Hipertansiyon artık gençlerin de hastalığı

Yüksek tansiyon ülkemizde her dört kişiden birinde görülen önemli bir sağlık sorunu. Tedavi edilmediği sürece kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden oluyor.

Haberler 17.05.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Murat Turfan, hastaln ergenlik döneminde de görülmeye balandn belirterek, beslenmede tuzdan uzak durmann önemine dikkat çekti.

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, birçok nedene bal olarak ortaya çkan kan dolam için damarlarmzda gerekli olan kan basncnn normalden fazla olmasdr. Hipertansiyonun ortaya çk nedenleri arasnda genetik yatknlk ve ar tuz tüketimi ilk sralarda yer alr. Turfan, 17 Mays Hipertansiyon Günü vesilesiyle yapt açklamada dünya verilerine bakldnda 4 kiiden birinde, ABD gibi baz ülkelerde ise 3 kiiden birinde hipertansiyon görüldüünü belirterek, hastalktan korunma ile ilgili unlar söyledi;

HASTALARIN YARISI FARKINDA DEL

Dünya Salk Örgütü verilerine göre; dünyada bir milyardan fazla insan etkilemekte ve ylda 9 milyon insann ölümüne neden olmaktadr. Gelimekte olan ülkelerde hipertansiyonun görülme oran giderek artmaktadr. 2025 ylnda dünyada 1,6 milyar hipertansiyonlu hasta olmas beklenmektedir. Dünyada hipertansiyonlu hastalarn yaklak yarsnn hastalklarnn farknda olmad ortaya konmaktadr. Hipertansiyon; kalp krizi, beyin kanamas, inme, kalp yetmezlii, böbrek yetmezlii, körlük gibi hastalklara neden olabilmektedir.

BURUN KANAMASI LK BELRT OLABLR

Son 25 ylda daha fazla tuz tüketimi, daha fazla fast-food daha fazla sigara, alkol ve daha az hareket nedeniyle yüksek tansiyonun ortalama görülme ya 60dan 40l yalara kadar dütü. Artk ergenlik döneminde bile görülmeye baland. Özellikle ergenlik döneminde görülen burun kanamalarnn hipertansiyon belirtisi olabileceini söyleyebiliriz.

TEDAVDE HAYAT TARZI YÜZDE 70 ETKL

Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürmektedir. Tedavide kullanlan ilaçlarla kan basnc normal snrlara düer, ancak tedavi kesilirse kan basnc yine eski deerlerine ulaacaktr. laç kullanm tedavinin sadece yüzde 30una tekabül eder. Yeme-içme alkanlklarnz, hayat tarznz yüzde 70 etkilidir. Bu nedenle hipertansiyon hastalar düzenli fiziksel aktive yapmal. Terle tuz atmak ve spor esnasnda salglanan endorfin hormonu ile damarlarn genilemesini salamak çok önemlidir. Kaslarmz uzatan pilates, yürüyü, yüzme ve aerobik gibi sporlar, damarlar genilettii için tansiyonu korur ve yüksek tansiyona iyi gelir.

TUZ DEPOSU FAST- FOODTAN UZAK DURUN

Türkiyenin günlük tuz tüketimi oran 18 gram, ideal olan ise 5 gramdr. Bir ekmekte bile 9 gram tuz bulunuyor. Yemeklerde sofra tuzu kullanm ile beraber 18 gramn üzerinde tuz tüketiyoruz. Bu durum da ileri yalarda ciddi salk problemlerine sebebiyet verebilmekte. Eer hipertansiyon hastas olmak istemiyorsanz mutlaka tuzdan uzak durmak gerekiyor. Özellikle fast-food ürünlerde çok miktarda tuz vardr. Bu nedenle fast-food tüketirken dikkatli olmak ve iyi düünmek gerekiyor.

Ana Sayfaya Git