Her terapist doktor değil

Türkiye’de manuel tıp (el ile hekimlik) alanında büyük bir boşluk olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, toplumun manuel tedavi hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 30.07.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan anatomisi ve fizyolojisinden habersiz, manuel terapist olduunu beyan eden baz masörler, krkç ve çkkç gibi ehliyetsiz kiiler, bel ve boyun problemlerinin çözümü için tavsiye ediliyor diyen Uzman Dr. ahabettinolu, Manipülasyon tekniklerini yanl veya eksik bir ekilde örenip uygulayan ve hekim olmayan bu kiiler pek çok ciddi rahatszlklara yol açabilir. Tehis konulmasn önleyip, tbbi tedavide gecikmeye sebep olarak hastaya zarar verebilirler. Manuel tedavi bir çeit masaj deildir. Kalc rahatszlklarn olumamas için adnn önüne medikal, manuel terapist yazan, yetkisiz ve hekim olmayan kiilerin yapt uygulamalar çok mahzurludur. Manuel tp uygulamalarna bilimsel açdan yaklalmas ve özellikle kasiskelet sistemiyle ilgili hekimlerin konuya sahip çkmas gerekir dedi.

MANUEL TERAP

Son günlerde ad skça duyulmaya balanan manuel terapinin (elle tedavi) özellikle bel ve boyun ftklarnn tedavisinde baarl sonuçlar verdiini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali ahabettinolu, Bu tedavi yöntemi dünyada tp doktorlar, osteopati ve kayroprakti yüksekokulu mezunlar ve fizyoterapistlerce uygulanrken Türkiyede denetim eksikliinden yararlanan krkççkkç, masör gibi ehliyetsiz, yetkisiz kiilerce yaplmaya çallp, hasta salna zarar verilmektedir ifadelerini kulland.

AMAN DKKAT

Manuel tedavinin, özel teknikler içeren ve tamamen elle uygulanan bir fizik tedavi yöntemi olduunu belirten Uzman Dr. ahabettinolu, Manuel terapi bel ve boyun ftklar bata olmak üzere 1. derece stabil bel kaymalar, boyun düzlemesi, sakroiliak sendrom, faset sendromu gibi omurga ve kasiskelet sistemi rahatszlklarnn tedavisinde kullanlr. Manuel tedavide genellikle herhangi bir ilaç veya cihaza gerek yoktur. Rahatszln olduu bölgeye ellerle yaplan birtakm döndürme, germe, bastrma ve esnetme manevralarn içeren tekniklerde tamamen tp ve klinik bilgiler kullanlr. Manuel tedavideki en önemli husus, hekimlikteki hastalk yoktur, hasta vardr ilkesidir. Bu yüzden tedavi kiiye özeldir. Her insann vücudu dierinden farkldr. Her insann ayn tehisteki ikyetleri ayn olmad gibi ayn rahatszlktaki kiilerin iyileme süreleri de farkldr. Manuel tedavi uygulamas her kiide farkl doz ve teknik gerektirir. Tedavi genellikle haftada 1 ile 2 seans uygulanr ve hastaln iddetine göre hafif vakalarda 2 ile 3, ileri vakalarda ise 8 ile 10 seans sürebilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git