Hormonlu gıdalar genç erkeklerde meme büyümesine sebep oluyor

Erkekleri estetik açıdan rahatsız eden ve özgüven problemlerine yol açan meme büyümesi her yaşta ortaya çıkabiliyor. Son zamanlarda hormonlu gıdalar sebebiyle ergen ya da genç erkeklerde meme büyümesine daha sık rastlanıyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Luay Abbas, jinekomasti ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Haberler 24.09.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erkeklerde görülen kadn tipinde meme büyümesine jinekomasti ad verilmektedir. Oldukça sk görülen bu büyüme genellikle iyi huylu olmaktadr. Dar kyafet giyildiinde estetik açdan kötü bir görüntüye sebep olurken, dier yandan da erkeklerde ciddi bir özgüven problemi yaratmaktadr.

BAZI LAçLAR VE ALKOL TÜKETM DE YOL AçABLR

Erkeklerde kadn tipi meme büyümesi genellikle yapsal olarak gelimektedir. Altta yatan bir sebep olmamakla beraber, özellikle son zamanlarda hormonlu gdalarn yan sra tarm ilaçlar gibi etkenler sebebiyle gençlerde jinekomastiye daha sk rastlanmaktadr. Bunun dnda nadiren kortizon, steroid kullanm, ar alkol tüketimi ya da karacier hastalklar gibi nedenler söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple her gelen hastaya detayl tahliller yaptrlarak altta yatabilecek etkenler ortaya çkarlmaldr.

AMELYAT PLANLAMASI MEME çERNE GÖRE BELRLENR

Hastalar genellikle memelerde büyüme ikayetiyle doktora bavurmaktadr. Yaplan muayenede öncelikle meme içeriinin belirlenebilmesi için ya ve fibroz dokunun varlna baklr. Bu belirleme ultrason ile tam olarak tespit edilirken, çkan sonuca göre ameliyat planlamas yaplmaktadr.

YA DOKUSU FAZLALIINDA LPOSUCTON UYGULANIYOR

Yaplan muayene ve tetkiklerin ardndan jinekomastinin durumu ve evresine göre ameliyatn yöntemi ile teknii belirlenir. Eer meme içindeki ya dokusu fazlaysa, genellikle liposuction ilemi yeterli olmaktadr. Bu operasyonlarda lazer liposuction daha çok tercih edilmektedir. çünkü lazer liposuctionla yaplan ilemlerde ya almnn ardndan lazerle cilt taban stlarak deride sklama etkisi yaratmas salanmaktadr. Yarm santimlik bir kesiden girilerek yaplan operasyondan sonra hastann vücudunda hiçbir iz kalmamaktadr.

MEME DOKUSU DAHA FAZLAYSA KARMA OPERASYON PLANLANABLR

Meme dokusunun ya dokusuna göre ön planda olduu durumlardaysa liposuciton tek bana yeterli gelmemektedir. Bu gibi durumlarda liposuctiona ek olarak meme bandan küçük boyutta yarm dairelik bir kesi açlarak, meme dokusunun çkarlmas salanr. Bu ekildeki karma operasyonlarda da ameliyat izi çok az olmaktadr.

DER FAZLALIINDA AçIK AMELYAT KAçINILMAZ OLABLR

Baz jinekomasti vakalarnda ise hem deri fazlal çok belirgin oluyor, hem de bu kiilerin meme boyutlar neredeyse kadn memesine yakn büyüklükte olabiliyor. Bu gibi durumlarda açk ameliyat uygulanlmas gerekmektedir. Operasyonun sonucunda ise kadnlardaki meme küçültme ameliyatnda olduu gibi lolipop ya da ters T eklinde iz kalmaktadr.

Jinekomasti ameliyatlar genel anestezi altnda yaplr. Ortalama bir saat süren ameliyatn sonrasnda hastalar ya ayn gün ya da bir gün sonra taburcu edilmektedir. Liposuction ya da küçük kesiyle yaplan operasyonlarda genellikle dren taklmazken, açk ameliyatlarda bu kaçnlmaz olmaktadr. Ameliyat sonrasnda hafif düzeyde yaanan arlar ise ar kesicilerle ortadan kaldrlrken, beinci günün sonunda hastann banyo yapmasna müsaade edilmektedir.

BR SÜRE KORSE TAKMAK GEREKYOR

Jinekomasti operasyonunun ardndan hastalarn üç hafta süresince korse takmas gerekmektedir. Kesin sonuç 6 ila 12 ay arasnda alnrken, ameliyatn yaplmas için meme dokusunun geliiminin tamamlanmas beklenmektedir. Ameliyat sonrasnda ise çok ciddi bir kilo deiimi olmad sürece operasyonun sonucu kalc olurken, meme ucunda da herhangi bir his kayb olumamaktadr.

lk hafta mümkün olduunca dinlenilmeli ve üst beden hareketleri mümkün olduunca snrlandrlmaldr. Arlk kaldrma, yorucu iler ve güç gerektiren egzersizlerin ertelenmesi, dolam artrmak için yürüyü yaplmas ve araba kullanmamaya çallmas gerekmektedir. Birinci aydan sonra baz ar aktivite ve egzersizleri yapmak mümkün olmaktadr.

Ana Sayfaya Git