"Horlama ve uyku apnesi yaşam kalitesini düşürüyor"

SAĞLIKSIZ ya da yetersiz uykunun pek çok hastalığa neden olabileceğini ifade eden kulak burun boğaz ve baş, boyun cerrahisi uzmanı Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, dikkatsizlik, odaklanamama, agresiflik, yılgınlık, depresyon, hafıza kaybı gibi sorunların kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebileceğini belirtti.

Haberler 15.12.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uykusuzluunun nedeni einin horlamas olan kiinin sinirsel olarak yprandn, bunun yannda tansiyonunu da olumsuz etkilediini vurgulayan Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, horlamann hem horlayan kii için, hem de yanndaki ei için ciddi bir sorun olduunu belirtti.

Uçal, Horlama, üst hava yollarnda tkanklk ve daralmalara bal oluan sestir. Burun erilii, burun tkankl, sinüzit, saman nezlesi (alerjik rinit) geniz eti, bademcik, küçük dil, normalden büyük dil, alt çenenin küçük olmas ve yumuak damak sarkkl gibi sorunlar horlamaya neden olur. Ayrca fazla kilo yani obezite de horlama nedenlerinden biridir dedi.

UYKU APNES, UYKU ESNASINDA SOLUNUM KESLMESDR

Sosyal bir problem olarak alglanan horlamann bazen ciddi hastalklarn öncüsü olabileceinden bahseden Op. Dr. Uçal, uyku esnasnda hava yolundaki darla bal olarak solunum kesilmesinin (apne) en sk rastlanan sorunlardan biri olduunu sözlerine ekledi.

Horlayan kiinin nefesini 10 saniye boyunca tutabildii için tkayc uyku apnesi riski altnda olduunu söyleyen Uçal, uyku apnesinin ise yüksek tansiyondan kalp krizine, erken bunamadan ani ölüme kadar çok ciddi sorunlara sebep olabileceini vurgulad. Horlama sebebinin doru olarak ortaya konduktan sonra tedavisinin mümkün olduunun altn çizen Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, üst solunum yolu tkanklnn ilaçla ya da gerekirse cerrahi müdahale ile düzeltilebileceine dikkat çekti.

Müdahaledeki hedef, hastann hava yollarn geniletmek ve uyku esnasnda daralan havayolu bölgelerini rahatlatmaktr. Küçük dil ameliyat, bademcik ameliyat ve yumuak damak radyofrekans en sk bavurulan cerrahi yöntemlerdendir diyen Op. Dr. Uçal,hafif horlama ve uyku apnesendromu tedavisinde farkl cerrahi müdahalelerin uygulanabileceini söyledi.

HORLAMANIN TEDAV EKLLER

Kaliteli burun nefesi için kkrdak eriliinin düzeltilebileceini, burun içi etlerinin küçültülebileceini varsa geniz etinin alnabileceini dile getiren Uçal, nefes kalitesinin artrlmas için de küçük dilin küçültülebileceini veya yumuak damaa aslabileceini, yumuak damak radyofrekans ve bademcik ameliyatlarnn da yaplabileceini belirtti. Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal, ikayetlerin orta ve yüksek düzeyde ise hava yollarndaki tkanklk saptandktan sonra gerekirse çene ve dil ilerletilmesinin, dil kemiinin aslmasnn ya da dil köküne yönelik müdahalelerin yaplabildiini anlatt.

Burun estetii (rinoplasti) yaplan hastalarda burundaki tkanklklarn giderildiinden dolay horlamann da tedavi edilmi olacan vurgulayan Uçal, rinoplasti ameliyatlarnda estetik normlar ile birlikte burnun fonksiyonel ilevinin de dikkate alndn, bu nedenle nefes almaya engel olan erilik ya da burun eti büyümesi problemlerinin de çözülebildiini belirtti. Uçal, nefes alma sorununun çözüldüünde ise horlama tedavisinin de gerçeklemi olduuna dikkat çekti.

Op. Dr. Uçal tedaviyi destek amaçl horlayan kiilerin yatmadan önce yemek ve alkolden kaçnmas gerektiini belirterek, kilo problemi olanlarn da mutlaka ideal kilosuna ulamak için çaba harcamas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git