Hormon bozukluğu!

Uzun süre hareketsiz kalmanın ardından kontrolsüz spora başlamak stres kırığına neden olabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Turan Çift, hareketsizlikle birlikte kilo alımının bu durumu tetikleyebildiğini söyledi.

Haberler 06.08.2020 - 11:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hareketle birlikte artan aryla kendini gösteren stres krklar adndan bamsz olarak psikolojik nedenlerden kaynaklanmyor. Hastann ar ikayetinin dinlenince azalmas da altta bir sorunun varl göz ard edilmesine neden olabiliyor.Üstelik krn erken dönemde röntgende görülmemesinin hekime bavuruyu geciktirebileceini hatrlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Turan çift, özellikle bu dönemde spora balamak isteyen kiilerin dikkatli olmas gerektiini söyledi.

Yeni normal düzenin balamasyla birlikte birçok kiinin hem hareketlenmek, hem de fazla kilolardan kurtulmak için spora baladn hatrlatan Doç. Dr. Hakan Turan çift, ,Belli kurallara uymak art ile spor yapmak gerekiyor. Ancak yapacamz sporun nasl olduu da önemlidir dedi.

UZUN YOL VE SÜREL YÜRÜYENLERDE DAHA FAZLA

Özellikle, uzun mesafeli yürüyü yapanlar,koucular ve zplamal spor yapanlarda ayak tarak kemiklerinde ve bacak kaval (tibia) kemiinde sklkla stres krklarna rastlanabildiini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Badat Caddesi Polikliinden Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Turan çift, u bilgileri verdi: Stres kr, kemie tekrarlayc olan hafif orta iddetli yüklenmeler ile oluan çatlaklar eklindedir. Ani yüklenmelerle orta veya yüksek enerjiyle oluankrklardan farkldr. Genellikle sporcularda görülür. Kadnlar bu krktan daha çok etkilenir. Stres krklarnda kemik uçlarnda devamllkta bir deiiklik deplasman (kayma) genellikle olmaz.

STRES KIRIINDA çEVRESEL FAKTÖRLER DE ETKL

Stres kr oluumunda çevresel ve hastaya ait faktörlerin de etkili olabileceine iaret eden Doç. Dr. Hakan Turan çift, çevresel faktörler içerisinde spor yaplan zemin, aktivite tipi ve younluu, antreman skl, kullanlan ekipman hatta beslenme ekli daha rol oynar diye konutu. Bununla birlikte, hastann anatomisi, ya, cinsiyeti, kemik kalitesi, osteoporoz olup olmad, ayak yapsndaki bozukluklar, alt ekstremitede dizilim kusurlar ve özellikle kadnlarda hormonal bozukluklar da stres krnn oluumunda rol oynayabiliyor.

ERKEN DÖNEMDE KIRIK RÖNTGENDE GÖRÜLMÜYOR

Stres krkl hastalarn herhangi bir aktivite srasnda artan kemik ars ikayetiyle hekime bavurduunu söyleyen Doç. Dr. Hakan Turan çift,Hastay rahatz eden bu ar istirahatle azalr. Ancak baz durumlarda arya ilik de elik edebilir. Bununla birlikte stres krklar erken dönemde röntgende görülmez. Bu nedenle erken tan için MR ile görüntüleme gerekir. MR görüntülemede kemik içinde ödem ve bazen yumuak dokuda ilik görülebilir diye konutu.

TEDAV HASTANIN DURUMUNA GÖRE FARKLILAIYOR

Doç. Dr. Hakan Turan çiftin verdii bilgiye göre stres krklarnda tedavi, genellikle konservatifyani ameliyatsz gerçekleiyor. Bazen profosyonel sporcularda ve ameliyatsz tedaviden fayda görmemi hastalarda cerrahi tedavi gerekebildiini söyleyen Doç. Dr. Hakan Turan çift, tedavi yaklam konusunda unlar anlatt: Tedavide öncelikle aktivite modifikasyonu ve ksa dönem immobilizasyon yaplr. mmobizasyon stres kr derecesine göre breys veya alç ile yaplr. Lokal souk uygulama da kemikteki ödemin azalmasnda etkilidir. Bazen oral D vitamini ve kalsiyum takviyesi yaplr. leri derecede kemikte ödem olan hastalara alç tedavisi ile birlikte oral bifosfanat tedavisi de verilebilir.

D VTAMNNDEN ZENGN BESLENN

Stres krndan korunmak için kalsiyum ve D vitaminden zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerektiinin altn çizen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Doç. Dr. Hakan Turan çift, korunma adna yaplmas gerekenlerle ilgili unlar anlatt: Düzenli beslenme de son derece önem tayor. Ayrca spor yaparken uygun spor ayakkab ve ekipmana sahip olunmal, koularda hz, mesafe ve süre haftalk tedrici olarak artrlmal, spora balamadan önce snma egzersizleri uygun olarak yaplmal. Spor sonras dinlenmekle arlarnzda azalmyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanna bavurulmal.

Ana Sayfaya Git