Her yıl 10 milyon kişiye tüberküloz tanısı konuluyor

GÜNÜMÜZDE kalabalıklaşan ortamların ve hijyen kurallarına uyulmamasının, verem vakalarında artışa sebep olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ergi Hysi, “Dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelere her yıl yaklaşık 10 milyon yeni tüberküloz hastası ekleniyor. Bunların 2 milyara yakını ölümle sonuçlanan vakalardır” ifadelerin kullandı.

Haberler 25.04.2019 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda verem adyla bilinen tüberküloz hakknda bilgi veren Göüs Hastalklar ve Tüberküloz Uzman Dr. Ergi Hysi, Dünyada özellikle gelimekte olan ülkelere her yl yaklak 10 milyon yeni tüberküloz hastas ekleniyor. Bunlarn 2 milyara yakn ölümle sonuçlanan vakalardr diye konutu.

STRES VE YORGUNLUK BAIIKLIK SSTEMN ZAYIFLATIYOR

Dr. Ergi Hysi, Hindistan, çin, Pakistan, Güney Afrika ve Nijerya en yüksek verem hastalna sahip ülkelerdir. Sadece solunum yolu ile bulaan bu hastaln belirtileri çou zaman dier solunum yolu hastalklar ile karabilir ve tan koymak zor olabilir. Hasta olan kii öksürerek ortama mikrop dolu damlacklarn yaylmasna neden olur. Fakat bu mikroplar her insanda verem hastalna neden olmaz. Düzensiz ve kalitesiz beslenme, stres, yorgunluk, sigara ve alkol içimi baklk sisteminin zayflatr. Yetersiz savunma mekanizmas olan bireylerde verem mikrobu kolaylkla hastala neden olur. Güçlü bir baklk sistemi olan kiiler ise bu mikrobu yok eder ve hastala yakalanmazlar. Günümüzde kalabalklaan ortamlar, göçün artmas ve hijyen kurallarna uyulmamas verem vakalarnda arta sebep olur. Bu sinsi hastaln tansn koymak oldukça zordur. Tedavi görmeyen tüberküloz mikrobunu tayan bir hasta yaklak 10-15 kiiye mikrop bulatrabilir dedi.

VEREM, DORU TEDAV LE YLEEBLR

Verem hastal belirtilerinin aylar boyunca ilerleyerek devam ettiini ifade eden Dr. Ergi Hysi, Balangç döneminde halsizlik, itahszlk, kuru öksürük gibi belirtileri hastalar önemsemeyebilir. Hastaln ileri sürecinde gelien gece terlemesi, kilo kayb ve balgamda kan ikayetleri oluursa bir doktora bavurulmas gerekir. Bu belirtileri olan hastalara akcier filmi çekmek çou zaman yeterli olmaz. Bilgisayarl tomografi, balgam kültürü ve baz dönemlerde bronkoskopi ilemi gerekir. Halk arasnda oldukça korkutucu olan verem, doru tedavi ile tamamen iyileebilen bir hastalktr diye konutu.

EN BÜYÜK HATA TEDAVY ERKEN BIRAKMAK

Tedavi sürecinin genellikle hastanede yat gerektirmeden tamamlandn belirten Dr. Ergi Hysi, Tedavisinde verem mikrobunu yok etmek için çeit antibiyotik kullanlmaktadr. Bu tedavi en az 4-6 ay sürmektedir. Doktorun karar ile bu süre 9-12 ay arasnda deiebilmektedir. Ülkemizde bu ilaçlar verem sava dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Takip altnda tutulan hastalarn yapt en büyük hata tedaviyi erken brakmasdr. Böylece iyiletiini sanan hasta iyileemez ve çevresindeki insanlara dirençli mikroplar bulatrr. Temiz hava ve salkl beslenme tedavi sürecinde arttr dedi.

Ana Sayfaya Git