Hurmada ‘glikoz’ şurubu tehlikesi

Ramazan ayının olmazsa olmazı hurmaya hile karıştı. Glikoz şurubuna batırılarak piyasaya sürülen hurmalar sağlık açısından risk taşıyor. Glikozun kan şekerini çok fazla yükselteceğini belirten Fitoterapi Uzmanı Serhat Koran uyardı. Koran, “Kalp damar sağlığını bozabiliyor. Pankreas kanseri yaptığına dair çalışmalar var. Bu nedenle hurma alırken oldukça dikkat etmek gerekiyor” dedi.

Haberler 04.05.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Ramazan aynda talebin artt, sofralarn vazgeçilmez lezzetleri arasnda yer alan hurmalarn glikoz urubuna batrlarak piyasaya sürüldüü ortaya çkt. Afrika bölgesinde yetien hurmalarn daha küçük ve tatsz olduu için glikoz urubu sürülerek satldn ifade eden Fitoterapi ve Akupunktur Uzman Dr. Serhat Koran, uyarlarda bulundu.

KANSER HÜCRELERN BESLYOR

Glikoz urubu katlan hurmalarn genellikle çok yapkan, parlak ve küçük olduunu belirten Uzm. Dr. Serhat Koran, Glikoz urubu kan ekerini çok fazla yükseltebiliyor, kalp damar saln bozabiliyor. Pankreas kanseri yaptna dair çalmalar da var. Vücudumuzda kanser varsa, kanser hücrelerini besliyor. Bu anlamda hurma alrken oldukça dikkat etmek gerekiyor diye konutu.

HURMA BAIIKLIK SSTEMN DE KUVVETLENDRYOR

Hurmann kan ekerini düzenlediini ve açlk hissini azalttn dile getiren Koran, Vücudumuza da enerji veriyor. Bununla birlikte susuzluk hissini de azaltyor. Hurmann içerisinde yüksek oranda potasyum var. Potasyum da hem kalp damar sal için hem de tansiyonumuz için çok faydal. çerisinde selenyum ve beta glukan dediimiz maddeler var. Bu maddelerin de anti kanserojen etkisi var. Bunun dnda yüksek oranda flor da içeriyor. Flor da di ve kemik sal için oldukça faydal. Antioksidan ve baklk sistemini kuvvetlendirdiine dair çalmalar da var. Bu anlamda hurma sofralardan eksik edilmemesi gereken bir meyve ifadelerini kulland.

Uzm. Dr. Koran, Fazla tüketim ishal ve alerjik reaksiyonlar yapabilir. eker oran yüksek olduu için kan ekerini yükseltebilir. Bu anlamda hurmay iftarda 1, sahurda 2 olacak ekilde günde 3 tane tüketilebilirsiniz önerisinde bulundu.

PANKREAS KANSER YAPTIINA DAR çALIMALAR DA VAR

Hurmann glikoz urubuna batrlarak piyasaya sürüldüünü hatrlatan Koran, Arap ülkelerinde yaplan hurma daha büyük ve tatl oluyor. Bir de Afrika bölgesinde yetien hurmalar var. Bunlar daha küçük ve tatsz oluyor. Bu hurmalar tatlandrmak ve daha parlak göstermek için glikoz urubunu hurmalarn üzerine sürüyorlar. Böyle olunca hurma fayda yerine zarar veriyor. Glikoz urubu kan ekerini çok fazla yükseltebiliyor, kalp damar saln bozabiliyor. Pankreas kanseri yaptna dair çalmalar da var. Vücudumuzda kanser varsa, kanser hücrelerini besliyor. Bu anlamda hurma alrken oldukça dikkat etmek gerekiyor dedi.

FYATA VE PAKETE DKKAT!

Glikoz urubu katlan hurmalarn fiyatlarnn da çok ucuz tutulduunu ifade eden Koran, çok ucuz hurma almaktan da kaçnmak gerekir. Paketli hurmalarn içindekiler ksmnda glikoz urubu olup olmadn kontrol etmekte fayda var. Glikoz urubunu barsaklarmz sindirene kadar gereinden fazla enerji harcyor. Böylece hurmadan aldmz enerji faydal olmuyor. Gerçek hurmadaki eker ise vücutta yava yava çözüldüü için iftara kadar kan ekerimizi dengede tutuyor dedi.

Ana Sayfaya Git