Hurma tüketmeniz için 10 önemli neden

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma genellikle iftar atıştırmalığı olarak tüketilen bir besin. Aslında hurma sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında sofralarımızda bulunması gereken besinler arasında yer alıyor.

Haberler 03.06.2017 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan GÜNOLU

DYARBAKIR- Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne, 100 gr hurmann ortalama 277 kalori içerdiini belirterek, 4 adet hurma 1 porsiyon meyve miktarna denk geliyor ve ortalama 60 kalori içeriyor. Dolaysyla, vitamin ve minerallerden zengin bu lezzetli besini yine de kontrollü tüketmekte fayda var. diyor. Beslenme ve Diyet uzman Özge Güne, hurmay düzenli olarak tüketmeniz için 10 önemli nedeni anlatt.

1. Cildi güzelletiriyor

Hurmann antioksidan içerii hücrelerin yenilenmesini salyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha genç bir görünüme kavuuyor. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliiyle cilt üzerinde oluan tahri ve yaralarn hzla iyilemesinde yararl oluyor. Cildin ihtiyac olan nemi de salayarak daha elastiki bir yapya sahip olmasna katkda bulunuyor.

2. Kalp saln koruyor

Kan basncn (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasnda yer alyor. Güçlü bir antioksidan olmas sayesinde kalbi zararl bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tkanklklar riskini düürüyor.

3. Hafzay güçlendiriyor

A ve B vitamininden zengin olmas ve içerdii yüksek miktardaki magnezyum sayesinde hafzann güçlenmesini destekliyor. Bu durum, özellikle yallk ve çocukluk döneminde düzenli hurma tüketiminin hafza güçlenmesinde faydas olabileceini düündürüyor. Son yaplan çalmalarda, hurmada yüksek oranda bulunan A vitaminin bir türü olan B-karotenin düzenli olarak tüketilmesinin hafza kaybnn önlenmesinde faydal olabilecei gösterilmi.

4. Zayflamaya yardmc oluyor

Lif orann yüksek olmas, midede uzun süre kalarak sindiriminin yava olmasn salyor. Böylece kendimizi daha uzun süre tok hissederek, besin tüketimini azaltm oluyoruz. Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne içerdii yüksek orandaki potasyum ve demir minerallerinin de metabolizmay hzlandrc etkileriyle kilo verme sürecinde yardmc olduklarna dikkat çekerek, Ancak unutmamak gerekir ki 4 adet hurma bir porsiyon meyveyle edeer olup, ortalama 60 kalori içeriyor. Dolaysyla özellikle zayflama sürecinde miktarna dikkat ederek tüketilmesi gerekiyor. diyor.

5. Depresyondan koruyor

Hurma günümüzde skça karlalan stres ve stres tabanl hastalklarn önlenmesinde de fayda salyor. Yaplan çalmalar hurmada yüksek miktarda bulunan B6 vitamini ve magnezyumun sinir sistemini güçlendirdiini göstermi. Bu içeriiyle çamzn önemli sorunlarndan olan depresyonun önlenmesinde ve tedavi sürecinde de yardmc oluyor.

6. Enfeksiyon riskini düürüyor

Hurma içeriindeki A ve C vitamini sayesinde vücudu zararl bakterilerden ve mikroplardan temizleyen güçlü bir antioksidan. Yüksek besin deerinin yannda, baklk sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olmas antioksidan etkisini arttryor. Ayrca içerdii yüksek orandaki magnezyum sayesinde vücutta oluabilecek enfeksiyonlarn riskini düürüyor.

7. Sindirim sistemini düzenliyor

100 gramnda 6,7 gram lif içeren hurma yüksek lifli meyvelerin banda geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de barsak fonksiyonlarnn düzenlenmesinde etkili oluyor. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalklar riskini azaltyor.

8. Gözlerimizin dostu

Hurma gözlerimizin dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta Karoten gözlerin daha salkl olmasn salayarak gece körlüü gibi rahatszlklarn oluum riskini azaltyor. Bir dier yönden de katarakt oluumunu geciktiriyor.

9. Kanszla kar etkili oluyor

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Güne hurmann düzenli tüketiminin kanszlk riskini de düürdüüne iaret ederek unlar söylüyor: çeriindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artryor. Bu sayede kanszlk riskini düüyor ve demir eksikliiyle ilgili tedavi gören kiilerde de tedavi sürecini hzlandryor. çerdii demirin yan sra krmz kan hücrelerinin üretimini arttran B2 ve B3 vitaminleri hurmada bolca bulunuyor. Demir eksiklii yaayan kiilerin günlük 4 adet hurma tüketmeleri öneriliyor.

10. Kemikleri güçlendiriyor

Kalsiyum ve fosfattan zengin olan hurma güçlü kemik oluumu salyor. Kemik yumuamas, kemik erimesi gibi çeitli vitamin ve minerallerin eksikliklerinden dolay geliebilecek kemik hastalklarnn önlenmesinde etkili oluyor.

Ana Sayfaya Git