Her yaşın vitamin ihtiyacı farklı

Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Çapay, "Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri alabilmemiz için her gün beş ile dokuz porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekir. Ancak bu, günümüz koşullarında pek mümkün değil. Bu nedenle vitamin takviyelerine ihtiyaç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberler 20.03.2020 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vitabiotics Türkiyeden yaplan açklamada görülerine yer verilen Beslenme ve Diyet Uzman Zeynep çapay, her yan ve cinsiyetin ihtiyacnn farkl olduunu belirterek, vitaminleri de farkl olmas gerektiini kaydetti.

Vitamin ve mineraller açsndan temel kaynaklarn sebze ve meyveler olduunu iaret eden çapay, Bu besinleri yeterli derece tükettiimiz takdirde gerçekten salkl bir bünyemiz olur. Salk otoriteleri, en az be porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerektiini söyler. Ancak günümüz artlarnda bunun uygulanabilirlii ve sürdürülebilirlii pek de mümkün deil. Üstelik bizim en az iki porsiyon meyve, üç porsiyon sebze tüketmemiz gerekirken bu alt snr bile yakalayamadmz durumlar olabiliyor. Youn ehir hayatnda stres altnda yaayan ve sürekli hazr yiyecekler tüketerek salksz beslenen bireylerde ciddi oranda vitamin eksiklikleri ortaya çkabiliyor. ifadelerini kulland.

çapay, vitamin eksikliklerinin pek çok salk sorununa sebep olabileceini aktararak, unlar kaydetti:

Eksiklerin tespit edilerek giderilmesi gerekir. Ancak unu unutmamak gerekir ki her yan ve cinsiyetin ihtiyac farkl, o halde vitaminleri de farkl olmaldr. çocuklarn farkl dozlarda, ergen bireylerin farkl dozlarda, yetikinlerin ve yallarn da farkl dozlarda vitamin almas gerekir. Üstelik bu, cinsiyete göre de deiir. Bu nedenle vitaminleri de yaa ve cinsiyete göre deerlendirmek gerekir. Örnek vermek gerekirse, günümüz koullarnda çocuklarda en çok eksikliini gördüümüz vitamin eksikliklerinin banda D vitamini eksiklii gelir. Biz bu vitamini sebze ve meyvelerden yeteri kadar alamyoruz. D vitamini, deri üzerinde sentezlenen bir vitamindir ve güneten alnr. Üstelik bu vitamin kemik geliiminde, kalsiyum emiliminde ve boy uzamasnda çok etkilidir. Kalsiyumla ilgili eksiklikler büyüme, gelime ve boy uzamasn olumsuz etkiler. Eksikse, mutlaka tamamlanmaldr.

Ayn ekilde ergenlik çandaki kz çocuklarnda adet döngüsü baladktan sonra demir eksiklikleri ortaya çkabilir. Üstelik u an Türkiyede kadnlarn 3te 2sinde demir eksiklii var, Yars ise anemik, yani vücudunda demir vitamini hiç yok. Yine erkek ergenlerde çinko eksiklii fazladr. Bu da sperm kalitesini düürebilir, dourganlk çanda baz olumsuzluklara sebep olabilir. Ceviz, badem, kaju ve kabak çekirdei gibi çerezleri tüketmeyen çocuklarda, ergenlik çanda çinko eksiklii görülebilir.

çapay unlara dikkati çekti:

Eksikse takviye edilmelidir. Yetikin kadnlarda ise çounlukla kalsiyum eksiklii görülür. Kadnlar 29 yana kadar kalsiyumu vücudunda depolar ama 30lu yalardan sonra bu depolardan kullanmaya balarlar. Bu durumun sonucu olarak da ileri yalarda, menopoz evresine geçince de kemik erimesi balar. Bu süreçte de birçok kadnn kalsiyum takviyesi veya menopoz dönemine uygun olarak hazrlanm vitaminleri almas gerekiyor. Bu örneklerden de görülecei gibi vitamin ihtiyaçlar yaa ve cinsiyete göre deiir. Dolaysyla vitaminlerin yaa, cinsiyete ve ihtiyaca göre alnmas gerekiyor.

- Vitaminler besinlerle etkileime geçer

Günde en az be porsiyon meyve sebze yenilmedii takdirde vitamin minerallerini vücudun üretemedii için eksiklik yaama ihtimalinin yüksek olduuna iaret eden çapay, detayl analiz için bir doktora veya beslenme uzmanna danarak, kan testlerinin yaplmasn ve eksik vitamin-mineral desteklerinin alnarak vücudun ihtiyacnn karlanmas gerektiini kaydetti.

çapay vitaminlerin besinlerle etkileime geçtiini belirterek, Dolaysyla salkl bir beslenme düzeni içinde vitamin ve mineral destekleri alnmaldr. Ancak bu destekleri alrken de tekli ve yüksek doz tercih etmek yerine yaa ve cinsiyete yönelik olarak uygun dozda hazrlanm vitaminlerin günlük kullanlmas daha doru. Tpk salkl beslenme ile aldmz gibi vitaminlerin de ihtiyaca göre karma ve çoklu içerik içermesi de önemlidir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git