Hipertansiyon çocukları da tehdit ediyor!

Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek yaygınlaşan, hayati riske yol açan, en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Ülkemizde 50 yaş üzerindeki her 2 kişiden biri hipertansiyon hastası.

Haberler 15.05.2019 - 23:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üstelik nadiren belirti verdii için pek çok kii de bu hastalndan habersiz yayor. Hipertansiyonun günümüzde çocuklar da tehdit ettiini belirten çocuk Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ender Ödemi, Bilinenin aksine, çocuklarda hipertansiyon her 20 çocuktan birinde görülecek kadar sktr. Erikin hipertansiyon hastalarnn önemli bir ksm aslnda çocukluk çanda da hipertansiyon sorunu olan ancak farkna varlmam çocuklar. Öyle ki hipertansiyon nedeniyle hastaneye yatrlan çocuklarn en az yarsnn daha önce kan basncnn hiç ölçülmemi olduunu görüyoruz. Oysa kan basncndaki her 20 mm Hglik art kalp krizi ya da inme nedeniyle ölüm riskini iki kat artryor diyor.

Ar tuzdan kaçnmak

Gereinden fazla tuz tüketimi sala son derece zarar veriyor. O zararlardan biri de hipertansiyona zemin hazrlamas. Gerek hipertansiyondan korunmak gerekse hipertansiyon tedavisinde temel kural tuz tüketimini kstlamak. Dünya Salk Örgütü yetikinlerde günlük tuz tüketimini 6 gram (1 çay ka) olarak belirtirken, çocuklarda ise bunu en fazla yarm çay ka olarak bildiriyor.

Kzartmadan ve ar yadan uzak durmak

Salkl ve dengeli beslenme hipertansiyondan korunmada da son derece önemli. Özellikle ar ve yal yiyeceklerden, kzartmalardan uzak durun. Kat yalar günlük kalori almnn yüzde 10unu amamal, bunun yerine bitkisel yalarn kullanm artrlmal. Ar yemek sonrasnda kan basncnda bir miktar art oluyor. Özellikle sindirim bozukluu yaayan hastalarda mide ve barsak gerilmesinin de getirecei ek stres ile kan basncnda ani ve tehlikeli zplamalar yaanabiliyor.

Kan basncn mutlaka ölçtürmek

çocuunuz 3 yanda ve üzerinde ise mutlaka kan basncn ylda bir ölçtürün. Hele de ailede diyabet, hipertansiyon öyküsü, obezite ve böbrek hastal gibi risk faktörleri varsa her doktor kontrolünde tansiyon ölçümü yaptrmay ihmal etmeyin.

Fazla kilolardan kurtulmak

Hipertansiyonun çocuklarda da yaygnlamasnda önemli bir etken fazla kilolar. Zira fazla kilo kan basnc deerlerinde yükselie neden oluyor. Salkl ve düzenli beslenip, abur cuburdan kaçnmak çok önemli. Cipsler, gazl içecekler, fast-food tüketimi ve baz unlu mamullerin tüketiminden kaçnmak gerekiyor. Sebze ve yeterince meyve tüketimine önem vermek art.

Düzenli spor yapmak

çocuk Kardiyoloji Uzman Prof. Dr. Ender Ödemi Yürüyü, kou, yüzme, bisiklet gibi sporlar kalp kondisyonunu artrmak, vücudun basnç kontrolünü düzenlemek, ar kilolardan ve stresten kurtulmaya yardmc olmak suretiyle yüksek tansiyonla savamada çok önemli bir yer tutar diyor.

Ana Sayfaya Git