Her kas ağrısı Kovid-19 olmayabilir

Mehmet Ağırman, nefes darlığı, tat alamama, yaygın ağrı, kol ve bacaklarda sızı, cilt bulguları, ishal gibi şikayetlerin de Kovid-19'un habercisi olabileceğini belirterek, "Ancak bu şikayetleri oluşturabilecek tek hastalığın da Kovid-19 olmadığını bilmemiz gerekiyor. Yaygın ağrı, halsizlik, yorgunluk gibi spesifik olmayan şikayetler hastalarımızı 'acaba Kovid miyim?' endişesine düşürebilir. Ağrı, birçok hastalığın ön bulgusu olarak vücudun bir nevi alarm sistemidir." dedi.

Haberler 23.06.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arman, son aylar oldukça endieli geçirmeye neden olan Kovid-19un belirti ve bulgularnn her hastada farkl ekilde ortaya çkabileceini söyledi.

Arman, Yllardr karlatmz birçok hastaln bilinen belirti, muayene bulgular ve laboratuvar sonuçlar arasndaki ilikiyi Kovid-19 hastalnda kuramamamz biz hekimleri de her bavuran kiiye olas vaka ihtimali ile yaklamaya itiyor. Ayn durum maalesef hastalarmz için de geçerli. diye konutu.

Kovid-19 hastalarnn çounun, hafif ve orta düzeyde semptomlar gelitirdiini, bazen asemptomatik olarak hastaneye bavuru bile yapmadan hastal geçirebildiini ifade eden Arman, öyle dedi:

Tipik olarak beklenen ate, kuru öksürük ve yorgunluk semptomlarnn dnda da birçok farkl semptom ile hastalk kendisini gösterebiliyor. Nefes darl, tat alamama, yaygn ar, kol ve bacaklarda sz, cilt bulgular, ishal gibi ikayetler de bu hastaln habercisi olabiliyor. Ancak bu ikayetleri oluturabilecek tek hastaln da Kovid-19 olmadn bilmemiz gerekiyor. Özellikle yaygn ar, halsizlik, yorgunluk gibi spesifik olmayan ikayetler hastalarmz acaba Kovid miyim? endiesine düürebilir. Ar, birçok hastaln ön bulgusu olarak vücudun bir nevi alarm sistemidir.

- Ayrc tanda mutlaka geni bir pencereden bakmak gerekir

Mehmet Arman, romatizmal hastalk, kireçlenme, ftk, kas veya eklem kaynakl problemlerin vücutta arlara sebep olabileceini belirterek, ç organlarmzdaki hastalklar da yansyan arlara neden olabilir. Ayrc tanda mutlaka geni bir pencereden hastala bakmak gerekir. Arnn süresi, karakteri, hangi durumlarda artp hangi durumlarda azald, elik eden baka bir ikayetinin olup olmamas, kiinin daha önceki hastalklar irdelenmelidir. Hastaya düen en önemli görev, kendi tansn kendisi koymadan, devam eden ikayetlerde bir hekime bavurmasdr. Hekime düen görev de hastann öyküsü, muayenesi ve gerekirse testleri ile en doru tany koymas ve tedavisini sürdürmesidir. eklinde konutu.

Arnn ayrc tansnda, birçok hastalk ve gündem itibaryla Kovid-19 hastal düünülse de halen toplumda görülen en sk ar kaynann kas-iskelet sistemi olduunu vurgulayan Arman, u deerlendirmelerde bulundu:

Bel-boyun arlar, fibromiyalji hastal sklkla karlalan durumlardr. Yaygn kas ars ile giden fibromiyalji hastal da toplumun yüzde 1-2sini etkiler ve çounluunu 40-55 ya aras kadn hastalar oluturur. Romatizmal hastalklar, bakteriyel veya Kovid-19 gibi viral enfeksiyonlar da yaygn arya neden olabilir. Literatürde sadece bel ars ile balayan Kovid-19 hastalar dahi bildirilmitir. Kas-iskelet sisteminin arl durumlarn bu hastalklardan ayrt etmek gerekir. Yaygn ar ile birlikte enfeksiyon bulgularnn olmamas, yorgunluk, uyku bozukluklar ve duygu durum bozukluklarnn varl fibromiyalji lehine deerlendirilir.

gücü kayb, yaam kalitesinde bozulmaya neden olan fibromiyaljide temel hedef, arnn ortadan kaldrlmasdr. Enfeksiyon hastalklarnda dinlenme önerilirken, fibromiyalji hastalarnda bunun tam tersi olarak orta-yüksek younluklu egzersizler önerilir. Sonuç olarak, hekiminiz muayene ve laboratuvar tetkikleri ile dier hastalklar ekarte ederek etkin tedavinizi planlayabilir.

Ana Sayfaya Git