Hipertansiyon Nedir?

Normal değerlerinin üstünde olan kan basıncına hipertansiyon denir. Normal olarak kabul edilen değerler büyük tansiyon 140 mmHg, küçük tansiyon için ise 90 mmHg olarak ifade edilmektedir. Kalpten pompalanan kan miktarı ile birlikte damarların göstermiş olduğu direnç sonu kan basıncı oluşmaktadır.

Haberler 25.02.2022 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-En önemli belirtiler arasnda ba dönmesi, kulak çnlamas, ba ars, bulant, kusma, burun kanamas ve çarpnt vb. ikayetler olumaktadr.

Hipertansiyonun Tedavi Yöntemleri

Uzman bir doktor tarafndan yaplan tahlil ve tetkikler sonucunda hastaya verilen en uygun ilaç ile tedavi süreci balamaktadr. Tansiyonun kontrol altna alnmas görülebilecek böbrek, kalp, göz, beyin gibi organlarda herhangi bir sorun olumasn engellemekte ve ölüm riskini azaltmaktadr. Ayrca, ilaç kullanm dnda hastann yaam tarz haline getirmesi gereken ve dikkat etmesi gereken birkaç unsur vardr. Örnein; diyet yaplmas, sigara kullanlmamas, egzersiz yaplmas oldukça önemlidir.

Hastaln lk Belirtileri Ba Ars ve Bulant

Vücutta ihtiyaç duyulan kan basncnn çeitli sebeplerden dolay aniden yükselmesi ve bu durum sonucunda kiiyi dirençsiz brakmas ile kendisini göstermektedir. Ani ve iddetli belirtiler ile ortaya çkarken, baz durumlarda hissedilmesi oldukça yavatr.

Ani bir tansiyon yükselmesi ile oluan belirtiler; iddetli ba ars, denge bozukluu ve ba dönmesidir. Bu belirtilerin yan sra göüs kafesinde hissedilen skma, çarpnt, kalpte hissedilen ar ve kalp at hznda yükselme görülebilmektedir.

Hasta çou zaman hareket edemeyecek duruma gelebilmekte ve hissedilen kulak çnlamalar ile birlikte kalbin att her an duyuyormu hissi ortaya çkmaktadr. Ani yükselen tansiyonla birlikte hastalarda burun kanamas da görülmektedir. Bu durumda sakin kalmal ve gerekli müdahale yaplmaldr.

Ani Tansiyon Yükselmesinde Yaplmas Gerekenler

Oldukça yaygn görülen bir hastalktr. Bu durumda hastalarn ve hasta yaknlarnn ani yükselen tansiyon durumda nasl davranlmalar gerektii konusunda bilgileri olmalar gerekmektedir. Doru bir müdahale yaplmas hasta için hayati önem tamaktadr.

Ani yükselen tansiyon durumunda yaplmas gerekenler; hasta ilaç kullanlyorsa öncelikle ilac verilmelidir. Daha sonra alannda uzman bir doktora bavurulmas gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git