"Her yorgunluğu bahara bağlamayın"

Mevsim dönüşümlerinde en sık şikayet edilen yorgunluk, uykusuzluk ve halsizliğin nedenleri ve bahar yorgunluğunun etkileri hakkında konuşan Dahiliye uzmanı Dr. Ferit Arğun,“Bahar yorgunluğu deyip geçmemek lazım. Bu sorun bazı hastalıkların fark edilmesine engel olabilir. Her yorgunluğu bahara bağlamayın" dedi.

Haberler 07.04.2018 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevsim geçii aslnda bir canlanmadr, vücut da bu canlanmaya elik etmek ister. Ama bireyin fonksiyonel kapasitesi yeterince salam deilse o canlanmaya elik edemeyebilir ve bu durum kiide depresyona zemin hazrlar uyarsnda bulunan Arun, Her yorgunluu bu mevsimde oldu diye bahar yorgunluu olarak deerlendirmemek gerekir. Ciddi bir B12 vitamin eksiklii, demir eksiklii veya vitamin D eksikliiniz olabilir. Her birey bahar yorgunluunu ayn younlukta yaamak durumunda deildir. Atopik (alerjik) bünyeler bahar yorgunluundan daha fazla etkilenir diye konutu.

YAAMINIZ DEYORSA ALTINDA HASTALIK ARAMAYIN

Mevsim deiiklikleri sonucunda yaam biçimini hzla deitirenlere uyarda bulunan Arun, Mevsimler aras geçite yaam biçimimizi de aamal bir süreçle dönütürmeniz gerekiyor. Günein doduu saat ile batt saatin deimesi uyku saatimizin de deimesine neden olabilir. Bahara bal olarak darda daha fazla zaman geçiriyoruzdur ve bunlar birletiinde de uykuya daha az vakit ayryoruzdur. Havalarn güzel olmas bizi bazen sporumuzdan alkoyabilir bu da yorgunluk olarak bize geri dönebilir. Yeme içme alkanlnz darda kalma süremize bal olarak deiebilir bu da vücutta sindirim sorunu yaratabilir. Tüm bu kendimizden kaynakl nedenlerden yaadmz deiimlerin bahar ile ilgisi olmayabilir. Alerjik yapdaki kiilerde durum farkldr, havadaki polenler gün içinde yaam kalitelerini düürür, özellikle gece burun tkanklna neden olduundan kaliteli bir uyku alamazlar ve bu da gün içinde yorgun ve bitkin görünmelerine neden olabilir diyerek konumasn sürdürdü.

LKBAHARDA GRP OLMA HTMAL KI LE AYNI

Scaklk ve rüzgar deiimleri fark etmesek de vücudumuzda deiim yapar, örnein bakterilerin hareketleri azalr bu nedenle daha sk enfeksiyon kapabiliriz. Viral enfeksiyonlar en çok sonbaharda görürüz ama ilkbaharda k ile ayn seyri gösterir diyen Arun, havalarn snmas ile hastalklarn da hemen ortadan kalkt yönündeki algnn yanl olduunun altn çizdi.

MEVSME GÖRE YAAM DÜZENNZ BOZMAYIN

Mevsim geçilerinde giyiminize dikkat edin diyen Arun,Hemen yazlklara geçmeyin muhakkak yannza akam serinliine kar yedek bir eyler aln. Beslenme alkanlnz bozmayn, baharn tadn çkarmak uruna uyku süresinizi azaltmayn, spor yapmay ihmal etmeyin. Tüm bunlarda yapacanz ani deiimler, yaam kalitenizi düürür, yorgun, uykusuz ve mutsuz bir dönem geçirirsiniz ve hastalklara da kap aralarsnz dedi.

LAçLARINIZI MEVSME GÖRE YENDEN DÜZENLEYN

Astm hastalarnn mevsim geçilerinde dikkatli olmas gerektiini belirten Arun, Atopik bir bünyeye sahipseniz, astm hastasysanz, alerjik bir bünyeniz varsa, ilaçlarn basamakl tedaviye göre verildiini unutmayn. Özellikle astm ve allerjik rinit hastalarnda hastal tedavi etmiyoruz, allerjen maruziyeti sonras hastada oluan ikyetleri azaltmaya yönelik tedaviler uyguluyoruz. ikyetiniz artkça ilaç ihtiyacnz da artyor olabilir. Bu nedenle ikyetleriniz artar ise doktorunuza bavurun ve ilaçlarnz yeniden düzenlemesini isteyin diye konutu.

MUHAKKAK BAHAR TEMZL YAPIN

Yaam alanlarnn da mevsimle birlikte elden geçirilmesi gerektiini dile getiren Arun, Evdeki allerjenlerden ilkbahar ile birlikte kurtulmak gerekir, muhakkak bahar temizlii yaplmal. Elbise dolaplar ve kitaplklar elden geçirilmeli. Perdeler tozlar için rezevuar görevi görebileceinden temizliine özellikle belli aralklarda özen gösterilmeli. Eski mobilyalarn su alarak imesi durumunda o bölgelerde mantar oluumuna neden olabilecei için tamirat veya deitirilmesi gerekebilir. Yataklarn temizlii ve uzun yllardan beri kullanlyor ise deitirilmesi gerekebilir. Lavabo ve banyolar detaylca dezenfekte edilmeli, özellikle lavabo su giderleri temizlenmeli, nemli alanlarda mantar oluumuna ve yaylmna izin verilmemeli. Özellikle ebeveyn banyolarnda bulunan yer hallar slak ve nemli kalmamal. Duvarlarda su sznts var ise tamirat yaplmal. lkbahar ile birlikte evin havalandrlmas için de zamanlamaya dikkat edilmeli, sabah erken saatler yerine çiin kalkt 11-12 gibi saatler seçilmeli dedi.

GÜNE IINLARI MGREN TETKLEYEBLR

Arun migren hastalarn ise, Ia uzun süreli maruz kalmak migren ataklarn tetikleyebilir. Göz sal için, sar nokta hastalna yakalanmamak için mutlaka güne gözlüü kullann sözleriyle uyard.

çOCUKLARINIZIN GÖZLERN GÜNETEN KORUYUN

çocuklarn gözlerinin günee direk maruz braklmamas gerektiini söyleyen Arun, 2 yan altndaki çocuklarnz baharda günelendirirken göz sal açsndan gözlerinin direkt günee maruz kalmasn engelleyin. Henüz kornea tabakas yeterince gelimediinden retina tabakasn koruyamayabilir dedi.

LKBAHAR GÜNENDEN D VTAMN ALAMAZSINIZ

Günei gördüümüz anda D vitamini aldmz yönündeki algnn da yanl olduunu belirten Arun, Vücudumuz ilkbahardaki güneten yeterli miktarda D vitamini almaz, bu nedenle D vitamini takviyesine devam edin. Güne nlarnn derimize direkt temas ile D vitaminini, Haziran, Temmuz ve Austos aylarnda daha fazla sentezleriz ifadelerini kulland.

SU TÜKETMNE DKKAT EDN

Arun, salkl bir yaam için su tüketimine dikkat edilmesi gerektiinin de altn çizdi, lkbahar ile birlikte, scakln artmasna bal olarak su tüketimini artrn. Yaz ile birlikte mineralli su tüketmeye balayn. Özellikle günelendikten sonra ya da spordan sonra mineralli su, soda için.

Ana Sayfaya Git