Her baş dönmesi ‘vertigo’ değil

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Selami Yavuz, her baş dönmesinin 'vertigo' olmadığını söyledi.

Haberler 20.12.2021 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Opr. Dr. Selami Yavuz, vertigo ile ilgili önemli açklamalarda bulundu. Vertigonun aslnda bir hastalk deil ba dönmesi olduunu ifade eden Opr. Dr. Selami Yavuz, Vertigo aa yukar bize bavuran hastalarn yüzde 30unda var olan bir belirtidir.

VERTGO HASTALII

Vertigo aslnda bir muayene bulgusu deildir, bir hastalk deildir, bir ba dönmesi demektir. Ba dönmesinin çeitli sebepleri olabilir. Dengemizi balca 4 organdan salarz. Beyin, beyincik, iç kulak, gözler, kaslardaki derin duyu reseptörleri ile salarz. Bizi ilgilendiren daha beyin ve iç kulak ksmdr. Gerçek vertigo hastas etraf döner tarzda veya kendinin döndüü yatay veya dikey olarak bir ikayet ile gelir. Her ba dönmesi vertigo deildir. Genellikle yürürken dengenin bozulmas, ani kalk ve oturularda olan ba dönmelerini hastalar yanl olarak vertigo olarak adlandrlr. Gerçek vertigo hastalarda etraf döner veya kendi döner tarzda ba dönmesi, bulant, kusma elik eder. Kulak dolgunluk ve basnç hissi veya çnlama vardr. Tabii ki biz bu hastalara bakmak durumundayz. Bu ba dönmesinin neden olduunu ayr bilmek için bir takm muayene yöntemleri ve baz tetkiklere ihtiyacmz olur diye konutu.

BA DÖNMELER

Vertigonun kaynan bulmak için baz testler yapldn söyleyen Dr. Yavuz, Biz hastay önce muayene ederiz. Genellikle muayenede bir ey bulunmaz. Baz testlerimiz var. Özellikle denge testlerimiz var. Biz bu hastanede VNG testi yapyoruz. VNG testinin amac vertigonun kaynan bulmaktr. Eer hangisinden kaynakland konusunda bir ipucu bulabilirsek hastamzn tedavisini ona göre yapyoruz. Bu ilaç tedavisi olabilir, fizik tedavi olabilir veya manevralar olabilir. Vertigo testleri bu ie yarar. Bize pek çok konuda ipucu sunar eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git