Hızlı Büyüyen Yağ Bezelerine Dikkat!

Genellikle ense, sırt, kollar ve bacaklarda ortaya çıkıp cildin altında bir yumru gibi ele gelen sertlikler, kişinin ilk anda paniğe kapılmasına neden olabiliyor.

Haberler 22.08.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lipom ad verilen bu ya bezeleri genellikle kanserli dokular olmamasna karn, büyüme hzlarna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kitlelerin elle sklp çkartlmaya çallmas ise, bezenin büyümesine ve iltihaplanmaya neden olarak daha ciddi tablolara yol açabiliyor.

Vücutta sonradan oluan ve fark edilen kitlelerin önemli bölümünü ya bezeleri oluturur. Bu bezeler vücutta en sk görülen yumuak doku urlardr. Genellikle küçük, 1-3 cm çapnda, cilt altna yerlemi lezyonlardr. Elle bastrlnca hareketli, yumuak ve düzgün snrl kitlelerdir. Yllarca benzer büyüklükte kalrlar, büyümeleri çok yavatr.

40-60 ya aras sk rastlanyor

Ya bezeleri çktklar bölgelerde tek veya çok sayda olabilirler. çok sayda olanlar daha çok erkeklerde görülür. Vücudun her yerinde görülebilirlerse de daha çok ense, srt, kollar, bacaklar ve gövde de ortaya çkarlar. Ya bezeleri cilt dnda kas içi, karn içi gibi vücudun çok farkl ve kiinin kendisinin fark edemeyecei yerlerde de ortaya çkabilir. Ya bezelerine toplumda çok sk rastlanmakta olup nedenleri tam belli deildir. Kilo almann dorudan bir etkisi olmad düünülmektedir, genetik faktörler sorumlu olabilir. Bazen o bölgenin maruz kald küçük travmalarn neden olabilecei de belirtilmektedir. Ayrca vücutta sendrom denilen baz spesifik hastalklarn bir arada bulunduu durumlarda da cilt altnda lipomlar geliir.

Hzl büyüyor, hareket ettirilemiyor

Ya bezeleri genellikle kanser deildir ve çok nadir durumalar dnda kansere dönümezler. Kanser formalar genelde liposarkom ad verilen urlardr ki bu oluumlarn tedavi yaklam çok farkldr. Ya bezesinin takibinin çok iyi yaplmas gerekmektedir. Ksa zamanda hzl büyüme varsa, cilt alt deil de daha derin yerleimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora bavurulmas gerekmektedir. Baka bir lezyon çeidi olma riskine kar ultrasonografi, tomografi veya manyetik rezonans (MR) inceleme gerekebilir.

Ya bezesini kendiniz çkartmaya çalmayn

Ya bezelerinin çounun tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak yerleim yerlerinden dolay kozmetik soruna neden oluyorsa, ar yapyorsa, boyutlarnda hzl art varsa veya iltihap kapmsa çkarlmalar gerekir. Ancak ya bezesi sklarak, delmeye çallarak tedavi edilemez. Bu durum lezyonun iltihaplanmasna ve büyümesine neden olabilir. Ya bezesini çkartma ilemi steril koullarda ve hastane ortamnda yaplmaldr. Bu ilem istisnai durumlar dnda lokal anestezi ile yaplp, hastann hastaneye yatmasn gerektirmez. Cerrahi müdahale, o bölgenin uyuturulmasn takiben küçük bir kesi yaplp kitlenin kapsülüyle beraber çkartlmas ile gerçekletirilir.

Ana Sayfaya Git