HPV virüsü yayılıyor!

Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, rahim ağzı kanseri ve genital siğillere neden olan HPV (human papillomavirus) virüsünün son dönemde özellikle gençlerde artış gösterdiğini söyledi. Tuğut, durumun belirlenmesi için geniş kapsamlı çalışma başlatıldığını açıkladı.

Haberler 08.06.2022 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Nilüfer Tuut, HPV virüsünün son zamanlarda gençler arasnda art gösterdiine dikkat çekerek, a takvimine bununla ilgili a eklenmesi gerektiini belirtti. Virüsün bulamasnn üzerinden 30 yl geçse dahi baklk sisteminin zayflamasyla etkisini gösterebileceini belirten Tuut, nsanlarn hayatnn bir döneminde HPV ile karlat tahmin ediliyor. Virüs vücuda girdikten sonra genellikle baklk sistemi tarafndan basklanyor. Basklanmad durumlarda genital siillere yol açan tipler, bulama sonras ortalama 1 sene sonra belirti veriyor. Virüs belirti verse de vermese de vücutta olduu için baka kiilere bulatrma ihtimali bulunuyor. Dolaysyla HPV virüsünün ne zaman ve kimden bulat belirlenemiyor. Ayrca HPV virüsünün gençlik döneminde herhangi bir ekilde bulamas sonucunu 30 yl sonra dahi baklk sisteminin de zayflamasyla rahim kanseri, az, boaz ve penis kanseri olarak kendini gösterebilir. Virüsün son dönemde özellikle gençlerde görülmesinin nedenleri üzerine bir çalma balattk. lerleyen süreçte aratrma sonuçlarmz da paylaacaz dedi.

DOUMDA ANNEDEN BEBEE DE GEçEBLR

Virüsün genellikle cinsel yoldan bulatn belirten Doç. Dr. Tuut, Hem kadnlarda hem erkeklerde görülen genital siillerin nedeni, cinsel yolla bulaan nsan HPV virüsünün 200den fazla tipi vardr. Bunlardan 40 genital siillere neden olur. En çok siillere yol açan tip HPV 6 ve HPV 11dir. Bu HPV tipleri kansere yol açmazlar. Kadnlarda d genital bölgede, vajina içinde veya çevresinde, anüs içinde veya çevresinde, kasklarda, rahim aznda; erkeklerde penis, testis, kask, bacak aras veya anüste bir veya daha çok sayda siil ortaya çkyor. Genital siiller deride açk veya koyu kahverengi kabarklklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebilecei gibi birden fazla siil yan yana karnabahar ekilde görünebilir. Siiller kimi zaman et beni sanlr ya da hiç fark edilmez. HPV virüsü her cinsiyette görülebilir ve kiiden kiiye cinsel temasla bular. Vajinal, oral ve anal ilikinin yan sra kondomun örtmedii genital bölgedeki deri temasyla da HPV bulaabilir. Genital siiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye temas virüsün bulamas için yeterli olur. HPV tayan gebelerde, doum srasnda anneden bebee geçebilir diye konutu.

ERKEKLERDE TEHS ZOR

Virüsle mücadelede erken tehisin çok önemli olduunu vurgulayan Tuut, öyle devam etti:

Genital siiller ne kadar erken tehis edilirse tedavisi o kadar kolay oluyor fakat HPV enfeksiyonunun kesin bir tedavi yoktur. Ancak genital siillerin aktif döneminde krem, yakma ya da dondurma, siil büyükse cerrahi müdahale gibi yöntemlerle yok edilebilir. Bu virüs tespiti için kadnlarn pap smear testi yaptrmasn öneriyoruz. Bu testin anormal çkmas durumunda, HPVnin kansere neden olma olasl düünülerek HPV DNA testi yaptrlmaldr. Rahim az kanseri hastalarnn yüzde 98inde HPV enfeksiyonu görülmütür. HPV virüsü oldukça sinsidir ve aylarca hatta yllarca hiçbir belirti göstermeden yaylmaya devam edebilir. Erkeklerde ise HPVnin varln gösterebilecek bir test bulunmuyor. Siiller genellikle erkeklerin penis, testis torbas, anüs çevresinde ve kasklarda görülüyor. Eer penis ve çevresinde siil, et beni, kabarklk, yara, ülser, beyaz lekeler veya dier anormal yaplar fark edilirse bu durumda bir uzmana bavurulmas gerekiyor. Virüs bu bölgelerde kansere neden olduundan HPVnin önlenmesi erkekler için de çok önemli.

9 YAINDAN SONRA AI YAPILMALI

Genital siil oluumunu önlemenin mümkün olduunu da sözlerine ekleyen Tuut, Genital siil oluumuna neden olan HPVye kar gelitirilmi alar mevcuttur. Ancak alamann aktif cinsel yaam balamadan yaplmas daha etkili koruma salar. Kz ve erkek çocuklarnn 9 yandan sonra HPV as olmas önerilir. Bu sayede ileride genital siil, rahim az kanseri, penis kanseri gibi hastalklara yakalanma ihtimalleri azalr. Erken yata cinsel ilikiye balamamak, tek elilik ve ayrca cinsel iliki esnasnda cilt temasn önleyen kondom kullanm da genital siil için ksmi riski azaltan bir korunma yöntemidir açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git