Her grip 'domuz gribi' değil

Son dönemde influenza (grip) salgınında artış olduğunu belirten uzmanlar, geçmeyen hırıltılı öksürük, yüksek ateş, burun akıntısı, yorgunluk gibi belirtileri olan kişilerin uzmana başvurması gerektiğine vurgu yaptı. Uzmanlar, her grip vakasına 'domuz gribi' denilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Haberler 18.01.2020 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ç Hastalklar Uzman Doç.Dr. Ezel Tademir, son dönemde deien hava olaylar nedeniyle vatandalarn influenzaya yakalanma durumunda art gözlendiini söyledi. Geçmeyen hrltl öksürük, burun aknts ve yüksek ate gibi belirtilerin ba gösterdiini anlatan Doç.Dr. Tademir, alerjisi olan kiilerin bu tür hastalklar daha uzun sürede atlattn vurgulad. Tademir, ileri ya grubunda olan kiilerde ve çocuklarda hastaln çok daha ar seyrettiini belirtti. Tademir, bu tür hastalklarda hijyene çok dikkat edilmesi gerektiine vurgu yapt.

INFLUENZANIN ALT GRUPLARI

Doç.Dr. Ezel Tademir, Her vakaya domuz gribi dememiz doru deil. Influenza A, B, C eklinde virüs alt gruplar olan bir virüstür. Domuz gribi de zaten influenzann A grubunda olan H1N1 virüsüdür. Özel testler yaplarak tan konulabilir. Fakat u aralar gördüümüz grip salgnlarnn çou influenza B dediimiz, bildiimiz basit gribal enfeksiyondur. Influenzann bu alt tiplerini ayrt etsek de tedavide aslnda ortak karar vermekteyiz. Fakat komplikasyon açsndan H1N1 virüsü biraz daha immunosit veya kronik hastalklar olan ileri ya gruplar ve çocuklarda biraz daha ar seyrettii için hastalar bu konuda bilinçlendirmemiz gerekiyor dedi.

YÜKSEK ATE, HIRILTILI ÖKSÜRÜK VE BURUN AKINTISI

Influenza belirtilerini anlatan Tademir, Yaygn vücut arlar, yüksek ate, öksürük, burun aknts ve genel krgnlkla ortaya çkar. Aslnda hepsinin özellikleri ortaktr. Fakat hastalk seyir esnasnda saydm grup hastalarda komplikasyonlar yönünden biraz daha dikkatli olmak gerekir. Komplikasyonlar açsndan hastalarmz uyaryoruz. natç, geçmeyen hrltl öksürükler, solunum güçlükleri, dümeyen ate olursa mutlaka uzmanlara danmalar gerekiyor. Hastalara genellikle anti-gribal tedavi uygulamaktayz diye konutu.

ALERJNZ OLABLR

Doç.Dr. Ezel Tademir, Yanlnan bir dier konu ise udur; Geçmeyen hrltl öksürük, burun aknts olan hastalarda grip ya da souk algnl deil, temelinde alerji olduu görülmütür. çou hastann alerji yatknl varsa, gribal enfeksiyon gibi hastalk süresi uzamaktadr. Bu konuda özellikle ayrc bir tan koyulmaldr. Bu hastalk alerjik mi yoksa gribal bir enfeksiyon mu önce bunu tehis etmek gerekir. Gerekli kan ve alerji testleri yaparak bu hastal ayrt edebiliyoruz dedi.

HJYEN çOK ÖNEML

Bu tür hastalklarn önüne geçmek için genellikle mevsim geçilerinde dikkatli olunmas konusunda da uyaran Doç.Dr. Tademir, Hijyen çok önemli. Bu tarz bulac hastalklarda genellikle damla yoluyla geçtii için el temizliine dikkat etmek gerekir. Enfeksiyonu olan kiilerin çalmasn deil, evde dinlenmesini öneriyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git