Horlamanın altında ciddi bir hastalık olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Şenel Alkır, gece boyunca derin uykuda sık ve yüksek sesli horlamanın, kişide ciddi sağlık problemlerine sebep olabileceğini belirti. Alkır, “Horlama bir hastalıktır ve kişinin yatış pozisyonu değiştirmek, yastığını sarsmak, pijamasının sırt bölgesine tenis topu dikmek yeterli olmayabilir” dedi.

Haberler 03.06.2021 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Horlamann, en basit tanm ile hava yolunun ksmen tkanmas olduunu belirten Kulak Burun Boaz Uzman, Op. Dr. enel Alkr, Nefes alrken, burnumuz ya da azmzla akcierlerimiz arasnda düzenli bir hava ak olur. Otururken, egzersiz yaparken ya da herhangi bir hareketimiz annda havann burun içinde azdan daha hzl hareket etmesi durumunda soluduumuz hava, baz sesler üretir ve bu sesler oldukça az çkar. Ancak uyku esnasnda boazmzn arka bölgesinde yer alan kaslar ksmen geveyip hatta geçici olarak kapand için, kii nefes almaya çalrken boazda bir titreme meydana gelir, bu durumda horlamaya neden olur diye konutu.

HER HORLAMANIN NEDEN UYKU APNES DEL

Birçok farkl salk sorununun horlamaya neden olabileceini belirten Kulak Burun Boaz Uzman Op. Dr. enel Alkr, hemen hemen herkesin hayatnn bir döneminde horlama sorunu yaayabildiini belirterek, her ne kadar akla ilk uyku apnesini getirse de direkt uyku apnesi ile badatrlamayacan her uyku apneli insann horladn ancak her horlamann uyku apnesi olmadn söyledi ve öyle devam etti:

Kiide farkl salk sorunlarnn belirtisi olabilen horlama genellikle, burun, az ve boaz yapsna bal olsa da yaam tarz ve alkanlklarna bal olarak da görülebilir. Kii gün içinde yaad yorgunlua bal olarak horlayabildii gibi, farkl nedenlerden kaynaklanan ve uzun süre görülen horlama sorunu, doru nefes alveriini etkiledii için kaliteli bir uykuya engel oluturur ve kiinin gün içinde halsiz ve yorgun kalmasna neden olur.

HORLAMANIN ALTINDA YATAN NEDENLERE DKKAT

Uzun dönem devam eden, kesik kesik bir anda nefes alma ile devam eden ve sürekli bir horlama söz konusuysa bu durumun mutlaka aratrlmas gerektiini belirten Op. Dr. enel Alkr, horlamann altnda yatan dier nedenleri öyle sralad:

Burun ucu ve grtlak girii arasnda herhangi bir darlk ve et büyümesi, hava yolunu sktran ve hava geçiini engelleyen nedenler, burun kvrmlarnda erilik, burun eti, sinüzit, özellikle çocuklarda geniz eti, büyük bademcik, ar kilo, solunum yoluna dardan bask yapan grtlak, burun, boaz ve çene ekli ile ilgili sorunlar, küçük dil veya yumuak damak imesi, alkol tüketimi, uyku ilac kullanlmas, hamilelik, yorgunluk, uyuma ekli gibi nedenler, yüksek tansiyon, kalp hastalklar, uyku apnesi, yeterli ve düzenli uyuyamamak

UYKUDA NEFESNZ KESLYORSA

Horlamann kendisinin bir belirti olduunun altn çizen Op. Dr. enel Alkr, kendi horlamanza uyanyorsanz, uykuda kesik kesik nefes alyorsanz, uykuda nefesiniz kesiliyorsa bu belirtilerin mutlaka dikkate alnmas gerektiini söyledi. Op. Dr. Alkr, sözlerine öyle devam etti:

Horlama çok basit bir konu gibi görülse de altta yatan farkl birçok ciddi hastaln belirtisi olabilmektedir. Belirtileri arasnda sabahlar oluan boaz ars, ba ars, yorgunluk, halsizlik, çarpnt, uykuya dalmakta zorlanma, geceleri nefes nefes uyanma, sinirlilik, gün içinde dikkat bozukluu ve uykuya meyilli olma saylabilir.

BAZI HORLAMALARIN ALTINDA GENZ TÜMÖRÜ OLABLR

Genel olarak horlamann altnda yatan nedenlere bal olarak çeitli tedavi seçenekleri uygulanabildiini belirten Alkr, horlamann baz tiplerinin tedavi edilemeyeceini belirtti. Tedavinin etkene yönelik olduunu vurgulayan Alkr, Baz horlamalarn altnda geniz tümörü olabilir. Bu nedenle horlamann nedenlerinin aratrlmas büyük önem tamaktadr. Yumuak damak, büyük bademcik, gibi tablolar sonucu görüle horlamada cerrahi tedavi seçenei uygulanabiliyor. Dier yandan ar kilo gibi bir nedenden dolay oluuyorsa, kiinin kilo vermesine yönelik tedavi uyguland gibi, horlamaya sebep olan tbbi bir neden yoksa kiinin yaam tarznda ve alkanlklarnda yapaca ufak deiikliklerle horlama azaltlabilir veya ortadan kalkabilir. Ayrca baz hastalara uyku esnasnda kullanabilecekleri aparatlar önerilebilir ifadelerini kulland.

Uzun süreli görülen horlamann nedenlerinin mutlaka aratrlmas gerektiinin tekrar tekrar altn çizen Op. Dr. enel Alkr, bu tip horlamann tedavi edilmedii durumlarda birçok ciddi hastaln erken tehisinde geç kalnabileceini belirtti. Ayrca kiinin yaam kalitesinin düeceini, kaliteli bir uyku uyuyamayaca ve beyine yeterli oksijen gitmeyecei için halsizlik ve yorgunluk yaayabileceini, konsantrasyon ve dikkat bozukluklar yaayabileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git