Her 4 kişiden birinde ürtiker hastalığı görülüyor

Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikere çok sık rastlanıldığını belirterek, "Her 4 kişiden biri hayatının belli bir döneminde akut ürtiker atağı geçirirken, kronik ürtiker ise her 100 kişiden birinde görülüyor." dedi.

Haberler 02.10.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoimmünoloji ve Alerji Dernei tarafndan Novartis i birliiyle 1 Ekim Dünya Ürtiker Günü vesilesiyle ürtiker hastalna dikkat çekmek ve kamuoyunda farkndalk oluturmak amacyla basn toplants düzenlendi.

Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi de olan Prof. Dr. Atakan, toplantda yapt konumada, halk arasnda kurdeen olarak bilinen ürtikerin toplumda sk görülen, kantl, kabark ve ödemli plak eklindeki lezyonlarla karakterize bir cilt hastal olduunu söyledi.

Bu lezyonlarn en belirgin özelliinin, çok kantl olmalarnn yan sra 24 saatten daha az bir sürede kendiliinden kaybolmas olduunu dile getiren Atakan, ürtikerin, akut ve kronik olarak iki farkl klinik tipinin bulunduunu anlatt.

Atakan, ürtikerin 6 haftaya kadar devam ettiini, 6 haftay geçenlere kronik ürtiker, geçmeyenlere ise akut ürtiker ad verildiini kaydederek, akut ürtikerin çocuklarda daha sk görüldüünü ve sklkla enfeksiyon, ilaç, gda ve gda katk maddeleri sebebiyle gelitiini aktard.

Akut ürtikerin çok sk görüldüünü, her 4 kiiden birinin hayatnn belli bir döneminde akut ürtiker ata geçirdiini vurgulayan Atakan, kronik ürtikerin ise her 100 kiiden birinde görüldüünü, Türkiyede 900 bin akut ürtiker hastas bulunduunu bildirdi.

Prof. Dr. Atakan, kronik ürtikerin ortalama süresinin 3-5 yl olduunu, ancak daha uzun sürelerde de görülebildiini kaydederek, kronik ürtikerin yetikinlerde daha sk görüldüünü belirtti.

Kronik ürtikerin 20-40 ya arasnda genç erikinlerde daha fazla görüldüüne dikkati çeken Atakan, ürtiker hastalnn kadnlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla rastlanldn söyledi.

- Katkl gdalara ve sk kullanlan ilaçlara dikkat

Atakan, ürtikerli hastalarn yaklak yarsnda anjioödem tablosunun geliebildiini belirterek, göz çevresinde ve dudaklarda ödem görülebildiini, zaman zaman solunum güçlüüne neden olabildiini bildirdi.

Ürtikerli hastalarda en çok görülen durumun kant olduunu dile getiren Atakan, bunun srayla uykusuzlua, enerji kaybna, sk doktor ve hastane ziyaretine, i baarsnda azalmaya, toplumdan uzaklamaya, sosyal izolasyona ve depresyona neden olduunu vurgulad.

Atakan, akut ürtikere gdalarn, gda katk maddelerinin, enfeksiyonlarn ve ar kesiciler gibi sk kullanlanlar da dahil ilaçlarn neden olduunu belirterek, yllarca devam eden kronik ürtikerin nedeninin ise genelde bilinemediini, fiziksel nedenlerin ve kronik enfeksiyonlarnn kronik ürtikere neden olabildiini bildirdi.

Prof. Dr. Atakan, Ürtiker; sk gördüümüz, kronikletiinde yllarca devam edebilen, yaam kalitesini belirgin olarak etkileyen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir tablodur. diye konutu.

- Ürtikerin tedavisi mümkün

Yldrm Beyazt Üniversitesi Tp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Baak Yalçn ise kronik ürtikerin, kronik spontan ve kronik uyarlabilir olarak ikiye ayrldn söyledi.

Kronik spontan ürtikerde, belirli bir tetikleyici olmakszn belirtiler ortaya çktn dile getiren Yalçn, kronik uyarlabilir ürtikerde ise deriyi çizme, basnç uygulama, souk ya da scak temas, güne nlarna maruz kalma ve egzersiz gibi çeitli fiziksel uyaranlarn hastal tetiklediini bildirdi.

Yalçn, kronik spontan ürtikerde genellikle altta yatan bir neden bulunamadn kaydederek, çeitli ilaçlar, enfeksiyonlar, baz hormon hastalklar, stres ve besin katk maddeleri gibi faktörler hastal ortaya çkarabiliyor ya da alevlendirebiliyor. Bu faktörlerin tespit edilip müdahale edilmesi hastaln yatmasn kolaylatryor. diye konutu.

Hem akut hem de kronik ürtikerin tedavi edilebildiini dile getiren Yalçn, u bilgileri verdi:

laç tedavisinde ilk basamak H1 antihistaminlerdir. Yeni kuak antihistamin ilaçlar uyku hali, uyuukluk, az kuruluu gibi yan etkiler açsndan eski kuak antihistaminlerden çok daha güvenli olsa da baz hastalarda sonuç alnamyor. Böyle bir durumda tedavide kurdeen as olarak bilinen Omalizumab öneriyoruz. 12 ya ve üzeri hastalarda uygulanabilen bu tedavi hastalarn yüzde 80inden fazlasnda etkili oluyor. Tedavi 6 ay süreyle uygulanmal. yileme çounlukla ilk enjeksiyondan bir hafta sonra balyor ama bu süre 4-8 haftay da bulabiliyor.

- SGK, tedavide kullanlan tüm ilaçlar karlyor

Yalçn, her iki ürtikerin tedavisinde de baar orannn yüzde 100 olduunu belirterek, Kronik ürtiker tedavisi uzun soluklu. Doru tedavinin belirlenmesi ve düzenli doktor kontrolü çok önemli. ifadelerini kulland.

Kronik ürtikerde gereksiz ilaç kullanlmamas gerektiini vurgulayan Yalçn, çok bilinen ar kesicilerin bile bu hastal tetiklediini, hastal aniden alevlendiren enfeksiyonlarn da tedavi edilmesinin art olduunu bildirdi.

Ürtiker hastalnn tedavisinde kullanlan ilaçlarn tamamnn SGK tarafndan karlandn dile getiren Yalçn, hastaln genetik olmadnn bilindiini söyledi.

- Ürtiker hastalar çaresiz deil

Hacettepe Üniversitesi Tp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Doan Günaydn da özellikle kronik spontan ürtikerin hasta yaam kalitesini belirgin ekilde olumsuz yönde etkilediini belirterek, u ifadeleri kulland:

Hastalarda kant nedeniyle ortaya çkan uyku düzensizliinin yan sra, dikkat eksiklii, halsizlik, sosyal yaam ve i baarsnda azalmayla birlikte anksiyete geliebiliyor. Ürtiker hastalar çaresiz deildir. Ürtiker hastalar bilgi eksikliinden doan yanl anlalmalardan dolay i yaamlarnda ve sosyal hayatlarnda rahatsz edici baklara ve davranlara maruz kalyor. Hastalkla ilgili ön yarglar ykarak hastalarda ve toplumda bilinirlii artrmak hastalkla mücadelede önemli bir basamak.

Günaydn, 1 Ekim Dünya Ürtiker Gününde farkndal artrmann ve yeni nesil tedaviler konusunda hastalar bilgilendirmenin çok önemli olduunu sözlerine ekledi.

- Moralinizi bozmayn, hayatnz mutlu ekilde sürdürün

Toplantda tiyatro sanatçs Asuman Dabakn 1 Ekim Dünya Ürtiker Gününe dikkat çekmek üzere sergiledii Senin Dilinde adl performansnn tantm videosu ilk kez gösterildi.

Kendisi de ksa süreli ürtiker hastal geçiren Dabak, bu hastalk hakknda toplumu bilgilendirmek ve hastalarn içinde bulunduu zorlu yolculua dikkat çekmek amacyla düzenlenen farkndalk çalmasnn bir parças olmaktan mutluluk duyduunu söyledi.

Dabak, ürtiker hastalna yönelik yaplacak bilinçlendirme ve bilgilendirme çalmalarnn hastala kar ön yarglar ykmak ve ürtiker hastalarn topluma kazandrmak için büyük rol oynadn vurgulad.

Kimin bana hangi rahatszln ne zaman geleceinin belli olmayacan dile getiren Dabak, Banza her ne geliyorsa fazla ciddiye almayn. Ürtiker, tedavisi olmayan ve bulac bir hastalk deil. Hiç moralinizi bozmayn. Hastalk görüldüünde en yakn dermatologlara gidin ve hayatnza mutlu bir ekilde devam edin. diye konutu.

Ana Sayfaya Git