, iddeti dierlerinden ayrt etmek kolaydr. iddet kavramnn kökeninde güç yatar. Fizik ya da psikolojik ölçütlere göre de güç; yaratcln, gelimenin, iyiliin arac olabilecei gibi, bal bana kötülüün de arac olabilir.

Bunlar dnda iddet kiinin kendine yönelik (öz kym, bedene zarar verici self mutilasyon davran) ya da darya yönelik (canl veya cansza; amaçl veya amaçsz) olmak üzere iki temel görünümde deerlendirilebilir. iddet davran, farkl görünümlerde toplumda karmza çkar. Toplumdaki iddet görünümünün ortak olan taraflar karsndaki kii veya canlnn acsn anlamamak, empati yoksunluu ve vicdanszlk olarak tanmlanabilir dedi.

Ana Sayfaya Git