"Hijyen" genelgesi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, turizm tesislerindeki havuz çevresi ve kıyıdaki gölgelikler ile şezlong grupları dahil tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenecek. Misafirlerden, son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerde, varsa kronik rahatsızlıklarına ve Kovid-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin bilgilendirme istenecek.

Haberler 13.05.2020 - 22:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoyun imzasyla, Kovid-19a ilikin kontrollü normalleme sürecinde turizm faaliyetlerinin güvenli bir ekilde gerçekletirilebilmesi amacyla konaklama tesislerinde alnacak önlemlere ilikin genelge yaymland.

Buna göre, turizm iletmeleri, faaliyetleri srasnda ilgili kamu kurum veya kurulular tarafndan ilan edilen tedbirlere tam olarak uyacak.

letme genelinde Kovid-19 ve hijyen kurallarn ve uygulamalarn kapsayan bir protokol hazrlanacak.

Protokol; düzenli aralklarla deerlendirilecek, uygulamada karlalan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum veya kurulularnca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alnarak güncellenecek. Protokol kapsamnda, hastalk belirtileri gösteren müteriye personelin yaklam ve uygulanacak ilemler de tanmlanacak.

Genel kullanm alanlarna ilikin sosyal mesafe plan hazrlanacak. Misafir kabulünde Kovid-19 tedbirleri ve uygulamalarna ilikin yazl bilgilendirme ve tesis genelinde misafirin ve personelin kolayca görebilecei yerlerde, uygulanan ve uyulmas gereken kurallara ve sosyal mesafelere ilikin görsel bilgilendirme yaplacak.

Sra oluabilecek her yerde sosyal mesafe iaretlemeleri yaplacak.

MÜTER HASTA SE ZOLE EDLECEK

Hastalk üphesi gösteren misafir veya personelin belirlenmesi halinde yetkililere haber verilecek, hasta, salk kuruluunca devir alnncaya kadar izole edilecek ve hizmetleri güvenlik tedbiri alnm personelce salanacak.

Kovid-19 tehisi konmu ise, konaklamann sona ermesinden sonra müteri odas standartlara uygun malzeme ile dezenfekte edilecek ve havalandrlmas salanacak.

MSAFRLERDEN KRONK RAHATSIZLIKLARINA LKN BLGLENDRME STENECEK

Konaklama tesisleri, sosyal mesafe kurallar korunarak belirlenmi kapasitede misafir kabulü yapacak. Misafirlere tesise girite termal kamera veya temassz ate ölçümü uygulamalar yaplacak, dezenfeksiyon hallar (paspaslar) ve el dezenfeksiyon imkan salanacak.

Misafirlere verilmek üzere maske ve eldiven gibi kiisel koruyucu ekipman bulundurulacak. Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduu yerlerde, varsa kronik rahatszlklarna ve Kovid-19 geçirip geçirmediklerine ilikin bilgilendirme istenecek.

Müteriden mümkün olduunca, temassz ödeme alnacak.

Asansörlerin sosyal mesafe kurallarna uygun kullanmna ilikin asansör içi yer iaretleri ve yazl bilgilendirme yaplacak.

AYNI ODADA KONAKLAYANLARDA SOSYAL MESAFE ARTI ARANMAYACAK

Yemek, toplant, oturma, gösteri, oyun, pasta, konferans salonlaryla çok amaçl salonlar, lobi, resepsiyon, elence, animasyon alanlar, bar, diskotek, sat üniteleri, açk alanlarda yer alan oturma, bekleme, yeme-içme düzenlemeleri ile havuz çevresi ve kyda bulunan gölgelikler ve ezlong gruplar dahil tüm genel kullanm alanlar sosyal mesafe planna uygun düzenlenecek.

Ayn odada konaklayan veya ayn aileden olan misafirlerin genel mahal kullanmlarnda birbirleri ile sosyal mesafe art aranmayacak.

Tesisler içerisinde çocuklara ayrlm oyun odalar, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi ve alan gibi üniteler hizmete açlmayacak.

TUVALETLERE OTOMATK KAPI SSTEM

Genel kullanm alanlarnn ve genel müteri tuvaletlerinin girilerinde, geni genel kullanm alanlarnn farkl yerlerinde el dezenfektan veya antiseptii bulundurulacak.

Genel tuvaletlerin giri kaplar mümkünse otomatik kap sistemi olarak düzenlenecek. Düzenlenememesi halinde uygun ekilde paravan konularak giri kaplar açk tutulacak.

Jimnastik ve spor salonu gibi ünitelerin hizmete açlmas halinde güvenli kullanmnn salanabilmesi için rezervasyon sistemi uygulanacak, ayn anda kullanacak kii says ve süresi snrlandrlarak, her kullanmdan sonra standartlara uygun hijyen malzemesi ile kullanm alanlar ve ekipmanlar temizlenecek.

Bu alanlarda sabun, ampuan, du jeli gibi ürünler tek kullanmlk olarak misafire sunulacak. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Salkl Turizm Sertifikas bulunmayan tesislerde hizmete açlmayacak.

Plaj ve havuz havlular kapal poetler içinde veya görevli personel tarafndan misafir kullanmna sunulacak.

Yemek servisi verilen masalar aras mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler aras 60 santimetre olacak ekilde düzenlenecek. Servis personeli, servis esnasnda mesafe kurallarn korumaya ve temastan kaçnmaya özen gösterecek.

SERVS, MUTFAK PERSONEL TARAFINDAN SUNULACAK

Açk büfe uygulamas yaplmas halinde açk büfenin misafir tarafna, misafir eriimini engelleyecek ekilde bariyer yaplacak, servis, mutfak personeli tarafndan sunulacak.

Genel kullanm alanlarnda yer alan çay, kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldrlarak, misafirin servis eleman araclyla hizmet almas salanacak.

Yemek masalar, sandalyeler, servis malzemeleri, eker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanmndan sonra alkol bazl ürünlerle hijyen temizlii yaplacak.

AYNI VARDYADA AYNI PERSONEL çALITIRILACAK

Personelin düzenli salk kontrolü yaplacak, birlikte yaad kiilerin Kovid-19 açsndan izlenebilmesi için personelden periyodik bilgi alnacak.

Tüm personele salgn ve hijyen konusunda özel eitim verilmesi salanacak. Personel giriinde termal kamera veya temassz ate ölçümü uygulamalar, dezenfeksiyon paspaslar, el dezenfeksiyonu veya antiseptii bulundurulacak.

Personele, çalma yerine, misafirler ve ortamla temasna uygun maske, cerrahi maske, eldiven, siperlik gibi kiisel koruyucu donanmla ile el dezenfeksiyonu salanacak, kullanm izlenecek.

Personel kyafetlerinin günlük temizlii ve hijyeni salanacak. Ayn vardiyada mümkün olduunca ayn personelin çaltrlmasna özen gösterilecek.

Tüm alanlarn temizlii, yüzeyin niteliine göre standartlara uygun dezenfeksiyon malzemeleriyle ve uygun sklkta yaplacak.

Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar, lavabolar, musluk ve batarya balklar, kap kollar sk sk temizlenecek, dezenfekte edilecek ve devaml sv sabun bulundurulacak.

HER ODA çN TEK KULLANIMLIK ELDVENLE TEMZLK YAPILACAK

Havalandrma ve klima sisteminin ve çamar, bulak makinesi gibi dier araç, gereç, malzeme, donanmn periyodik bakmlar ve gerekli olanlarnn sterilizasyonu yaplacak.

Kap kollar, trabzanlar, asansör dümeleri, elektrik dümeleri, post cihaz, televizyon kumandas, telefon, havlu kart, oda kart veya anahtar, odalarda yer alan su stclar, gibi elle temas youn olan yüzeylerin sk sk dezenfektanla temizlii yaplacak, izlenebilirlik kaytlar tutulacak.

Müteri odalar, odalarda elle temas edilen yüzeyler ve telefon, kumanda, su stcs, kap-pencere kollar gibi donanmlar misafirin konaklamas sona erdiinde dezenfekte özellii olan ürünlerle temizlenecek.

Misafir yatak odas temizlii, maske takan personel tarafndan her müteri odas için tek kullanmlk eldivenlerle yaplacak.

Kovid-19 tehisi konan müteri veya personel odasnn havlu, nevresim, yastk ve çaraflar ayr toplanacak ve ayr ykanacak.

HAVUZLARDAK KLOR SEVYELER BELRLEND

Klimalarn ve havalandrma sistemlerinin filtreleri sk sk deitirilecek. Personel kullanm alanlarna ve müteri genel kullanm alanlarna gri renk kapakl atk kutular konulacak, bu kutularn sadece maske, eldiven gibi malzemeler için olduu belirtilecek, bu atklar bertaraf srasnda dier atklarla birletirilmeyecek.

Mutfak ve ilikili alanlarn, mutfakta kullanlan her türlü donanm ve ekipmann, tezgah ve saklama alanlarnn temizlik ve hijyeni düzenli olarak salanacak.

Mutfak personeli, çalma esnasnda i kyafeti ve kiisel koruyucu ekipman kullanarak, ellerini düzenli olarak ykayacak ve dezenfekte edecek.

Tesisin tamamnda servis malzemeleri bulak makinasnda ykanacak.

Havuz suyunun, havuz ve plaj çevresinin temizlii ve hijyeni azami ölçüde salanacak, klor seviyesi açk havuzlarda 1-3 ppm, kapal havuzlarda 1-1,5 ppm arasnda tutulacak.

Genelge, kültür ve turizm müdürlüklerin yan sra Türkiye Otelciler Federasyonuna, Türkiye Otelciler Birliine ve Türkiye Turizm Yatrmclar Derneine de gönderildi.

Ana Sayfaya Git