“Hiçbir antibiyotik Covid’den korumaz”

Covid-19’la mücadelede en önemli silah aşının, antibiyotik kullanımı üzerinde hiçbir olumsuz etkisinin olmadığını vurgulayan uzmanlar, kişinin vücudunda bakteriyel bir enfeksiyon var ve doktoru da önermişse kişinin antibiyotik kullanması gerektiğine dikkat çekiyor. Öte yandan antibiyotiğin kişiyi virüs enfeksiyonundan da korumadığını vurgulayan uzmanlar, antibiyotik kullanımının aşıya hiçbir zaman engel olmayacağını belirtiyor.

Haberler 23.09.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mikrobiyoloji Uzman Dr. Songül Özer, antibiyotik kullanm ve a arasndaki ilikiye dair deerlendirmelerde bulundu.

Dr. Songül Özer, kiinin vücudunda herhangi bir bakteriyel enfeksiyon varsa doktoru da öneriyorsa antibiyotik kullanlmas gerektiini belirterek Bakteriyel ksmnn altn çizerek söylüyorum; doktorunuz da öneriyorsa elbette antibiyotik kullanlmas gerekir. Bu durum kiinin, ne a olmasna engeldir, ne de Covid geçirmenize engeldir. diye konutu.

Antibiyotik kullanmak baklk sistemini basklamaz

Antibiyotik kullananlarn adan muaf olabilecei eklindeki görüün yanl olduunu vurgulayan Dr. Songül Özer, Bu bak açs kesinlikle yanl. Bu çok önemli bir soru. Aksine, tam tersi bir cümle söyleyeceim size: Antibiyotik kullanmak baklk sistemini basklamaz, her eyden önce buna cevap vereyim. Antibiyotii gerekli olduu zamanlarda kullanmalsnz. Antibiyotik, eczanelerde doktor reçetesi olmadan alnmyor. Kendi kendinize gidip Ben antibiyotik almak istiyorum dediinizde hiçbir eczaneden alamazsnz. Antibiyotiin gerekli olup olmadn size doktorunuz söyleyecektir. Hatta doktorlarn bile belli branta olanlar, belli antibiyotikleri yazabiliyorlar. Bu konuda bile bir kstlama var. diye konutu.

Hiçbir antibiyotik Covidden korumaz

Bakteri enfeksiyonu nedeniyle kullanlan antibiyotiklerin hiç kimseyi Covidden korumayacan kaydeden Dr. Songül Özer, çünkü Covid hastal biliyorsunuz ki bir viral hastalk. Antibiyotikleri ise biz doktorlar bakterilere kar veriyoruz. Yani, farkl bir mikroorganizma grubuna kar kullanyoruz. Bu yüzden, kullanlan antibiyotik sizi virüs enfeksiyonundan korumaz. Antibiyotik kullanyor olmanz, sizin a olmanza engel tekil edecek bir durum da yaratmaz. uyarsnda bulundu.

Kronik hastal olanlar mutlaka aç olmal

Dr. Songül Özer, kronik hastal olanlarn mutlaka a yaptrmas gerektiinin altn çizerek unlar söyledi:

Bizim bilerek bakln baskladmz bir grup var. Kronik hastal olanlar, kanseri olanlar, organ nakli yaplm olanlar, kemik ilii nakli yaplm olanlar, lösemisi olanlar gibi gruptaki hastalara baklk sistemini basklayc ilaçlar veriyoruz. Bu kiilerin kesinlikle a olmas gerekir. çünkü a olmadklar ve bu virüsle kar karya kaldklar takdirde dier insanlara göre bu kiilerin Covid-19u çok daha ar geçirdiklerine ahit oluyoruz. Maalesef kaybettiimiz hastalar da bu gruptaki insanlardan ortaya çkabiliyor. O yüzden biz, enfeksiyon hastalklar uzmanlar olarak bu gruptaki hastalarn kesinlikle Covid-19a kar a yaptrmalarn srarla öneriyoruz.

Ana Sayfaya Git