Her 4 Kadından Biri Bu Sorunu Yaşıyor!

Toplumda her ne kadar adı pek bilinmese de pelvik taban yetersizliği, bir başka deyişle pelvik taban fonksiyon bozukluğu oldukça sık görülen önemli bir sorun. Yapılan klinik çalışmalara göre bu tablo neredeyse 4 kadından birinde ortaya çıkıyor. Pelvik taban yetersizliğinin yol açtığı en önemli sorunlar ise idrar kaçırma, dışkı kaçırma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve kronik ağrı.

Haberler 30.06.2017 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Selda Özçrpc uygulanan tedaviler sayesinde, pelvik taban yetersizliinin neden olduu problemlerin büyük oranda ortadan kaldrldna dikkat çekiyor.

Önemli görevleri var

Pelvik taban denilen bölge leen kemiinin alt ksmn döeyen kaslardan oluuyor. Bu bölgede idrar yapmay salayan üretra, cinsel fonksiyonlar için gerekli olan cinsel organlar ve dk yapma fonksiyonu olan anüs bulunuyor. Pelvik tabann en önemli fonksiyonu ise leen kemiinin altn döeyerek bu yaplara destek olmas ve koordinasyonu düzenlemesi. Prof. Dr. Selda Özçrpc pelvik tabann bu ileviyle idrar, dk ve cinsel fonksiyonlarda önemli bir etkiye sahip olduuna iaret ediyor.

Dikkat! Bu sorunlara yol açabilir

Prof. Dr. Selda Özçrpc aada yer alan sorunlarn birkaçnn bir arada geliebildiine iaret ediyor.

1. Kaslar zayf ise: drar kaçrma, idrara çok skma ve sk idrar enfeksiyonlar ile dk kaçrma problemi oluuyor.

2. Kaslarn fonksiyon bozukluu varsa, yani kaslma ve geveme fonksiyonu yeterli deil ise: Kabzlk, cinsel fonksiyon bozukluu ( vaginismus vs) ile pelvik ar görülebiliyor.

3. Kaslar ksa ve kaslm ise: Kronik pelvik arlarnn çounda altta yatan neden pelvik taban kaslarnn içinde yer alan küçük noktacklar oluyor. Ayrca kaslarn ksa ve zayf olmas da hastalarda o bölgede arya neden olabiliyor.

En önemli nedeni hamilelik ve doum travmas

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Selda Özçrpc bu sorunlarda altta yatan en önemli nedenin hamilelik ve doum travmas olduuna iaret ediyor. Doum srasnda pelvik taban kaslarnda oluan yrtklar, doum sonras gelien kas zayflklar ve menopozla birlikte östrojen hormonunun azalmas bu tür sorunlara yol açabiliyor. Diyabet ve tiroit hastal, sigara, D vitamini eksiklii, B12 eksiklii, kilo, bel ile karn kaslarnn zayf olmas da önemli risk faktörleri arasnda yer alyor. Ayrca tuvalette uzun süre oturmak, yanl knma, kabzlk, bölge çevresinde geçirilmi ameliyatlar da dier risk faktörlerini oluturuyor. Leen kemiinin duruu, ön veya arkaya doru erilikler de açlar etkileyerek kaslar zayflatyor. Uzun süre oturarak çalanlarda, bel karn kaslar zayf olanlarda da pelvik tabanlarda kas gücünde zayflama görülüyor.

Tedavi altta yatan nedene göre uygulanyor

Pelvik taban yetersizlii tedavisi altta yatan nedene göre deiiyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Prof. Dr. Selda Özçrpc tedavinin baarl olmasnda en önemli faktörün ise multidisipliner bir yaklam olduunu hatrlatarak, Bu nedenle ürolog, kadn doum, fizik tedavi, gastroentoroloji, hatta psikolog ya da psikiyatri uzman da tedavi sürecinde etkin rol oynuyor. diyor. Prof. Dr. Selda Özçrpc hastalk belirtilerinden hangisi daha ön plandaysa ona göre tedavi uygulandn belirterek, Örnein doum öncesi ve sonras hastann kastaki kaybn yerine koyabilmesi için pelvik taban egzersizlerini uygulamas gerekiyor diyor.

Hasta eitimi çok önemli

Hastann öyküsü, tuttuu 3-4 günlük idrar ile gaita günlüü ve muayene dorultusunda temel sorun belirleniyor. Ardndan hastaya uygun tedavi belirleniyor. Tedavinin en önemli ksm, hasta eitimi. Hastaya yapmas ve yapmamas gerekenler öretiliyor, diyet düzenlemesi diyetisyen gözetiminde yaplyor. htiyaca göre gerekirse ilaç tedavisine balanabiliyor ve hasta fizik tedavi programna alnyor. Ameliyat endikasyonu olan hastalar, ilgili bölüme ( üroloji, kadn doum veya genel cerrahi) yönlendiriliyor Prof. Dr. Selda Özçrpc fizik tedavi programnda bavurulan yöntemleri de öyle sralyor: Bu program kaslarn güçlendirilmesi, bölgeye masaj yaplmas, biofeedback tedavileri (bölge kordinasyonu ve farkndalk arttrc) elektrik stimülasyonlar ve dier bölgeleri de güçlendiren egzersizlerden oluuyor. Tedavi sonrasnda hastann idrar kaçrma probleminde yüzde 80 orannda düzelme salanabiliyor. Hasta ylarca yanl metotla knma yapm, dk çkarma srasnda fazla efor sarf etmi ve uzun süre tuvalette kalm ise bu durum pelvik tabann zarar görmesine sebep olabiliyor. Pelvik taban yetersizlii dk kaçrmaya neden olmusa hastaya biofeedback eitimi veriliyor. Biyofeedback, sözel, görsel veya iitsel yaplabiliyor. Örnein hastaya tuvaletini nasl yapaca konusunda eitim düzenleniyor. Parmakla, balonla veya biyofeedback aleti kullanlarak hastaya ne zaman gevemesi, ne zaman kaslmas gerektii öretiliyor. Biyofeedback eitimi hastann ikayeti ve sorunun iddet düzeyine göre ayarlanyor.

Ana Sayfaya Git