“Her skolyoz ameliyat gerektirmez”

HALK arasında omurga eğriliği olarak bilinen skolyozun, her zaman ameliyat gerektirmediğine dikkat çeken Fizyoterapist İpek Murat, "Cerrahi gerektirmeyen dereceye sahip skolyoz hastalarında uygulanacak egzersiz programı ile skolyozun ilerlemesinin önüne geçmek mümkün” dedi.

Haberler 06.07.2018 - 12:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fizyoterapist pek Murat, skolyoz tedavisinde egzersiz uygulamalar hakknda bilgi verdi. Her skolyozun ameliyatlk olmadn dile getiren pek Murat, cerrahi gerektirmeyen dereceye sahip skolyoz hastalarnda uygulanacak egzersiz program ile skolyozun ilerlemesinin önüne geçilebilmenin mümkün olduunu ifade etti.

SCROTH EGZERSZ LE SKOLYOZUN ÖNÜNE GEçN

Fizyoterapist Murat, Cerrahi gerektirmeyen dereceye sahip skolyoz hastalarnda doru konservatif tedavi ile baarl sonuçlar elde edilmektedir. Üç boyutlu Schroth egzersiz uygulamalar ile skolyozun önüne geçin dedi ve unlar söyledi:

Eriliin yönüne ve kiiye göre düzenlenen younlatrlm özel egzersiz programnda amaç sensorimotor ve hareket temellerine dayanan üç boyutlu skolyoz tedavisidir. Bu özel egzersizlerle, hastann asimetrik duruunun düzeltilmesi ve günlük yaam aktiviteleri srasnda düzgün bir postüre sahip olmas hedeflenir. Egzersizlerin temelinde; solunum egzersizleri, proprioseptif uyarlar ile doru postürü örenmek ve korumak, farkl denge ve hareket egzersizleri ile erilii düzeltmek ve denge ile normal hareketi salamak vardr. Tedavilere yardmc olarak osteopatik yaklamlar, germeler ve masaj uygulamalar ilave edilir. Schroth egzersiz program Schroth Terapist ünvan alm fizyoterapistlerce uygulanmaktadr. Tedavi program hastann yana, omurgann eriliine göre deiiklik göstermektedir. Bu programda amaç kiiyi kendi durumu konusunda eitmek ve eriliin derecesinin artmasn engellemek ve düzgün duruu salamaktr.

KIZ çOCUKLARINDA 10 KAT DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Skolyozun, düük dereceli erilikler çounlukta olmak üzere toplum genelinde yaklak olarak yüzde 2 ve 4 orannda görülmekte olduunu ifade eden Murat, Bu orann yaklak yüzde 10unda ilerleyici tedavi gerektiren erilikler görülmütür. Kz çocuklarnda erkek çocuklarndan 8 ila 10 kat daha sk görülebilir. Yetime çandaki çocuklarn geleceini tehdit eden bir deformitedir. Ergenlik döneminde ki çocuklarda daha sk görülmektedir ve bu yüzden ailelerin çocuun fiziksel geliimini takip etmesi ve erken tan, tedavide yüzde 100 baar demektir diye konutu.

Normal ve salkl bir insanda omurlara arkadan bakldnda boyun, srt ve bel bölgesini oluturan omurlar düz bir hat üzerinde uzanrlar diyen pek Murat, Skolyozu olan hastalarda kalça ve omuz seviyesinde eitsizlik, kol ve vücut arasndaki mesafe ile vücut balansnn bozulmas, göüs kafesinde asimetri ve kürek kemiklerinde çknt, omurga eriliine uyum salayan çocuklarda yürüme bozukluu ve bacak boyu eitsizlii duygusu, kz çocuklarnda etek boyunda asimetri gibi belirtiler görülür. Erikin hastalarda bel, srt arlar, kalp ve akcier bozukluklar da ortaya çkabilir ifadelerini kulland.

DERECESNE GÖRE TEDAV YÖNTEM DEYOR

Fizyoterapist Murat, Omurgann eriliine göre izlenen tedavi yöntemlerinin izlem ve sürekli takip, korse uygulamalar, egzersiz ile özel rehabilitasyon uygulamalar ve cerrahidir dedi ve sözlerine öyle devam etti:

Büyüme çandaki bebeklerde Cobb açsnn 15 derece alt genelde uzman takibi önerilir. Cobb açs 15-20 derece olanlarda özel skolyoz egzersizleri ve rehabilitasyon program, Cobb açsnn 25 derece üzeri skolyozlarda ise younlatrlm skolyoz rehabilitasyon program eitim alm fizyoterapistlerce uygulanmaldr. Skolyozun ilerleme riski yüksek olduu düünülen çocuklarda fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalar yannda mutlaka korse kullanmaldr. Korse tedavisi çocua özel büyümenin durumuna ve skolyozun derecesine göre günde 16 saat ile 23 saat arasnda kullanlmal ve çocuun büyümesi takip edilerek gerekli görülürse büyüme tamamlanana kadar korse kullanmna devam ettirilmelidir. Fizik tedavinin ve korselemenin baarsz olduu ve Cobb açsnn 40-45 dereceye ulat skolyoz vakalarnda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadr.

Ana Sayfaya Git