Hipertansiyonun Hastalarının Ramazan Rehberi…

Hipertansiyon hastasısınız, sürekli ilaç kullanmak zorundasınız ama bir taraftan da oruç tutmayı çok istiyorsunuz. Ramazan ayını sağlık problemleri yaşamadan atlatmak için yapmanız gerekenleri Kardiyoloji Uzmanı Dr. Reyhan Kahraman Akman’dan öğrendik…

Haberler 30.05.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hipertansiyonunuz varsa bu testleri yaptrn!

* Kapsaml bir fizik muayene,

* Kan basnc ölçümü,

* EKG,

* Açlk kan ekeri

* Kolesterol düzeyleri, karacier ve böbrek fonksiyon testleri mutlaka yaptrn. Ramazan öncesi kan basncnz günde 2-3 kez ölçerek düzenli olup olmadn kontrol edin. Kan basnc, ideal olarak sabahlar kalknca dinlenmi halde ve akam yatmaya yakn olacak ekilde günde 2 kez düzenli ölçülmelidir. Herhangi bir sknt söz konusu olduunda ölçümler tekrarlanmaldr. Hipertansiyon ilaçlar içinde su atc (diüretik) ilaçlar kullanan hastalarn çok dikkatli olmas, sv almnn günde 2 litreden az olmamas gerekir.

Oruç tutmaya kararlysanz

* Kan basncnz bir veya iki ilaçla kontrol altna alnabiliyorsa ve ilaçlarnz aksatmayacaksanz, hekiminizle görüüp kan basnc kontrolünüzü saladktan sonra oruç tutabilirsiniz.

* Tansiyonunuzu sabah-akam düzenli olarak ölçün.

* ftarda mümkün olduunca az ve yava yemek yiyin. Gdalar çok iyi çineyin. Hafif bir çorba ya da bir salata ile balayp bir süre ara verdikten sonra yemee devam edin.

* Tuzu günde 4 gram (1 silme çay ka tuz 2 gr), geçmeyecek ekilde ölçülü tüketin.

* Vücut arlnza göre 1,5-2 litresi su olacak ekilde ayran, soda, taze sklm meyve suyu içebilirsiniz.

* Fazla kahve ve demli çay içmekten kaçnn.

* Sofranzda sosis, salam, sucuk, pastrma, turu, tuzlu kraker ve bisküvi gibi tuzlu gdalara yer vermeyin. Sebze, kurubaklagil ve protein arlkl beslenin.

* erbetli tatllardan uzak durun; cannz tatl istiyorsa sütlü ya da meyveli tatllar haftada 2 defay geçmeyecek ekilde tüketin. Börek ve kzartma türü gdalar tüketmemeye çaln.

* Mutlaka sahura kalkn. Günlük kalori miktarnz sahur dhil olmak üzere 3-4e bölün.

Ana Sayfaya Git